30 / 04 / 2024

Fiyapı projelerinde “akıllı ev” yaşam konsepti kuruluyor

Fiyapı projelerinde “akıllı ev” yaşam konsepti kuruluyor

Fiyapı Bahçeşehir Konutları'nda kurulacak olan akıllı sistemlerle geleceğin dünyası bu günden yaşanmaya başlanacak



Fiyapı'nın öne çıkan Fi-Yapı, Bahçeşehir Fi-Side projesinde MRT Livtom Danışmanlık'ın belirlediği bir konseptle yaklaşık 10 bin kişinin hayatına 'farklı bir dokunuş' yapacak. Fi-Side projesinde konutlar 2011 yılında teslim edilecek. Proje hayata geçtiğinde, 3 binin üzerindeki dairede de 'akıllı yaşam' başlayacak. MRT Livtom'un ortaklarından Murat Döker ve İlkin Mert Küçük, bu akıllı yaşam konsepti ile markalaşacakları iddiasını taşıyor.

Anadolu insanının alışveriş alışkanlığı İstanbul'dan çok farklı
MRT Livtom Danışmanlık, ilk olarak Sakarya'daki Sangarius Alışveriş Merkezi'ne danışmanlık vermeye başladı. Firma ortağı Murat Döker, "İlk hedefimiz hem AVM projelerinde hem konut projelerinde (Hombc ile) 'yarının yaşamı'nı sunma. MRT Iivtom'un MRT'si hem ortağım Mert'i, hem benim adımı çağrıştırıyor. Livtom ise live tomorrow yani yarmm yaşamı" diyor. AVM konusunda deneyimli olduklarını ifade eden Murat Döker şöyle devam ediyor: "Benim Cevahir AVM ve Hamoğlu Grubu'nun elden çıkardığı Maxi Alışveriş Merkezleri'nde yöneticilik deneyimim var. Teknolojiye de hakimiz. Bu bize 'artı' sağlıyor. Hangi kararları alacağımızı, nasıl proje ortaya koyacağımızı perakendecilerle konuşup ortaya koyuyoruz. İnşaat şirketi ile nasıl çalışacağımızı, nasıl fayda sağlayacağımızı biliyoruz. Hem perakendeci hem yatırımcı tarafında olabildik. İnşaat şirketini kayıran yapıda değil, modern çözümler sunan şirket olduk. Korkumuz kaygımız yok. Teknolojik alt yapımız iyi, perakende ayağımız iyi, inşaat firmalarının beklentilerini de iyi biliyoruz. Bu beklentilerden harmanladığımız bir proje, Hombc."
Sakarya'daki AVM projesi Sangarius'ta da birçok yenilik getirdiklerini söyleyen Murat Döker, projede 10 bin 500 metrekare spor tesisi, Aquapark, oldukça geniş yeşil alan olacağını söylüyor. Şehir Stadı yanındaki proje öncesinde çok ciddi araştırma yaptıklarım bölgenin ihtiyaçlarını belirlediklerini, Sakarya'da olmayan yen projede hayata geçirdiklerini aktaran Murat Döker, şunları ekliyor: "Sakarya halkı algılarla alışveriş yapıyor. Niye alışverişe gidiyor? O doğrultuda perakendecileri yanımıza aldık. Sakarya' spor merkezi yok, aquapark yok, Sakarya'da kapalı yüzme havuzu yok. Çocuk kulübü drama, farklı ders veren alan yok. Bunları ortaya koyduk. Anadolu'da alışkanlıklar çok kolay değişiyor. Alışveriş merkezi bazında değerlendirdiğimizde, ada İbrahim abinin dükkanına gidince, “20 şu lirayı, geri kalanı fındıktan ben parıyı alınca vereceğim' mantığı devam ediyor. Ekonominin büyük bir damarı buradan geliyor. Kredi kartı ile alışveriş sunmak yetmez. Onlara farklı yaşam alanla sunmamız gerekiyordu. Çocuğunu havuza getirmek, sosyal donatılarda zaman geçirmek isteyecek"

Krizde metrekaresi 800-900 TL'den başlayan konutlar satan ve çok iddialı projelerle öne çıkan Fi-Yapı, Bahçeşehir Fi-Side projesinde MRT Livtom Danışmanlık'ın belirlediği bir konseptle yaklaşık 10 bin kişinin hayatına 'farklı bir dokunuş' yapacak. Fi-Side projesinde konutlar 2011 yılında teslim edile¬cek. Proje hayata geçtiğinde, 3 binin üzerindeki dairede de 'akıllı yaşam' başlayacak. MRT Livtom'un ortaklarından Murat Döker ve İlkin Mert Küçük, bu akıllı yaşam konsepti ile markalaşacakları iddiasını taşıyor.
AVM'lerde konsept belirliyor
Halen alışveriş merkezleri ve alışveriş merkezi yatırımı düşünen gruplar için konsept belirlemesi yaptıklarım bildiren Murat Döker, "Kiralama ve yönetim organizasyonlarında danışmanlık veriyoruz. İnşaat yapımı bizim konumuz değil, inşaatçı da bizim alanımızda uzman değil. Bizim işimiz aslında projenin planlanması döneminde başlıyor" dedi. Proje daha maket haline gelmeden devreye girdiklerini söyleyen Murat Döker, şu bilgileri paylaşıyor:

Evden İngilizce-ÖSS kursu
"Yatırımcı gruplara 'Burada ne yapalım' diyoruz. 'Burada size ne kadar metrekare lazım' diyoruz. Fi-Yapı ile anlaşmamız da 6-7 ay önceye dayanıyor. Fi-Side projesinde, yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalıştığımız Homix adlı konsepti uygulayacağız. Bu konseptte daire sahipleri evlerindeki akıllı PC ile doktordan görüntülü hizmet alacak. Akıllı yaşam konsepti adını verdiğimiz sistemle İngilizce veya üniversite hazırlık kursu alınabilecek. Panel PC aracılığıyla eğitimler takip edilebilecek. Günlük pilates gibi dersler de eş zamanlı ol; evlerden takip edilebilecek."

Ekrandan modeli seçmek yeterli
Türkiye'nin ve belki dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden birinin Homix'in içinde olacağını söyleyen Murat Döker, "Metrekare sınırı yok! Herkes aynı hizada, herke aynı metrekarede... Bu alışveriş platformunu biz kuruyoruz. 'Geleceğin alışveriş deneyin diyebiliriz. Ayakkabı numaranız, gömleğin yaka boyu, kol uzunluğu sistemde kayıtlı.! ekrandan beğeniyorsunuz, sipariş verdiğiniz ölçülerinize uygun giysiniz kapınıza geliyor. Yüzlerce marka olacak. Biz buna 'En tane firma diyoruz" diye konuştu.

2016'ya kadar Türkiye'de en az 50 bin konutta bu sistemi oturtmak istediklerini söyleyen Murat Döker, bunun yaklaşık 150 bin kullanıcı anlamına geldiğini ifade eden Murat Döker, "150 bin kişinin hayatı kolaylaşacak. 3160 konut için yapılacak yatırım, ar-ge dahil 5 milyon dolar. 50 bin konut olduğu zaman yatırım rakamı yaklaşık 100 milyon dolar olacak" diyor. Homix Türkiye'de 50 bin konutta kullanılmaya başlandığında tüm paydaş marka ve kurumlar için yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hacmi yaratacağını söyleyen Murat Döker, "Akıllı yaşam konsepti yarının dünyası için vazgeçilmez olacak. İnşaat firmaları bu sistemi kurmak isteyecek, konut alıcıları da alacakları konutlar için 'Bu evde Homix var mı' sorusunu soracak" diye iddialı konuşuyor.

Ticari alanlar Homix ile entegre olacak
Fİ-SİDE projesinde ticari bölümler için de danışmanlık verdiklerini söyleyen MRT Livtom ortağı İlkin Mert Küçük, "Projede 20 bin metrekare kiralanabilir ticari alan olacak. Bu alanların nasıl olacağını, kaç bağımsız bölüm olacağını, hangi markalarla olunacağını biz planlıyoruz. Organize perakende danışmanlığı yapıyoruz. Homix projesi ile entegre yaşatabilmek için de bu gerekli. Çünkü, hizmetlerin bir çoğunda, sisteme dahil firmalar ticari alanlarda yer sahibi olacak. Böylece hızlı tedarik sağlayacağız" diyor.

Her konut projesi için ayrı bir model
MRT'nin Fi-Side için geliştirdiği Homix projesinin, konut projeleri için 'yeni bir standart' haline dönüşeceği noktasında iddialı olan Murat Döker, "İnşaat sektöründe yepyeni bir yaşam anlayışı oluşturuyoruz. Markası Homix olacak. İnsanlar nasıl Pimapen pencere arayışı içine giriyorsa, nasıl bakkala markete gittiğinde Selpak soruyorsa, biz de bu standardı Homix ile getireceğiz, insanlar daire alırken 'Homix var mı' diye bakacak" diyor. Bundan sonraki dönemde dairelerde bu yaşam standardının aranacağını savunan Murat döker, şöyle devam ediyor: "Bu onlara hem artı bir külfet değil. Bir rezidans dairesinde oturduğunuz kadar hizmet alacaksınız, ama kullandığınız kadar ödeme yapacaksınız. Homix ile geleceğin alışveriş deneyimi şekillenecek. Homix'te teknoloji en üst seviyede kullanılacak teknolojiye göre tüm platform sürekli güncellenecek. Homix, entegre bir yönetim ve sipariş otomasyon sistemi taşıyor. Konutların içerisinde bulunan özel yazılımla hazırlanmış dokunmatik LCD ekranlar üzerinden çalışıyor. Söz kor ekranlar kablosuz çalışma özelliğine sahip. Her konut projesine özel proje geliştirilebilir. Türkçe dışında farklı dillerde de çalış bir ara yüze sahip olacak."

AVM açılmadan hipermarket açıldı cirosu aynı zincir içinde en iyisi oldu
MRT Livtom'un danışmanlık verdiği AVM projelerinden biri de Çekmeköy-Taşdelen'deki Kardiyum AVM. Murat Döker, "Kardiyum AVM açılmadı ama 1300 metrekare Carrefour açıktı. Benzer marketlerin en iyi cirosunu yapıyor. AVM bitmeden açılan marketin başarısı üzerine Carrefour'un CEO'su gelip fotoğraf çekti, dikkatini çekmiş. Orada ihtiyaç var. Orada o ciddi bir veri. Kardiyum güçlü bir grup. Kardiyum, yaptığı AVM'nin 8-10 katı bir tesis yapacak güce sahip. Fakat biraz daha perakendeyi öğrenmek istiyorlar" dedi.

Sitenin güvenlik kameraları Panel PC ile görüntülenecek
Alışveriş, sağlık, eğitim, güvenlik, eğlence gibi hizmetlerin alınabildiği Homix sistemiyle, daire sahiplerine kapsamlı asistanlık hizmetleri de sunulacak. Online olarak sunulabilen çok çeşitli hizmetlerin de konutlarda en kolay şekilde erişilebilir olması sağlanacak. Homix platformu üzerinde yer alacak hizmetler şunlar:
Güvenlik hizmetleri: Konut projesi kapsamında bulunan kameralar Homix ekranı aracılığıyla görüntülenecek. Konutta bulunan alarm sistemi kontrol panel aracılığıyla yönetilecek.

Eğitim hizmetleri: Hazırlık kursları (OKS, ÖSS, yabancı dil gibi), üniversite düzeyinde uzaktan eğitim olanakları, kişisel gelişim programlarına erişim olanağı, spor ve sağlık gibi konulara yönelik eğitimlerden faydalanma imkanı.
Sağlık hizmetleri: Uzmanından canlı olarak alınabilecek tıbbi danışmanlık, acil müdahale ve ambulans hizmetleri, eczane ve nöbetçi eczane rehberi.

Alışveriş hizmetleri: Market ve restoranlardan sipariş verme imkanı, online alışveriş merkezinden yararlanma olanağı, kişiye ve konuta özel ihtiyaç listesi hazırlayabilme seçeneği, farklı konularda online alışveriş imkanı.
Asistanlık hizmetleri: Teknik ve temizlik hizmetleri, bankacılık ve sigortacılık hizmetleri, turizm acente hizmetleri, kargo ve kurye hizmetleri, araç kiralama hizmetleri, kişiye özel destek hizmetleri.

Online hizmetler: Hava ve yol durumu, haber, TV ve radyo, şehir ve eğlence rehberi, finans ve borsa.
Eğlence: Sinema ve tiyatro, konser ve gösteri sanatları, çocuk oyunları, astroloji.

Ali Öztürk/Hürriyet


Geri Dön