Fon hesabına alınan kazanç!
Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi' ndeki bugünki köşesinde Fon hesabına alınan kazanç başlıklı konuyu kaleme aldı. Fon Hesabına Alınan Kazancın 5 Yıl İşletmeden Çekilmemesi Fon hesabına alınan kazancın, sermayeye ilavesi mümkün bulunmaktadır...
Fon hesabına alınan kazanç
d) Fon Hesabına Alınan Kazancın 5 Yıl İşletmeden Çekilmemesi Fon hesabına alınan kazancın, sermayeye ilavesi mümkün bulunmaktadır. Fon hesabına alınan kazanç tutarının sermayeye ilave dışında, beş yıl içinde başka bir hesaba nakledilmesi, işletmeden çekilmesi veya dar mükellef kurumlarca ana merkeze aktarılması ya da kurumun tasfiyesi halinde, istisna uygulanması nedeniyle zamanında tahakkuk etmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.
Fon hesabında tutulması gereken süreden, satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar olan sürenin anlaşılması gerekmektedir. Kazancın sermayeye ilave edilmesi durumunda da aynı süre geçerli olacaktır.
Fon hesabında tutulan kazanç beş yıl içinde veya beş yıl geçtikten sonra işletmeden çekilmesi halinde kar dağıtımı sayılarak stopaj vergilemesine konu edilecektir.
e) Gayrimenkulün Elden Çıkarılma Şekli istisnadan yararlanabilmek için gayrimenkulün satılması ve bir kazanç elde dilmesi, başka bir anlatımla, satışı gerçekleştiren kurumun mali yapısında bir iyileşmenin sağlanması gerekmektedir. Bu nedenle, söz konusu gayrimenkullerin nakit veya nakde dönüştürülebilir bir kıymet (altın, Devlet tahvili, Hazine bonosu, TOKİ tarafından çıkarılan veya İMKB'de işlem gören hisse senedi, tahvil, bono vb.) karşılığı olmaksızın devir ve temliki istisna uygulamasına konu olmayacaktır. Nakde dönüştürülebilir kıymetlerin en geç iki yıllık tahsil süresinin sonuna kadar nakde dönüştürülmesi gerekir.
Kat karşılığında arsa devrinde olduğu gibi, bir mal veya hakkın başka bir mal veya hak ile değiştirilmesini ifade eden trampa işlemlerinde de söz konusu istisna hükmü uygulanmayacaktır.
İstisna uygulamasına konu gayrimenkullerin mevcut borçlar karşılığında rızaen veya icra yoluyla devredilmesi işlemleri ile kamulaştırma işlemleri, kurumların finansman olanaklarını artıracağından bu tür işlemlerde istisna uygulanması mümkün bulunmaktadır.
Gayrimenkullerde mülkiyetin devri tapuya tescil ile gerçekleşeceğinden, satış vaadi sözleşmeleri ile tahsil olunan bedeller dolayısıyla istisna uygulanması mümkün değildir.
f) Satılan Gayrimenkullerin Yerine Aynı Mahiyette İktisadi Kıymet Alınmaması Gayrimenkul satış kazancı istisnası, kurumların bağlı değerlerinin ekonomik faaliyetlerde daha etkin bir şekilde kullanılmasına olanak sağlanması ve kurumların mali bünyelerinin güçlendirilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Bu husus 5520 sayılı Kanunun gerekçesinde de açıkça vurgulanmıştır. Gelir İdaresi bu noktadan hareketle, istisna konusu olan kazancın, amacı aşan bir şekilde aynı mahiyette iktisadi kıymet alımında kullanılması halinde istisnadan yararlanılmasının mümkün olmayacağı görüşündedir. Ancak, kazancın kurumun ihtiyaç duyduğu işletme sermayesi karşılandıktan sonra kalan kısmının fonksiyonel olarak benzer sabit kıymet alımında kullanılmasının istisna uygulamasına engel olmaması gerekir.
Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi