Ekonomi

Flaş! Dolar bir kez daha Euro'nun üzerine çıktı!

Son günlerde Amerika Merkez Bankası (FED) yöneticilerinin açıklamalarıyla birlikte dünya para piyasalarında değer kazanan dolar,  euro seviyesini bir kez daha geçti. Euro 0,9994 dolara gerilerken sterlin 1,1790 dolara düştü. Euro, grafiğinde öğlen saatlerinde dolar karşısında yüzde 0,35 değer kaybını görürken sterlin ise dolar karşısında yüzde 0,33 değer kaybetti

Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte baş gösteren enerji fiyatlarındaki sıçramadan Avrupa ekonomisi zarar görürken, Amerika'nın para birimi dolar, FED üyelerinin para politikasını sıkılaştırma kararlılığından faydalanmaya devam ediyor

Yükselişe geçen dolar, bugün birkaç dakikalığına 1 euro eşiğinin üzerine çıktı.Euro, grafiğinde öğlen saatlerinde dolar karşısında yüzde 0,35 değer kaybını görürken sterlin ise dolar karşısında yüzde 0,33 değer kaybetti. Dolar endeksi, Temmuz ortasından beri görülmeyen 108.30 puan seviyesine yükseldi. 

 

Euro-dolar paritesi ne demek?

Parite, kısaca ülkelerin para birimlerinin birbirlerine oranı olarak açıklanıyor. Örneğin; Euro para birimi değeri, dolar para biriminin değerine bölünüyor ve çıkan sonuç euro-dolar paritesi oluyor.

AB ve ABD para birimleri son günlerde birbirlerine oldukça  yakın değer seviyesinde seyrediyor.

Bir para biriminin döviz kuru, ekonomik beklentiler hakkında bir gösterge olma özelliği taşıyor. Ve bu göstergede Avrupa güç kaybediyor.. Covid-19 salgını ile ilgili endişeler bittikten sonra Avrupa'da ekonominin bir toparlanma göreceğine dair beklentiler yerini durgunluk tahminlerine bırakıyor.

Bu durumun başlıca sebepleri olarak yüksek enerji fiyatları ve rekor enflasyon gösteriliyor. Avrupa, endüstriyi canlı tutmak ve elektrik üretmek için büyük ölçüde Rus petrolüne bağımlı durumda.

Ukrayna - Rusya savaşının küresel piyasalarda Rus petrolünün kaybına yol açacağına dair ön görüler petrol fiyatlarını yükseltmiş durumda. Fiyatların yükselmesindeki diğer bir neden de yaptırımların hedefindeki Kremlin'in misilleme olarak Avrupa Birliği'ne doğal gaz tedarikini azaltmaya hatta kesmeye başlaması.

Enerji fiyatları, euro bölgesi enflasyonunu haziran ayında yüzde 8,6 ile rekor seviyeye çıkararak, marketten elektrik faturalarına kadar her şeyi daha pahalı bir duruma getirdi.

Rusya'dan Almanya'ya uzanan Nord Stream 1 boru hattı planlı bakım nedeniyle kapandığında panik oldukça arttı ve Kremlin'in bu ayki teslimatları göndermeyeceği endişesi oluştu. . Almanya'da olası doğal gaz kesintilerine hazır olmak isteyen çok sayıda vatandaş, şöminelerine odun almak için kuyruklara girdi.

Asgari ücretin ne kadarını enerjiye harcıyoruz?

Altın fiyatları düşüşe geçti! Peki, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç TL oldu? İşte altın fiyatları...

Japon bankasından dolar/TL tahmini! Tarih verdi: "20 TL olacak'"