Genel

Flatofis'te çocuklar için bilim şenliği başlıyor!

Flatofis Çarşı Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı ile çocuklar için “bilim şenliği” düzenleyecek

Flatofis Çarşı, çocuklar için düzenlenecek Bilim Şenliği ile adeta bir laboratuara dönüşecek. Geniş kitleleri bilimin eğlenceli yüzü ile tanıştırarak, bilimsel düşünceyi aşılamak amacıyla düzenlenen Bilim Şenliği'nde birbirinden farklı ve eğlenceli deney üniteleri bulunacak. Bilim Şenliği 8–9-10 Ocak tarihlerinde Flatofis Çarşı'da minik mucitleri bekleyecek.

Çocukların merak duygusunu uyararak temel ve sosyal bilimler, uygulamalı bilimlere öğrenme şevki, keşfetme mutluluğu ve deney yapma heyecanı veren bir ortam sunmayı hedefleyen Bilim Şenliği'nde momentum transferi, karadelik, jiroskop, lisajous şekiller, ters gözlük, sıvı azot deney ünitelerinin yanı sıra, zeka oyunları, ben miyim sen misin, aynaya bakarak yazma gibi deney oyunları da yer alacak.

Çocuklar İçin Ücretsiz Oyunlar, Animasyon Gösterileri

Bilim Şenliğine ek olarak Flatofis'te tüm hafta boyunca ücretsiz aktivitelerde yer alacak. Pasadoble dans gösterileri, sosis balon, pandomim hafta boyunca çocuklar için olacak. Tüm ücretsiz aktiviteler 6-10 Ocak tarihleri arasında Flatofis'te yer alacak.

Büyükler İçin Ücretsiz Konser

Flatofis'te küçüklerin yanı sıra büyükler de eğlenecek. Her Cuma günü düzenlenen ücretsiz Cuma konseri 8 Ocak Cuma günü Flatofis'te yankılanacak.  

Bilim Şenliği Projesi Kapsamında Yer Alacak Deney Üniteleri

Momentum Transferi: Toplardan biri çekilir ve sonra serbest bırakılır, diğer uçtaki toplardan yalnızca birinin hareket ettiği gözlemlenmektedir. Üç top çekilip serbest bırakıldığında ise aynı şekilde diğer uçtan üç tane top hareket edecektir. Hareket halindeki bir cismin momentumu kütlesinin ve hızının çarpımına eşittir. Toplardan biri önündeki topa çarptığında, momentumunu bu ikinci topa aktarır ve momentumun aktarıldığı top ilk topun hızıyla hareket eder. Aynı şekilde iki veya üç top çekilip bırakıldığında, aktarılan momentum 2 veya 3 katına çıkar ve böylece kaç top çekilip bırakıldıysa diğer uçtan aynı sayıda top hareket eder. Beş top çekilip bırakıldığında ise momentum 5 katına çıkar ve diğer uçtan 5 top hareket eder.  
 
Karadelik: Bilyeler yüzey çevresinde hızla döndürülür. Bilyelerin hareketleri, döndükleri yörünge, yörüngenin giderek küçülmesi ve sonunda da deliğe düştüğü gözlenmektedir. Bu deneyle bağlantılı olarak uzay cisimleri, bu cisimlerin aralarındaki çekim kuvveti, yörüngeleri ve kara delikler düşünülmelidir. Karadelik deney ünitesi ile uzaydaki gök cisimlerinin dönme hareketlerinin ve aynı zamanda kara deliklerin çekim kuvvetlerinin benzetimi izlenmektedir. Gök cisimlerinin yörüngelerini, cisimlerin arasındaki çekim kuvvetleri belirler. Cisimler arası çekim kuvvetlerinde bir değişiklik olmadığı sürece, yörüngeler değişmez. Uzaydaki kara deliklerin çok büyük çekim kuvvetleri vardır. Onlar çekim alanı içine giren her şeyi, ışığı bile yutarlar. Deney ünitesinde bilyenin içine düştüğü delik kara deliği temsil etmektedir.

Lisajous Şekiller: Deney ünitesinin altında yer alan delik kapatılarak huni kumla doldurulur. Huni kenara doğru hafifçe çekilir ve daha sonra serbest bırakılır. Huninin salınımlarıyla oluşan şekiller gözlemlenir. Huni, dik açılarla oluşan eş zamanlı ve uyumlu hareketler yapar ve bu hareketlerin sonucunda lisajous şekiller oluşur.   
 
Jiroskop: Bu ünite momentum çarklarıyla dönme deneyidir. Çarkın üzerine çıkıp, sıkıca tutunulur. Bir ayakla yerden hız alıp dönmeye başlanır. Sonra dönerken çarkın üzerine bacak konulduğunda hızla değişme olduğu gözlenir.  Dönme eylemi için ihtiyaç duyulan etkiye moment denir. Dönme için gerekli moment yere kuvvet uygulayarak sağlanır. Ayrıca dönme hareketi için etkili olan eylemsizlik momenti bacak hareketi ile değiştirildiğinden dönerken hız da değişir.

Zeka Oyunları: Zeka oyunları kapsamında yer alan deney üniteleri hileli düğümlerin çözülmeye çalışıldığı birer bulmacadır. Hileli düğümü çözmek için, her zaman ipin uçları bulunmakla uğraşılır. Bu bulmacalarda ipin uçları vardır, ancak onlar bağlanmış olabilir. Bulmacanın çözümü için ipin uçları düğüme doğru götürüleceğine, düğümün uçlara doğru götürülmesine çalışılmalıdır.

Ben miyim sen misin:  Bu deney ünitesinde iki kişi karşılıklı oturur gözlerini aynı hizaya getirip göz göze gelir. Deney ünitesinde bulunan camın üzerinde duran krom tabakası, ışığın bir kısmını karşıya geçirirken bir kısmını da geriye yansıtmaktadır. Böylece cama bakan kişi hem kendi görüntüsünü he de karşıdan gelen arkadaşının görüntüsünü görmekte ve iki kişinin görüntüleri karışmaktadır. Yarı saydam cama ışık geldiği zaman camın ayna özelliği artmaktadır. Işık gelmediği zaman cam özelliği artmaktadır.

Aynaya Bakarak Yazma: Bu deney ünitesinde ziyaretçilerden aynaya bakarak kağıdın üzerine bir şeyler yazması istenir. Ziyaretçilerin ters görüntüye bakarak yazmaya çalıştıkları için zorlandıkları görülmektedir. Bu yazma alışkanlıklarına aykırı bir durumdur. Beyin – göz – el koordinasyonu bozulmuş durumdadır. Ziyaretçilerin gözlerini kapatarak alışmış oldukları sisteme göre çok rahat biçimde yazı yazdıkları dikkat çekmektedir.

Ters Gözlük: Bu deneyde ziyaretçilerden gözlükten bakarak yerde gördükleri S çizgisi üzerinde yürümeleri istenmekte; ancak başarılı olamadıkları gözlenmektedir. Bunun nedeni kullandıkları gözlükteki camların farklı biçimde yerleştirilmesi, sağ tarafı solda, sol tarafı sağda görmeleridir. Yerdeki S çizgisi ile gözlükteki S görüntüsü birbirine terstir.

Sıvı  Azot Deney Gösterisi: Sıvı Azot Deneyi, görselliği son derece zengin bir kimya deneyidir. Dünya atmosferinin yüzde 78'ini oluşturan azot gazı -200 derecede soğutulur ve azot gazının sıvı hali elde edilir. Sıvı halinden gaz haline kadar incelenen azotun, canlı ve cansızlar üzerindeki etkisi gösterilmektedir.