Ekonomi

Fiyat sabitleme kampanyası bitti, ürünlerin fiyatı roket gibi uçuşa geçti!

Yıl başında yapılan fiyat sabitleme kampanyası şubat ayında bitince mutfak enflasyonu en çok artan grup oldu. Tüketiciler Birliği hayvansal ürünlerdeki zamlara dikkat çekerken, hallere gelen meyve sebze de zamlandı. Kasımda düşüşe geçen yıllık enflasyon TÜİK verilerine göre ise yüzde 55,18'e düştü

Şubat ayı tüketici ve üretici enflasyonu açıklanırken, tüketici enflasyonu şubatta yüzde 3,15 oldu. Kasımda düşüşe geçen yıllık enflasyon TÜİK verilerine göre ise yüzde 55,18'e düştü. Ocakta yıllık enflasyon yüzde 57,68 oranındaydı. Kasımda başlayan düşüş eğilimine göre şubatta yıllık enflasyondaki gerileme sınırlı kaldı.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre şubat ayında İstanbul'da perakende fiyatlar 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 78,62 arttı. Şubat ayında İstanbul'da aylık enflasyon ise yüzde 3,83 olarak gerçekleşti. Şubat ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 7,36 ile gıda ve alkolsüz içecekler olarak gerçekleşti.

ET VE YUMURTA DURMUYOR

2023 yılı şubat ayı dönemi Market Endeksi verilerini açıklayan Tüketici Birliği Federasyonu Market Endeksi Çalışma Grubu Başkanı Bingül Ceviz, “Kırmızı ve beyaz et, yumurta fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekici” şeklinde konuştu. Araştırma sonuçlarıyla ilgili bilgi veren Ceviz, şu ifadeleri kullandı: "Bir senedir yürütülen Tüketici Birliği Federasyonu Market Endeksi çalışması, beş farklı şehir, dokuz farklı market, 47 ürün grubu üzerinde oluşturulmaktadır.

İşte detaylar...

Geçen yıl referans ürün fiyatı üzerinden yapılan hesaplama, bu yılda ürün gruplarının birim fiyatları ortalaması baz alınarak yapılmaktadır. Fiyatları alınan toplam 350 tane ürün temelinde, Şubat 2023 döneminde, market sepetindeki zam oranı yüzde 5,08 olarak gerçekleşmiştir. 2022’nin aynı döneminde (Şubat 2022) Market Endeksi yüzde -0,32 olarak gerçekleşmişti. Başta zincir marketler olmak üzere, orta ölçekli yerel marketlerin 1 Ocak 2023’de başlattıkları sabit fiyat uygulamasının sona ermesiyle beraber market sepetinde fiyat artışının hızlandığı tespit edilmiştir." 

HALLERE GELEN ÜRÜN AZALDI FİYATLARDA İSE ARTIŞ OLDU

Antalya Ticaret Borsası (ATB) da, şubat ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini paylaştı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarına ilişkin endeks değerlerine baktığımızda şubat ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 36,63 oranında, sebzede yüzde 24,56 oranında ve meyvede ise yüzde 2,70 oranında azaldı. Buna göre ocak ayına göre hallere gelen ürün miktarında düşüş yaşandı. Yıllık bazda baktığımızda da miktar endeksleri 2022’nin aynı ayına göre domateste yüzde 26,13 oranında, sebzede yüzde 8,93 ve meyvede yüzde 11,92 azaldı.

Şubatta endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates, sebze ve meyve için son sekiz senenin ortalamalarında gerçekleşti. Yıllık fiyat endekslerindeki değişimler ise meyve için sekiz senenin rekoru olurken, domates ve sebze için geçen yıldan sonraki en yüksek artış olarak yansıdı. Şubatta domates fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 109,87 olarak yaşandı. Miktardaki yüzde 26,13 oranında azalış, fiyattaki yüksek artışın temel sebeplerinden biri oldu. Sebze fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 87,18 oranında olurken, sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde 8,93 azalması zamda önemli rol oynadı. Meyve fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 120,72 oranı ile rekor düzeyde gerçekleşirken, meyvedeki yıllık işlem miktar azalışının yüzde 11,92 olması bu zamda önemli rol oynadı. Şubatta miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son beş senenin miktarda en düşük ikinci ve fiyatta ise en yüksek üçüncü değeri olarak yaşandı.

SGK hizmet dökümünüzde 'S,Ş,K' harfleri ne anlama geliyor? Eğer bu harfler varsa aman dikkat!

Dolarda uzman isim kimsenin söylemediğini söyledi! Gündeme bomba gibi düştü! Doların zirve yapacağı tarihi açıkladı!

Bakan resmen açıkladı! O para bugünden itibaren hesaplara yatmaya başladı! Paranızı hemen çekin