Ekonomi

Flaş asgari ücret yeniden artacak iddiası! İbrahim Kahveci Temmuz'da neden zam yapıldığını açıkladı

Asgari ücrete Temmuz'da Haziran ayı enflasyon rakamları dahi açıklanmadan yüzde 30 zam yapıldığı açıklandı. Artışı en az yüzde 40 bekleyen işçiler artış oranı karşısında şaşkına döndü. Ekonomist İbrahim Kahveci asgari ücrete bir daha zam yapılacağını iddia etti.Açlık sınırının 891 lira gerisinde kalan asgari ücret hükümetin TİSK ve TÜRK-İŞ ile 2 fün süren görüşmeleri neticesinde karara bağlandı ve 5 bn 500 lira açıklandı

Asgari ücrete Temmuz zammı beklentilerin altında kaldı. Açlık sınırının 891 lira gerisinde kalan asgari ücret hükümetin TİSK ve TÜRK-İŞ ile 2 fün süren görüşmeleri neticesinde karara bağlandı ve 5 bn 500 lira açıklandı. Hükümet asgari ücretin çalışan ve emekçilerin enflasyon karşısında ezdirilmeme poltikası neticesinde zamlandığını bildirdi. Kümülatif zam oranının yüzde 95 seviyelerinde olduğunu savundu. 

Enflasyon yılın ilk 5 ayında TÜİK verilerine göre yüzde 73,5, ENAG verilerine göreyse yüzde 160 seviyelerinde hesaplandı. TÜİK, Haziran'da oluşan enflasyonu ise 4 Temmuz Pazartesi günü açıklayacak.

Asgari ücrete yapılan yıllık artış, açlık sınırını baz alındığında yüzde 123, yani, asgari ücret yaklaşık açlık sınırındaki artışın 30 puan altında. Yine TÜİK rakamlarına göre bile dar gelirlilerin, sabit gelirlilerin yıllık enflasyonu yüzde 135 düzeyinde. Bu rakam baz alındığında asgari ücretteki artış yine bu artışın 40 puan altında. Yıllık bağımsız enflasyon hesaplamalarına bakılınca ise yıllık enflasyon yüzde 165 civarında. Bu veri baz alındıında da asgari ücretteki artış bunun yaklaşık 70 puan altında kalıyor.

Öte yandan ekonomist İbrahim Kahveci asgari ücret artışıyla ilgili yeni bir iddiayı gündeme getirdi.Kahveci Temmuz'da yapılan asgari ücrete ek zammın SGK için gündeme geldiğini asgari ücretin yeniden artacağını ancak sebebinin bu kez farklı olacağını iddia etti.

 

Asgari ücrete 2 ay önce 1000 ya da 1500 lira civarında artırılacağını söyleyen ekonomist İbrahim Kahveci, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin Beştepe'de alınan kararları uygulayan bir profil olduğunu öne sürdü.

Kahveci ayrıca, asgari ücrete ek zammın emekli maaş ödemeleri için çıkartıldığını belirterek, bir sonraki asgari ücretinde seçim için artacağını ileri sürdü.

2021 yılı sonunda 2 bin 825 olan asgari ücret 2022 yılı başında 4 bin 253 lira olmuştu. Son yapılan enflasyon güncellemesi ile de maaş 5 bin 500 liraya yükseldi. Türkiye'de açlık sınırı 6 bin 391 yoksulluk sınırı ise 20 bin 800 lira düzeyine kadar çıktı.

İstanbul'da büyük kentsel dönüşüm projesinin tarihi açıklandı! TOKİ Ümraniye'den başlayacak

Parasını altın ya da dolara yatırmak isteyenlere çok önemli fiyat haberi! 3 defa olacak

Altın fiyatlarında rekor beklentisi boşa çıktı! Altın düşecek mi yoksa yükselecek mi

Emekli bayram ikramiye ödemeleri başladı! Kimin maaşını ne zaman alacağı belli oldu

Brent petrol fiyatlarında akıl almaz iddia: Varil fiyatı 380 doları görecek

Türkiye Rusya'dan petrol ithalatında rekor kırdı! Ucuza alınıp pahalı satılıyor iddiası

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin EYT ve sözleşmeli işçilere ilişkin açıklama

Konut piyasasında ev sahiplerinden kiracıyı bezdiren yeni taktikler! Elektrik ve su aboneliği yok

Motorindeki bayram indiriminden sonra benzin ve LPG'ye de indirim geldi! İşte 2 Temmuz güncel fiyat listesi

SSK ve BAĞ-KUR emekli maaş zam oranı belli oldu! Zamlı maaşların ödemeleri nasıl ne zaman yapılacak?

Emekli bayram ikramiyesi Kurban Bayramı 2022 hangi tarihlerde kaç lira yatacak açıklandı! İşte detaylar

İstanbul'daki perakende fiyat artışı açıklandı: Enflasyon öncesi şoke eden tespit