Ekonomi

Flaş öneri! '9 aylığına dolar 23, euro 24 lira olsun'

Hazırgiyimciler rekabet güçlerini korumak ve işçi çıkarmamak için 9 aylığına kendileri için özel bir kur uygulanmasını talep etti. “Kurun üzerindeki baskı maliyetlerimizi artırıyor ” diyen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği 'TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, dolar kurunun 23, euronun ise 24 lira olmasının sektör için ideal olduğunu söyledi

Dolar kuru üzerindeki baskıların hazırgiyim ihracatını olumsuz etkilediğini belirten hazırgiyimciler kendileri için uygulanacak özel kurda doların 23, euronun 24 lira olmasını istedi.“Kurun üzerindeki baskı maliyetlerimizi artırıyor ” diyen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği 'TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, dolar kurunun 23, euronun ise 24 lira olmasının sektör için ideal olduğunu söyledi.

 

Giyim sanayicileri için özel kur uygulanması çağrısında bulunan TGSD Başkanı Kaya, 9 ay kadar geçici bir süre için döviz kurunun yüksek seyretmesinin rekabetçilik ve işten çıkarmalardan kaçınabilmek için gerekli olduğunu ifade etti.

TGSD Başkanı Ramazan Kaya, sektör için ideal kurun dolarda 23 lira ve euro için ise 24 lira civarında olabileceğini belirterek, talep ettikleri özel kur uygulamasının 9 ay kadar bir süre için geçici olarak  uygulanabileceğini ifade etti.

Hazır giyim sektörünün, rekabetçi olabilmek ve işçi çıkarmamak için kendilerine özel daha yüksek kur uygulaması talep etti. Bloomberg HT'de yer alan habere göre sektör  temsilcileri, geçtiğimiz Aralık ayında, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile görüşerek, ihracat gelirlerini TL'ye çevirirken kendilerine daha avantajlı bir kur uygulanmasını talep etti.

"30 bin kişi işten çıkarıldı"

Konuyla ilgili BloombergHT'ye değerlendirmeler yapan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, kurun üzerindeki baskının maliyetleri artırdığına işaret ederek,  hazır giyim ihracatının yüzde 70’inin Avrupa’ya yapılması nedeniyle, Avrupa'daki talep daralmasının da etkisiyle pazardaki rakipleriyle rekabet etme şansının olumsuz etkilendiğini ifade etti. TGSD Başkanı Ramazan Kaya, hazırgiyim sektörünün perakende ve AVM’ler de işin içine katıldığında 2 milyon civarında kişiye istihdam sağladığına işaret ederek, sektörün bu sene 100 bin civarında kişiyi işten çıkarmak zorunda kalabileceğini dile getirdi. Kaya, son 3-4 ayda 30 bin civarında kişinin işten çıkarıldığını kaydetti.

"Dolar 9 ay süreyle 23 TL olsun"

TGSD Başkanı Kaya, sektör için ideal kurun 23 lira/dolar ve 24 lira/euro civarında olabileceğini, özel kur uygulamasının da 9 aya kadar geçici bir süre için uygulanabileceğini dile getirdi. Kaya, parite dalgalanması ve ihracat pazarlarındaki resesyon başta olmak üzere mevcut  şartların devam etmesi durumunda 2023 yılında 20 milyar dolar civarında sektörün ihracatında gerileme olabileceğini ifade etti.

Önce marketler uygulamaya aldı! Şimdi de hazır giyimciler uygulayacak