Genel

Folkart Yapı yarım asırlık 65 ağacı Folkart Towers'a taşıyor!

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, "Bornova yeni projemiz Syngenta'nın inşaat sahasındaki ağaçları, Almanya'dan getirdiğimiz özel araçlarla kökleriyle birlikte Folkart Towers'a taşımamız doğaya verdiğimiz önemi gösteriyor" dedi


Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, "Bornova yeni projemiz Syngenta'nın inşaat sahasındaki ağaçları, Almanya'dan getirdiğimiz özel araçlarla kökleriyle birlikte Folkart Towers'a taşımamız doğaya verdiğimiz önemi gösteriyor" dedi


Folkart, Bornova'daki yeni projesindeki yarım asırlık 65 ağacı, Almanya'dan getirilen özel bir makineyle Bayraklı'daki Folkart Towers'ın parkına taşıyor. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, 600 bin liraya mal olan ve Çevre Günü'ne denk gelen çalışmanın "örnek" olmasını diledi. Folkart Yapı, Bornova'da başlayacağı Syngenta Projesi nedeniyle bölgede bulunan palmiye, hurma, nar, ceviz, narenciye, Japon kavağı, defne, incir, malta eriği, yalancı karabiber, jakaranda, oya, zakkum, erik ve zeytin ağaçlarının da aralarında olduğu 65 ağacı, Bayraklı'daki Folkart Towers'ın bulunduğu yere taşımaya başladı. Almanya'dan getirilen özel araçlarla ağaçların kökleriyle birlikte taşındığını dile getiren Mesut Sancak, "Yeni projemizin inşaat sahasında bulunan yarım asırlık ağaçları, yapımı tamamlanan Folkart Towers arsasına taşımamız, doğaya verdiğimiz önemi gösteriyor" dedi. 

Sancak, inşaat sahası içinde taşınamayacak tüm ağaçların korunması için çaba gösterdiklerini dile getirerek, "Bu işlemin Dünya Çevre Günü'ne denk gelmesi bizi daha fazla mutlu etti. Çalışmalar yaklaşık 600 bin liraya mal oldu. 20 günlük zorlu bir taşıma süreciyle özel araçları Almanya'dan İzmir'e getirttik. Ama buna değdi. Hepsi en az 50-60 yıllık güzel ağaçlar. Burayı aldığımız andan beri hiçbir şekilde ağaçları kesmeyi düşünmedik. Ne yapabileceğimizi araştırdık ve bu işi yapan firmayı bulduk. Eminiz ki insanlar böyle bir teknolojinin varlığından haberdar olursa Türkiye'de de çok daha yaygın olarak kullanılır. Bu uygulamayla ağaç kesilmesinin önüne geçilir" dedi.


Türkiye'de ilk

Transplantasyon adı verilen taşıma işleminin Avrupa'da bir milyondan fazla ağacı taşıyan Opitz Gmbh&Co. tarafından yapıldığını belirten Sancak, "Bu işlem için kullanılan makinalar, Akdeniz tipi ağaçların kökünü kavrayabilecek durumda olan dünyadaki 2 makineden birisi. Taşınacak ağaç sayısı ve çeşitliliği bakımından uluslararası kalite ölçeğinde bu işlem Türkiye'de bir ilk olacak. Ülkemizde standart transfer araçlarıyla yapılan çalışmalar daha küçük çapta olup bunların başarı şansı yüzde 50 dolayında kalıyor. Oysa bu araçlarla çok daha büyük çapta ve yüzde 95 oranında başarı elde ediliyor. Ayrıca yaşlı ağaçlar da kolaylıkla taşınabiliyor. Alman firması taşıma işlemini yaptıktan sonra ağaçların yeni yerlerinde, yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürmelerini de sağlayacak. Bu amaçla firma kendi bünyesinde ağaç uzmanları, operatörler ve endoterapistler barındırıyor" dedi. 




Yeni Asır