Ekonomi

Flaş gelişme! Doğal gazda dünyanın gözleri Türkiye’ye çevrildi, Rusya, Türkiye’de doğal gaz merkezi kuruyor!

Rusya’nın en büyük enerji şirketi Gazprom, Türkiye’de bir doğal gaz merkezi kurmak için çalışmalar yaptıklarını ve bu adımla, gaz piyasasında adil ve şeffaf fiyatlandırma sağlanacağını duyurdu. Rusya’nın en büyük  enerji şirketi Gazprom, Türkiye’de bir doğal gaz merkezi kurmak için çalışmalar yaptıklarını ve bu adımla, gaz piyasasında adil ve şeffaf fiyatlandırma sağlanacağını bildirdi

Rusya, doğal gaz için Türkiye’de ortaklaşa bir doğal gaz merkezi kurmak için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Rusya’nın en büyük  enerji şirketi Gazprom, Türkiye’de bir doğal gaz merkezi kurmak için çalışmalar yaptıklarını ve bu adımla, gaz piyasasında adil ve şeffaf fiyatlandırma sağlanacağını bildirdi.

Dünya büyük bir enerji krizinin içinden geçerken, Rusya’dan Türkiye ile ilgili çok önemli bir açıklama geldi.

Rusya’nın en büyük enerji şirket Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller, Türkiye’de bir doğal gaz merkezi kurmak için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Miller, söz konusu kararın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından alındığını belirtti.

Aleksey Miller, Gazprom'un bu yılki faaliyetlerini değerlendirdiği açıklamada, bu sene 412,6 milyar metreküp doğal gaz üreteceğini bildirdi.

Gazprom tarafından, Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) dışı ülkelere bu yıl 100,9 milyar metreküp doğal gaz ihraç edileceğinin altını çizen Miller, küresel doğal gaz talebinin ise bu yıl itibarıyla 65 milyar metreküp gerilediği bilgisini verdi.

Yaşanan bu gerilemenin 55 milyar metreküple ağırlıklı olarak 27 Avrupa ülkesinden kaynaklandığını dile getiren Aleksey Miller, "2022'nin oldukça zorlu geçtiğini ve özellikle enerji piyasalarında tam anlamıyla topyekün değişimler yaşandığını vurguladı.

“TÜRKİYE İLE ORTAK BİR MERKEZ KURUYORUZ”

Aleksey Miller, dünya doğal gaz piyasasının hızla gelişmeye devam edeceğini ve gaz tüketiminin gelecek 20 yılda yüzde 20 artacağını öngördüklerini belirterek, "Biz de elbette geleceği, yeni projelerimizi ve enerji güvenliğini düşünüyoruz" diye konuştu.

 

Açıklamasında, TürkAkım ve Mavi Akım doğal gaz boru hatlarının güvenilir şekilde çalışmaya devam ettiğini de vurgulayan Miller, şimdi de Türkiye’de bir doğal gaz merkezi projesi üzerinde çalışmaya başladık. Karar iki devletin liderleri tarafından alındı ve biz şimdiden pratik uygulamasına başladık. Doğal gaz merkezi, gaz piyasasında şeffaf ve adil fiyatlandırma sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Miller ayrıca, Çin'e yakın bir zaman içerisinde senede 48 milyar metreküp doğal gaz sevkiyatı gerçekleştireceklerini bildirerek, Moğolistan üzerinden sevk edilmesi planlanan hacmin de eklendiğinde toplam sevkiyatın tutarının 100 milyar metreküpe ulaşmasını planladıklarını belirtti.

Elektrik ve doğalgaz abonelerine 2023 şoku! Yüzde 123 zam yapıldı!