Folkart, sigarasız şirketler arasına katıldı!
Folkart Başkanı Mesut Sancak, çalışanların tamamının, gördükleri eğitim sonrası “31 Mayıs Dünya Sigara İçmeme Günü”ne, sigarayı bırakarak girdiklerini açıkladı. Folkart, tamamen ‘Sigarasız Şirketler’ arasına katıldı.
İzmir’den yola çıkarak, yaptığı özel projeler ve yeni büyük yatırımlar ile yapı sektöründe Türkiye’nin birincisi olma hedefine emin adımlar ile yürüyen Folkart, çalışanları ile işbirliği içinde, uzun süredir yürüttüğü projesini sonlandırarak, artık tamamen “Sigarasız Şirket” oldu. Çalışanlar, aylar öncesinden kendilerine verilen özel bir eğitim ve psikolojik destek sonucu; bir plan dahilinde gönüllü olarak, aşama aşama sigarayı bıraktılar.
Sigarasız insan kaynakları politikası
Folkart, çalışanlarının bu gönüllü desteğiyle, ‘31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’ne, sigaradan tamamen arınarak “SİGARASIZ ŞİRKET” olarak girdi. Folkart’ın insan kaynakları politikası da, çalışanlarının desteği ile artık “SİGARASIZ” şekillenecek. Sigara içip, yeni iş başvurusunda bulunanlar, FOLKART’ta görev alamayacak. Folkart, iş başvurularında da özellikle değerlendirmek istediği kişileri, ‘sigarayı bırakma’ şartı ile önce eğitime yönlendirererek, kişinin tercihi ve alınan sonuca bakarak, son kararını verecek.
Dünyada ve Türkiye’de az sayıda örnek
Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “sigarasız şirket” olmayı sürdürme konusunda, kesin kararlı olduklarını, bu tercihin artık 31 Mayıs 2016 gününden itibaren resmi bir şirket politikası haline geldiğini söyledi. Mesut Sancak, bu proje ile insan sağlığının değerini öne çıkardıkları, Dünyada ve Türkiye’de örneği çok az olan ‘Tamamen Sigarasız Şirket’ uygulamasını tercih ettikleri için; çalışanlarıyla birlikte aldıkları bu karar nedeniyle, dayanışma duygusu içinde, hep beraber örnek bir tutum sergilediklerini vurguladı.
Haber AA'da şu şekilde yer aldı
İzmir'de personeline sigarayı bırakmaları için eğitim ve psikolojik destek veren Folkart Yapı, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'ne "sigarasız şirket" olarak girdi.
Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "sigarasız şirket" olma hedefiyle 2016 başından bu yana uyguladıkları "dumansız hava sahası" projesine sigara içen personelin tam destek verdiğini bildirdi.
Şirkete iş başvurusunda bulunanlarda sigara içmeme şartını aradıklarını belirten Sancak, şantiyeler dışında şirket bünyesinde çalışan 180 kişiden sigara içen 30'unun da sigarayı bırakması için yıl başında ortak bir karar aldıklarını anlattı.
Kendisinin de geçmişte tiryakilik düzeyinde bir sigara bağımlısı olduğunu ifade eden Sancak, şunları kaydetti:
"Sigara içen çalışanlarıma, 'gelin şirkette 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'ne kadar sigarayı tamamen bırakalım' dedim. 'Ne yapacaksak yapalım, her türlü eğitimi, psikolojik desteği sağlayalım, maddi ve manevi her türlü yanınızdayım' dedim. Arkadaşlarımın da çok hoşuna gitti bu fikir ve 5 aydır bu 30 kişi güzel bir mücadele örneği göstererek sigarayı bırakmış oldu. Artık şirketimizde çalışan 180 kişi arasında sigara içen yok. Bunun mümkün olduğunu herkese gösterdik."
Bu projenin iyi bir örnek oluşturduğunu, deneyimlerini diğer şirketlerle paylaşmaya hazır olduklarını anlatan Sancak, projeye gönülden destek veren çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.
Sancak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ben, sigarayı bırakmak için belirlediğim 11.11. 2011, saat 11.11'de sigarayı söndürdüm ve bir daha yakmadım. Emin olun günde 2 paket içiyordum. Ben bunun bırakılabileceğini bildiğim için arkadaşlara, daha rahat yardımcı olabildim, anlatabildim. Sigarayı bıraktıkları için onlara teşekkür ediyorum.
Şu anda Avrupa'nın en yüksek binasını yapmak üzere çalışıyoruz, araziyi satın aldık, projesi tamamlanmak üzere ve yakın bir zamanda inşaatına başlayacağız ama sigarasız şirket olmak Avrupa'nın en büyük projesinden bile daha büyük bir proje. Ben bunu dünyanın en anlamlı, en güzel projesi olarak düşünüyorum."
- "Oğlu okumayı öğrenince"
Şirketin İnsan Kaynakları Müdürü Diler Koşar Kırmızıtoprak ise ilk adımları 3 yıl önce atılan proje kapsamında sigara içen çalışanlara yönelik bir dizi eğitim, seminer, konferans, ilaç ve psikolojik destekler sunduklarını söyledi.
Şirket bünyesinde görev yapan Rıdvan Özdemir, 20 yıldır sigara kullandığını, bırakmak için denemeler yapmasına rağmen başarılı olamadığını ifade etti.
Folkart'ta 10 yıldır görev aldığını, şirket ve çocuklarının desteğiyle sigarayla vedalaştığını anlatan Özdemir, "5,5 yaşındaki oğlum, okuma yazmayı öğrenince sigara paketinin üzerindeki yazıları okumaya başladı, bu çok etkili oldu. 'Bizi babasız mı bırakmak istiyorsun' diye telkinleri oldu. Bu proje de tam uydu bizim durumumuza. Böyle bir karar aldık. Sigarayı bırakmak isteyenler için çok iyi bir fırsat. Umarım bütün Türkiye için de iyi bir örnek olacağız." dedi.
Çalışanlardan Meltem Öz ise sigaraya üniversite yıllarında başladığını ve 20 yıldır kullandığını belirtti.
Folkart'ın aldığı "sigarasız şirket" kararının ardından başlatılan kampanya çerçevesinde destek aldığını ifade eden Öz, "Tam 2 aydır sigara içmiyorum. Sağlıklı günlere 'merhaba' dedik, çok mutluyum bu anlamda. Sigara hem büyük bir külfet hem de sağlık açısından büyük bir risk oluşturuyor. Risklerini bildiğimiz halde körü körüne içiyorduk. Şirketimiz bu anlamda bize çok destek sağladı, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Daha önce sigarayı bırakmayı denememiştim, ilk kez denedim ve başardım." diye konuştu.
AA