Ekonomi

Fiyatlar ve katkı payı oranları artınca eczanelerde de veresiye defterleri açıldı

Bakkallardaki veresiye defterlerinin yerini eczanelerdeki kara kaplı veresiye defterleri aldı. Eczacılar her geçen gün kabaran borçlardan vatandaş ise veresiye istemek durumunda kalmaktan şikayetçi. İşte NTV'de yayınlanan haberin ayrıntıları... Özellikle çocuk ilaçlarında yaşanan veresiye talebi eczaneleri de hayır diyemez bir noktaya getiriyor

Artan ilaç fiyatları ve katılım payları oranlarındaki yükseliş nedeniyle eczanelerden yapılan alışverişlerde kara kaplı veresiye defterleri devreye girdi. Özellikle çocuk ilaçlarında yaşanan veresiye talebi eczaneleri de hayır diyemez bir noktaya getiriyor. Eczane başına en az 20-30 bin lira alacağın biriktiği veresiye defterleri bazı eczanelerde 50 bin liraya kadar çıkıyor. NTV'de yayınlanan haberde son dönemde ilaç fiyatlarına gelen zamların hastaları zorlamaya başladığı belirtilerek, bazı bakkallarda olduğu gibi eczanelerde de veresiye defterleri açıldığı bildirildi. Habere göre eczanelerin veresiye defterlerinde biriken borçlar eczane başına 50 bin lirayı bulabiliyor.

"Adımız defterden eksik olmuyor"

Veresiye defterlerinin eczanelere girmesi vatandaşların ilaca ulaşmakta ne kadar zorlandığının bir göstergesi olarak öne çıkarken, eczaneler de alacaklarını tahsil edememekten ancak veresiye taleplerine de 'hayır' diyememekten yakınıyor. Eczanelerden veresiye ilaç alan vatandaşlardan biri, "Defterden adımız eksik olmuyor, her zaman paramız aynı gün yetmiyor" şeklinde açıklama yaparken, bir eczane sahibi ise 40 yıldır aynı mahallede olduğunu ve artık üçüncü neslin geldiğini, 'hayır' deme şanslarının bulunmadığını söylüyor.

"Borçlar genellikle çocuk ilaçlarıyla ilgili"

 

Eczanelerin kara kaplı veresiye defterlerinde miktar değişmekle birlikte ortalama 20-30 bin liralık bir ertelenmiş ödemelerden söz etmek mümkün. NTV'ye konuşan bir eczane sahibi, özellikle çocuk ilaçlarında bu tür talepleri geri çeviremediklerini belirterek, "Veresiye talepleri genellikle çocuk ilaçlarında oluyor. Çocuk mu para mı gibi bir noktaya geliyor iş. Tabi ki çocuk." şeklinde konuştu. Eczacılar gelinen noktayı ilaç fiyatlarındaki yükselişe ve artan katılım payı oranlarına bağlıyor.

İlaç katılım payı nedir?

Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin SGK'dan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yüzde 10’u, diğer kişiler için ise yüzde 20 oranında katılım payı alınıyor. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün daha önce yaptığı açıklamada emeklilerin hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri için sağlıkta katkı payı ödemek zorunda olduğunu belirterek, "Bir ayağı hastanede, bir ayağı eczanede olan emeklilerimizin aklında hep katkı payı var. Emekli aylıklarını eriten katkı payı uygulamasından vazgeçilmeli" açıklamasını yapmıştı.

Son dakika! Temmuz ayının zam şampiyonu ilaçlar oldu! Rekor kırdı

İlaç fiyatlarına yüzde 75'lik zam talebi!