12 / 05 / 2024

Fiyat düşüşünden bıkan sütçü kendi fabrikasını kuracak

Fiyat düşüşünden bıkan sütçü kendi fabrikasını kuracak

Süt fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle bazı aylarda maliyetlerini bile karşılayamayan üreticiler, kendi fabrikalarını kurup süt tozu üretecek



Süt fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle bazı aylarda maliyetlerini bile karşılayamayan üreticiler, kendi fabrikalarını kurup arzın fazla olduğu zamanlarda süt tozu üretecek. Üretilen süt tozu da yine sanayiciye satılacak

Türkiye'de süt fiyatlarında sanayici ile üretici arasındaki bitmeyen kavga nedeniyle besicilik sektörünün örgütü Süt Üreticileri Merkez Birliği kendi fabrikalarını kurmaya hazırlanıyor. Projenin maliyeti, 7.5 milyon Euro olacak.
 
Geçtiğimiz yıl 55 kuruşa kadar düşen çiğ sütün kilogram fiyatı, pek çok besicinin hayvanını kesmesine neden oldu. Nisan ayında, sanayicinin ihale fiyatının altına düştüğünü dile getiren üreticiler, süt satmayacaklarını açıklayıp, farklı bölgelerde farklı zamanlarda başlattıkları kampanyayla, 1 haftalığına sütü halka dağıttılar. Her ne kadar sonu tatlıya bağlanmış olsa da üreticiler, bir daha aynı sorunları yaşamamak için kendi süt tozlarını üretebilecekleri fabrikalar kurmayı planlıyor, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Osman Vasfı Yasun, projelerini Avrupa Birliği'nin kırsal kalkınma programı IPARD'a sunduklarını, ağustos sonunda sonucun açıklanacağını söyledi.

3 FABRİKA KURULACAK
Proje kapsamında üç bölgede fabrika kurmayı hedeflediklerini anlatan Yasun, "Tesisleri, üretimin yüksek olduğu bölgelerde kurmak istiyoruz. Bu kapsamda fabrikaların biri Konya'da, biri Balıkesir'de, diğeri de Urfa'da olacak. Üç fabrikanın toplam maliyeti 7.5 milyon Euro olacak" diye konuştu. Türkiye'de yıllık 500 bin ton civarında arz fazlası süt olduğunu kaydeden Yasun, bu rakamın yaklaşık 25 bin baş hayvanın yıllık üretimine denk geldiğini söyledi. Fabrikaların kapasitesinin de arz fazlası süt kadar olacağını belirten Yasun, şöyle devam etti: "Talebin düştüğü dönemlerde, üreticinin elinde kalacak sütü alıp süt tozu haline getireceğiz. Çikolata, bisküvi, peynir, yoğurt gibi pek çok ürünün içinde kullanılan süt tozunu, yine sanayiciye satmayı planlıyoruz. Amacımız, üreticinin üretimini sürdürebilmesini sağlamak."
Habertürk-Ebru Erdoğan


Geri Dön