Ekonomi

Flaş Haber! Merkez Bankası'ndan bankalara yeni liralaşma yaptırımı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası liralaşma stratejisi kapsamında bankaların menkul kıymet tesis oranının yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildiği belirtildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada Liralaşma Stratejisi neticesinde bankaların genelinin 2022’de açıklanan mevduatta yüzde 50 liralaşma hedefine ulaşıldığı dile getirildi

TCMB’nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’de yapılan değişiklikler Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada Liralaşma Stratejisi neticesinde bankaların genelinin 2022’de açıklanan mevduatta yüzde 50 liralaşma hedefine ulaşıldığı dile getirildi.

TCMB'den yapılan açıklamada menkul kıymet tesis oranının yüzde 5’ten yüzde 10’a çıktığı, gerçek kişi ve tüzel kişi için Türk Lirası paylarında yüzde 60 hedefini aşan bankalara menkul kıymet tesis oranının indirimli olarak uygulanacağı ifade edildi.

Yapılan açıklamada söz konusu orandan düşük olanı, yüzde 60 ve yüzde 70 arasında olan bankalar için 5 puan, yüzde 70’ten büyük olan bankalar için 7 puan menkul kıymet tesis oranından indirim yapılacağı kaydedildi.

Türk Lirası paylarında yüzde 60 hedefinin altında kalan bankalar için ise daha önce belirlenmiş olan ilave oranların menkul kıymet tesis oranına eklenerek uygulanmaya devam edileceği dile getirildi. Açıklamada söz konusu uygulamanın 24 Şubattan itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Resmi Gazete'de yayımlanan 'Makroihtiyati Tedbirler' hakkında açıklama yaparak, menkul kıymet tesis oranının yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildiğini bildirdi.

Yapılan yazılı açıklamada, Merkez Bankası'nın uyguladığı Liralaşma Stratejisi neticesinde bankaların geneli 2022 yılında açıklanan mevduatta  yüzde 50 liralaşma hedefine ulaşıldığını 2023 yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisinde, yılın ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefi yüzde 60 olarak belirlenerek kamuoyu ile paylaşıldığı kaydedildi. Bu kapsamda, menkul kıymet tesisi uygulamasında 24 Şubat 2023 tarihinden geçerli olmak üzere; 'Menkul kıymet tesis oranı yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildiği ifade edildi.Gerçek ve tüzel kişi için Türk lirası paylarında yüzde 60 hedefini aşan bankalara menkul kıymet tesis oranının indirimli olarak uygulanacağı kaydedildi. Buna göre, söz konusu oranlardan düşük olanı; yüzde 60 (dahil) ve yüzde 70 arasında olan bankalar için 5 , yüzde 70’ten büyük olan bankalar için 7 puan menkul kıymet tesis oranından  yapılacaktır" ifadesi kullanıldı.