Ekonomi

Fiyatlar el yakmaya devam ediyor! Süt rekora doğru koşuyor

Hayvancılık sektöründe, yemlerdeki zamlar üretimde düşüş yaşanmasına etki etmişti. Yaşanan son olumsuzluklarla beraber sütün fiyatı markasına göre değişmekle birlikte 27,5 liraya ulaştı.Bu zammın düşen üretim ve yükselen giderler sebebiyle yapıldığı söylenirken, bir zammın da çiğ süt ücretlerinin tespit edilmesi akabinde yapılacağına işaret edildi

Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) yarın yapılacak olağanüstü oturumunun evvelinde süt ve süt ürünlerine yeni zamlar geldi.

Bu zammın düşen üretim ve yükselen giderler sebebiyle yapıldığı söylenirken, bir zammın da çiğ süt ücretlerinin tespit edilmesi akabinde yapılacağına işaret edildi.

Buna göre, ülke genelinde yaygın markalı bir litre sütün ücreti bir hafta içinde yüzde 20 ila yüzde 31,6 aralığında zamlandı.

Bazı markaların yarım yağlı bir litre süt ücretleri 18,95 TL’den 24,95 TL’ye çıkarken; tam yağlı bir litre süt ücreti ise 27,70 TL’ye kadar çıktı.

Son zamlarla market markalı bir litre sütün ücreti bile 20 TL'ye dayanmış halde. 3 ay içinde önce yaklaşık 12, sonra 15 TL’ye çıkan market markalı sütlerin ortalama ücreti, bir hafta içinde yüzde 19 daha zamlanarak 18,5 TL’ye çıktı.

BU AY YOĞURT YÜZDE 10, PEYNİR YÜZDE 13 ZAMLANDI

Aynı pahalılık tüm süt ürünleri grubunda yaşanıyor. Peynirin kilosunun 100 TL'yi geçmesinin akabinde yoğurt ücretleri da türüne göre değişmekle beraber 70 TL'yi aştı; fiyatlar 42-72 TL aralığında değişiyor.

Türk-İş’in bugün 2023 Ocak ayına ait açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı verilerinde de süt ve süt ürünlerinin ocak ayında da yükselmeye devam ettiğini söyledi.Bu ay yoğurdun yüzde 10 ve peynirin yüzde 13 zamlandığını açıklayan Türk-İş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Yoğurtta markalar 1000 gramlık paketlerin yerlerine 900 ve 800 gramlık paketler halinde sunmaya başkamışlardı. Artık 750 gramlıklar da yaygınlaşmaya başladı.”

İ

NEKLERİN KESİME GÖNDERİLMESİ ETKİLİ, ASIL KRİZ KAPIDA

Süt ve süt ürünlerinin devamlı zamlanmasının altında yatan en önemli sebep, maliyetini karşılamayan süt üreticisinin süt veren ineklerini kesime göndermesi…

Litresi yaklaşık 12 TL'ye üretilen süt, 8 TL'den satılabiliyor. Bu da süt veren ineklerin önemli bir kısmının daha fazla zarar etmemek için kesime gönderilmesine sebep oldu.

Süt veren ineklerin aylardır kesime gönderilmesi üretimi de aşağılara çekmeye başladı.

TÜİK’in son açıkladığı bilgilere göre, 2022 Kasım’da senelik oranda tereyağı üretimi yüzde 18,5, ayran üretimi yüzde 8,8, içme sütü üretimi yüzde 7,4, inek peyniri üretimi  yüzde 5,1 azaldı.

Ancak et ve sütte asıl krizin kapıda olduğu; üretimdeki bu düşüşün tüketici fiyatlarını bu sene sonuna kadar daha da tırmandırması bekleniyor.

Reuters'tan Türkiye açıklaması! Seçimler yaklaştıkça...

Binlerce kişi merakla bekliyordu! 2000 sonrası emeklilerin maaşına 1300 TL intibak zammı gelebilir

30 gün içinde başvuru yapana her ay 8.000 TL! Bu tarihe dikkat!.. Sakın ihmal etmeyin