Ekonomi

Fiyatlar sabitlenecek denildi ama yüzde 20 arttı! Fiyatları duyanların aklı çıktı!

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinden etkilenen 11 şehirde inşaat malzemesi fiyatlarının sabitleneceği duyurulmuştu. Fakat çimento fiyatlarının yüzde 20 artırıldıktan sonra sabitlendiği ortaya çıktı. Çimentoya bağlı olarak betonda da benzer yükselişler meydana geldiği ifade edildi. 8 ve 7

6 Şubat tarihinde merkez üssü Hatay ve Kahramanmaraş olan 7.8 ve 7.6 şiddetinde iki büyük deprem meydana gelmiş, yaşanan felaket sonrası 50 binden fazla insan hayatını kaybetmiş, 100 binden fazla insan yaralanmış ve milyonlarca insan evsiz kaldığı için bir kısmı çadırlarda yaşamaya başlamış ve bir kısmı da farklı illere göç etmişti. Aradan 2.5 aya yakın zaman geçmesine rağmen depremin etkileri hâlâ hissedilirken, hayat bir türlü tam olarak normale dönemedi.

Yaşanan deprem felaketi sonrası çeşitli yardım paketleri açıklanmış ve bu kapsamda, depremden etkilenen 11 şehirde inşaat malzemesi fiyatlarının sabitleneceği duyurulmuştu. Ancak Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen depremler sonrası artan fiyatlardan inşaat malzemeleri de nasibini aldı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İkinci Başkanı Nusret Suna, ‘yüzyılın felaketi’ şeklinde adlandırılan depremler sonrası özellikle beton ve çimento fiyatlarının arttığını söyledi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu’nun sozcu.com.tr’ye verdiği bilgiye göre ise acil olan malzemeler kapsamında, çimentoda yüzde 20 seviyesinde bir artış söz konusu.

İşte detaylar...

Çimentonun tonunun 1750 liraya kadar yükseldiğini belirten Tellioğlu, “Çimentoya bağlı olarak beton fiyatları da benzer seviyelerde yükselirken, sektörün yaşadığı ‘usta krizi’ sebebiyle işçilik maliyetleri de yüzde 50 oranında arttı” dedi.

SABİT KALACAĞI DUYURULMUŞTU

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi sonrası Ticaret Bakanlığı’nın sektör temsilcileri ile birlikte yaptığı toplantıda temel inşaat malzemelerine zam yapılmaması konusunda uyarı yapılmıştı.

Şubat ayının sonlarında konuya ilişkin konuşma yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, “Girdi maliyetlerinde artış yaşanmadığı müddetçe depremden etkilenen 11 kentte inşaat malzemeleri ürün fiyatları sabitleniyor” şeklinde konuşmuştu.

YÜZDE 20 ARTTIKTAN SONRA SABİTLENDİ

Tellioğlu, bu uyarı sebebiyle diğer inşaat malzemelerinin tutarlarında kayda değer artışlar olmadığını söyleyerek “Yüzde 20 seviyesinde zamlanan çimento fiyatları da bakanlığın sektör ile beraber yaptığı toplantı sonrası sabit kaldı. Yeni bir artış yaşanmadı. Emtia fiyatlarındaki aşağı yönlü eğilimler de bu durumu destekledi” ifadelerini kullandı.

Doğal gaz faturası kabarık gelenlerin başına talih kuşu kondu! Son başvuru tarihi 31 Mayıs!

ŞOK’ta bayrama özel indirimler! Sebze koruyucu mat 20 TL, servis tabağı 50 TL, 2’li optikli kare tepsi 110 TL...

BİM’de yüzlerce indirim bir güne sığdı! Buzluk termos 300 TL, termo izolasyonlu çanta 135 TL,kayık tabak 27,50 TL...