Flaş altın kararı! Yasak mı geliyor?
Dünyanın en büyük ekonomik grubunu oluşturan G7 Zirvesi, Almanya'da başladı. Reuters'a konuşan bir ABD'li üst düzey yetkili ise zirveden flaş bir altın kararının çıkacağını ifade etti. Reuters'a konuşan ABD'li bir üst düzey yetkili ise dikkat çeken açıklamalarda bulundu
Kritik G7 Zirvesi, bu yıl Almanya'da düzenlendiyor. Reuters'a konuşan ABD'li bir üst düzey yetkili ise dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İddiaya göre, Rusya'yı Ukrayna'daki savaşından sorumlu tutmak ve Batı yaptırımlarından kaçma girişimlerini engellemek için salı günü zirveden Rus altını ithalatının yasaklandığına dair bir karar çıkacak. Yetkili, İngiltere ve ABD'nin hamleyi bugün açıklayacağını, Salı günü resmi açıklamanın yapılacağını söyledi.
Yetkili, "Başkan ve diğer G7 liderleri Rusya lideri Putin'i sorumlu tutmak için çalışmaya devam edecek. Bugün ABD ve İngiltere, G7 liderlerinin Rus altın ithalatını yasaklayacağını duyuracak. Resmi duyuru Salı günü yapılacak." dedi.
G7, 1975'te kurulmuş dünyanın en büyük yedi "gelişmiş" ekonomisinden oluşan bir organizasyondur. Grubun varoluş nedeni, günün ekonomik sorunlarına makroekonomik çözümler paylaşmak ve oluşturmaktı.
O zamanlar grup aslında Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD'nin kurucu üyelerinden oluşan G6 idi. Bir yıl sonra, Kanada ile birlikte G7 oldu. 1998'de G7, Rusya'nın gruba katılmasıyla G8 oldu. Ancak 2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Moskova'nın üyeliği süresiz olarak askıya alındı ve forum G7'ye geri döndü. Bir ülke olmasa da AB G7 zirvesine katılıyor.
Her yıl farklı bir ülke grubun başkanlığını üstlenirken, şu anki sahipleri İngiltere oldu. 3 günlük zirve bu yıl, Almanya'nın Bavyera Alpleri'ndeki bir kale inziva yeri olan Schloss Elmau'da 26-28 Haziran tarihleri arasında düzenleniyor.
Ateş altındaki İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Joe Biden dahil olmak üzere bir araya gelen liderler, G7'nin gördüğü en büyük zorularla karşı karşıya. Dünya, Ukrayna'daki krizde ustalaşmak için zengin demokrasiler kulübünden çıkacak kararları bekliyor ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin, savaşa tepkilerini ve bunun küresel ekonomi ve gıda kaynakları üzerindeki etkisini değerlendirirken liderlere uzaktan hitap edeceği söylendi.
Ancak Almanya, grubun görüşmelerinin doğu Avrupa'daki krizle sınırlı kalmamasını umuyor. Almanya Şansöylesi Olaf Scholz, savaşın G7'yi "iklim krizi ve pandemi gibi küresel zorluklar için sorumluluğumuzu ihmal etmeye" götürmemesi gerektiğini söyledi. Scholz, G7 demokrasilerinin daha yoksul ülkeleri desteklememesi halinde "Rusya ve Çin gibi güçlerin bundan yararlanacağı" konusunda uyardı.
Daimi G7 üyelerinin yanı sıra Arjantin, Hindistan, Endonezya, Senegal ve Güney Afrika liderleri de zirveye konuk olarak davet edildi.