Sektörel

Fiyat farkı ödemeleri haftaya

KİK Başkanı Gül: Fiyat farkı kararnamesinden kaynaklanan ödemeler haftaya başlayacak.

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, 2008'in ilk yarısında petrol ve emtia fiyatlarının yükselmesi nedeniyle çıkarılan ve 6 Temmuz 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüüğe giren fiyat farkı kararnamesinden kaynaklanan ödemelere önümüzdeki hafta başlanabileceğini söyledi. MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu İstişare Toplantısı'na katılan Gül, Maliye Bakanlığı'na yollandıkları taslağın, geçen hafta yapılan Baknlar Kurulu toplantısında görüşüldüğünü ve Kararnamenin biran önce çıkması konusunda ortak karar alındığını bildirdi.

FORMÜL KAFALARI KARIŞTIRDI

Kararnamenin 31 Mayıs 2008'den önce ihalesi gerçekleştirilen işleri kapsayacağını ve 1 Ocak 2008'den sonra yapılan işlerine yönelik ödeneceğini hatırlatan Gül, hangi kalemlerde ödeme yapılacağının tespiti için öncelikle beklenmeyen fiyat artışı tanımı yaptıklarını anlattı. Söz konusu malın o ay fiyatında görülen artıştan, o ayın Üretici Fiyat Endeksi artışını düştüklerini, aradaki farkın 5 puandan fazla ise o malzemenin fiyatında beklenmeyen artış olduğunu var saydıklarını anlatan Gül, bir malda beklenmedik fiyat artışı görülmesinin de fiyat farkı ödemesi için yeterli olmadığını söyledi. Gül, ikinci adımda hesaplanan farkın, yasada yer alan fiyat farkı formülüne göre telafi edilip edilmediğine bakılacağını kaydetti.

DAĞ FARE DOĞURACAK

Varlıbaş Şirketler Grubu Başkanı Süleyman Varlıbaş, çalışmasının derman olmayacağını belirterek, "Dağ fare doğuracak” dedi.

'MB kime hizmet ediyor?'

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Cevahir ise emlak piyasasında satışların çok durgunlaştığını belirterek, faiz oranlarının yüksek seyrinin ihtiyaç sahiplerini korkuttuğunu söyledi. Faiz oranlarının acilen düşürülmesinin inşaat sektörüne can suyu olacağını belirten Cevahir, şöyle konuştu: 'Merkez Bankası'nın iş dünyasıyla ilgili çözüm hususunda becereksizliğini anlamak mümkün değil. Sadece mali piyasaları gören, reel piyasaları yok kabul eden bir Merkez Bankası neye hizmet ediyor sualinin sorulması lazım.'

MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Zeki Kaldırım da ekonomik istikrar ve borçlanma oranının düşürülmesinin inşaat sektörüne düzenli bir seyir vereceğini dile getirerek, 'Kredi faiz oranlarının bir an önce düşürülmeli'dedi.

Hükümet kesenin ağzını açabilecek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan yılbaşından bu yana uygulanan sıkı mali disiplin sayesinde bir bütçe fazlası oluştuğunu ve kamu yatırımlarına hız verilmesi için bir fırsat doğduğunu belirtti. MÜSİAD'ın 1300 üyeli gençlik kuruluşu MÜSİAD Gençlik Kurulu tarafından düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Vardan, hükümetin Anadolu'da zor durumda olan KOBİ'lere iş çikartacak şekilde kesenin ağzını açalabilecek durumda olduğunu söyledi. Vardan, dışarıda, büyük maliyet artışları, daralan diş piyasalar ve derinleşen finansal kriz, içeride ise kapatma ve Ergenekon davalari etrafinda oluşan tartişma ve belirsizlikler nedeni ile ekonomik büyümenin yılın ikinci çeyreğinde sert bir düşüş gösterdiğini hatırlattı. Vardan böyle bir dönemde tüm yetkililerin, kişi ve kurumların toplumda ayrışma oluşturacak, gerilim meydana getirebilecek açıklamalardan kaçınması gerektiğine inandıklarını belirtti.

Yeni Şafak