Sektörel

FORBES Emlak Raporu 2019 yayınlandı!

Forbes Emlak Raporu 2019'u yayınladı. Rapora göre, Haziran 2018-Haziran 2019 dönemini kapsayan son bir yılda Türkiye genelinde satılan konut sayısı 1 milyon 77 bine ulaştı.

Forbes Türkiye’nin bu yıl ll’inci kez yayımladığı “Emlak Raporu”nun ilk sayısı Türkiye’de konut piyasasının hareketlenmeye başladığı 2007’den sadece iki yıl sonra yani 2009’da yayımlanmıştı. Aradan geçen 10 yılda konut piyasasıyla birlikte “Emlak Raporu” da kapsamını geliştirerek incelediği büyükşehir sayısını yediden 30’a kadar yükseltti. Konut piyasasındaki değişimleri 30 büyükşehir, 185 ilçe ve bin 83 mahalle için analiz eden önemli bir veri tabanı oluşturdu. 

Raporun yayımlandığı ilk yıllar hem konut satışları hem de fiyat ve kira değerlerinin güçlü bir ivmeyle yükseldiği hızlı bir büyümenin izlerini taşıyordu. Özellikle 2013-2016 arasında bütün kentlerde konut fiyatları çift haneli oranlarda artarken bazı mahallelerde yükseliş yüzde 30’a kadar çıkıyordu. Başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere Adana, Antalya, Kocaeli, Balıkesir ve Mersin gibi kentlerde hızla yükselen fiyatlar, konut alımının sadece “başını sokacak yer” motivasyonunun bir adım ötesine taşıyarak en önemli yatırım araçlarından birine dönüştürdü. Oluşan yüksek getirili piyasa, ülke genelindeki konut satışını da yıllık bazda 1,5 milyon adedin kıyısına taşıdı.

2017, konut piyasası için büyüme ivmesinin gerilemeye başladığı yıl oldu. Ancak geçen iki senede, önceki döneme göre nispeten düşük oranlı olsa da hem konut hem de metrekare satış fiyatları artmaya devam etti. Aradaki tek fark, 2017’den sonra fiyat artışlarındaki homojen yapının değişmesiydi. Önceki yıllarda hem il hem de ilçe ve mahalle bazında topyekun bir yükseliş trendi vardı. Bu durum konut yatırımcısının işini kolaylaştıran bir piyasa yaratıyordu. Sonraki iki yılsa yüksek getirdi mahalleler ile daha düşük getirililerin iç içe olduğu bir tablo ortaya çıktı. 2019 raporunda da bu açıdan benzer bir durum olduğunu söylemek mümkün. Aradaki tek fark, bu yıl düşüşte olan ya da sınırlı oranda artış yaşanan bölgelerin çoğunlukta olması. Bu açıdan konut piyasasında 2017’de başlayan ivme kaybının artık zirveye ulaştığı söylenebilir. Haziran 2018-Haziran 2019 dönemini kapsayan son bir yılda Türkiye genelinde satılan konut sayısı yüzde 23 azalışla 1 milyon 77 bine geriledi. Satış tarafında yaşanan bu ciddi daralma doğal olarak fiyatlara da yansıdı. Aynı dönemde il bazında bakıldığında sadece dört kentte fiyatlardaki artış oranı yüzde 10’u aşabildi: Van, Samsun, Malatya ve Kayseri. 30 büyükşehirden 20’sinde ise fiya oranı yüzde 6’nm altında kaldı. Ko sasının kalbi İstanbul’da ise konut 1 sadece yüzde 0,6 arttı. Piyasanın son 1 seyrini daha ayrıntılı analiz etmeden ö: konunun sebeplerini irdelemekte fayda oluşan bu tablonun ana sebebi son iki yıldır oluşan yüksek faiz-yüksek kur sarmalı. Son bir yılda Merkez Bankası politika faizinin yüzde 24’e kadar yükselmesine bağlı olarak mevduat faizleri de yüzde 20’nin üzerine çıktı. Konut kredisi faiz oranlarıysa aylık bazda yüzde 2’lere yaklaştı. Bu durum konut piyasası açısından iki olumsuz etki yarattı. İlki, konut kredi faizlerinin yükselmesi talebe doğrudan olumsuz yansıdı. Mevduat faizlerinin bu kadar yükselmesi ise elinde nakdi olan yatırımcıların konut yerine faiz gelirine yönelmesine neden oldu.

Remax 7Tepe Ofısi’nin sahibi Haşan Can da bu piyasadaki durgunluğu, gerilemeden çok “hareketsizlik” olarak yorumluyor ve bu hareketsizliği de yüksek faiz ortamının yarattığı güvensizliğe bağlıyor. Diğer yandan son bir yılda dolar ve euro kurunda yaşanan hızlı yükseliş de potansiyel konut yatırımcılarını beklemeye yöneltti.
Bu noktada Merkez Bankası’nm (MB) 25 Temmuz’da politika faizinde yaptığı 425 baz puanlık indirim konut piyasasını baskılayan yüksek faiz-yüksek kur sarmalını kırmanın ilk adımı olabilir. MB’nin yaptığı bu indirimin mevduat faizlerini ve konut satışlarını aşağı çekeceği kuşkusuz. Bu gelişme potansiyel konut yatırımcılarım faniden alıma geçmek için cesaretlendiren konut piyasasının önümüzdeki dönemde «ilden yükselişe geçmesinin önünü açabilir.

Konut piyasasının yüksek faiz-yüksek kur sarmalında kalması, bu yıl en çok Adana’yı etkilemişe benziyor. Adana, 30 büyükşehir arasında metrekare konut fiyatlarının nominal olarak (yüzde 0,28 gibi çok küçük bir oranda olsa da) ekside olduğu tek kent. İstanbul ve Erzurum’daki fiyat artışı ise yüzde l’in altında. Bunun yanı sıra 30 büyükşehirden 28’inde konut satışları yüzde 10’dan fazla daraldı. Üstelik İstanbul’da yüzde 19 seviyesinde kalsa da Ankara ve İzmir gibi Türkiye’nin en çok konut satışı gerçekleştirilen kentlerinde piyasadaki daralma yüzde 30’u geçti. Veriler özellikle son aylarda yoğun bir şekilde tartışılan ve Merkez Bankası’mn yaptığı faiz indirimiyle sonuçlanan yüksek faiz ortamının en büyük zararı konut piyasasına verdiğini gösteriyor. Faizlerdeki düşüş trendinin devam etmesi gelecek yıl yayımlanacak “Emlak Raporu”nda daha parlak bir tablo ortaya çıkarabilir.

Prim Yapan Kentler

Haziran 2018 - Haziran 2019 döneminde 30 büyükşehirden 14’ünde konut fiyatiarındaki artış yüzde 5’in üzerinde gerçekleşti. Bugüne kadar konut piyasasını sırtlayan Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Antalya gibi kentlerde prim oranı sınırlı kalsa da bu yıl Malatya, Kayseri, Samsun, Balıkesir gibi diğer Anadolu kentleri ön plana çıktı.


Getiri Oranları
Son bir yılda özellikle döviz kurları ve altın fiyatlarındaki yükseliş, getiri oranları kıyaslandığında konut piyasasını bir “yatırım aracı” olarak geçmiş yıllardaki yüksek getiri profilinden uzaklaştırmış görünüyor. TÜİK istatistiklerine göre Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde nominal olarak en çok kazandıran yatırım aracı yüzde 34 ile külçe altın oldu. Dolar (yüzde 25,3) ve euro (yüzde 21,2) ise altını takip etti.

SATIN ALMA GÜCÜ


İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana’da mevcut faiz oranıyla 10 yıllık kredi kullanarak ev sahibi olmanın ne kadar mümkün olduğunu gösteriyor. Endeks değerinin 100 ve üzerindeki olması bir kentte tüketicilerin bu koşullarda ev alabileceği anlamına geliyor. Endeks değeri 100’ün altında olan kentlerde ise 10 yıllık krediyle ev almak çok kolay görünmüyor. Türkiye’de en fazla konut satılan altı büyükşehirde konut aliminin en kolay olduğu yer, geçen yıl olduğu gibi başkent Ankara. Adana ve Bursa’da da satın alma gücü parametresi pozitif. İstanbul ise geçen yıl olduğu gibi konut satın almak için 10 yıllık kredi çekmenin en riskli olduğu kent...

Yabancıya Satış

Son 6,5 yılda başka ülke vatandaşlarının Türkiye’de satın aldıkları konut sayısı 126 bine ulaştı. Bu alanda başı çeken kentler ise İstanbul ve Antalya. 2019’un ilk yarısında yabancılara satılan 8 bin 900 konutun eklenmesiyle İstanbul’da yabancıların satın aldığı konut sayısı 42 bin 415’e yükseldi. Antalya’da ise 6,5 yılda yabancılara 34 bin 197 konut satıldı.

Global Komşular

2015’ten 2019’in ilk yarısını kapsayan son 4,5 yılda Türkiye’de sırasıyla en çok konut yatırımını Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşları yaptı. İraklıların aldığı konut sayısı 16 bini aştı. Vatandaşlarının Türkiye’de satın aldığı konut salısı 10 bin barajını aşan diğer ülke ise Suudi Arabistan oldu.

Getiri Performansı

Haziran 2018 - Haziran 2019 döneminde Türkiye’de 1 milyon 77 bin adet konut el değiştirdi. Bu rakamın yüzde 80,9’unu oluşturan yaklaşık 862 bin bin adetlik satış, 30 büyükşehir belediyesinde gerçekleşti. Bu kentlerden Kayseri, Malatya, Samsun ve Van’da konut fiyatlarındaki artış yüzde 10’un üzerinde...

ANTALYA
İstanbul, Ankara ve İzmir ile birlikte yıllık konut satışları 50 bin bandını aşan tek kent olan Antalya, yatırımcılarına ortalama yüzde 5,6 kazandırdı. Antalya’nın en önemli özelliklerinden biri de İstanbul’un ardından yabancıların en çok tercih ettiği kent olması. Yılın ilk yarısında yabancılar kentte 4 binin üzerinde konut alımı yaptı.

VAN
Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde yüzde 15,6’lık fiyat artışıyla konut fiyatlarının en çok arttığı büyükşehir Van'da aynı dönemde yaklaşık 6 bin 500 konut satıldı. Kentte fiyatların artmasında 2011’de yaşanan depremin ardından inşa edilen konutlarla birlikte artan yeni konut stokunun önemli bir etkisi var.

KAYSERİ
Bu yıl emlak fiyatlarının yüzde 10’un üzerine arttığı dört ilden Kayseri'de prim oranı yüzde 10,3 olarak gerçekjeşti. Kentte yüzde 23 ile en yüksek prim oranına ulaşan mahalle Kocasinan, Mithatpaşa oldu. Aynı ilçenin Barbaros Mahallesi de yüzde 20'nin üzerinde prim yaptı.

SAMSUN
Yüzde 13,6 ile bu yıl emlak yatırımcısına en fazla kazandıran kentlerden Samsun'da değerini en çok artıran semt ilkadım, Kazım Karabekir (yüzde 17,3).


Doğru Seçim

Sadece tek ilçesindeki konut satışları bile 76 kenti geride bırakan İstanbul’da, fiyatların yüzde 25 arttığı mahalleler de var düştüğü de. Artık kente değil mahalleye göre yatırım kararı alma zamanı...

Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde Türkiye genelinde 1 milyon 77 bin konut satıldı. Toplam satışın yüzde 17,5’i ise tek başına İstanbul’da gerçekleşti. Geçen yıl İstanbul’un toplam satışlardaki payı yüzde 16,7’ydi. İstanbul’un payındaki bu artış, kentin konut yatırımcıları için hala vazgeçilmez olduğunu gösteriyor. Tabii bu durumda Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde yüzde 69 artan yabancı alımlarmda İstanbul’un başrol oynaması da etkili. Başka ülke vatandaşlarının Türkiye’de konut satın almasının önünü açan Mütekabiliyet Yasası’nm üzerinden 6,5 yıl geçti. Bu sürede Türkiye’de yabancılara satılan konut sayısı 126 bine ulaştı. Bu rakamın yaklaşık yüzde 34’üne denk gelen 43 bini ise İstanbul’da gerçekleşti.
Bu ilgiye ve kentte son bir yılda satılan 189 bin konuta rağmen ortalama metrekare satış fiyatlarındaki artış sadece yüzde 0,6 oldu. Bu değer İstanbul’da konut fiyatlarının geçen yıla göre neredeyse değişmediğini gösteriyor. Görüş alanı il genelinden mahallelere doğu daraltıldığındaysa bambaşka bir tablo ortaya çıkıyor. İstanbul konut piyasasındaki fiyat hareketleri hiç de homojen değil. Örneğin kentte 18 mahallede metrekare satış fiyatları yüzde 20’nin üzerinde arttı. Üç mahalledeki değer kaybı ise yüzde 20’nin üzerinde.

Merkez Kaç?

Ankara’da konut satışları yüzde 32 azalarak 96 bine geriledi. Kentte çevre ilçelerin merkezdekilerden daha hızlı değerlendiği trend devam etti.

Ankara’da konut piyasasında son birkaç yıldır gözlemlenen merkezden çevreye doğru yönelim bu yıl da devam ediyor. Bu durum halihazırda Başkent’in en değerli ilçeleri Çankaya ve Yenimahalle’de fiyat artışlarının sınırlı kalmasına, Kahramankazan ve Etimesgut gibi çevre ilçelerde ise çok daha hızlı yükselmesine neden oluyor. Ankara’nın araştırmaya dahil edilen 16 ilçesindeki fiyat hareketlerine bakıldığında da bu durum oldukça net bir şekilde görülüyor. Kentte yılı en yüksek prim oranıyla kapatan ve yüzde 10’un üzerinde getiri sağlayan iki ilçe var:
Kahramankazan ve Etimesgut. Gölbaşı ve Altındağ ise yüzde 8 dolayındaki getiri oranlarıyla bu iki ilçeyi takip ediyor. Buna karşın Çankaya’daki fiyat artışı yüzde 1,8’le sınırlı. Yılın en kötü performansı ise Beypazarı’nda. Tarihi evleriyle bilinen ilçede bu yıl fiyatlar yüzde 9 geriledi. Sincan, Mamak, Akyurt, Polatlı ve Elmadağ’da da fiyatlar negatif yönlü. Yine de kentte yüzde 25’e yaklaşan prim oranlarına ulaşan mahalleler de var. Yedi mahallede konut fiyatları yüzde 15’in üzerinde prim yaptı. Yılın getiri şampiyonu ise yüzde 24,3 ile Çankaya’nın Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi oldu. Etimesgut Yapracık, Gölbaşı Bahçelievler, Kahraman-kazan-Atatürk ve Keçiören-Aşağı Eğlence semtleri de sağladıkları yüksek getirilerle dikkat çekti.

En Değerli 10 Mahalle

Ankara’nın en değerli ilk 10 mahallesinin tamamı Çankaya ilçesinde yer alıyor. Bu mahallerden Oran, başkentte metrekare satış fiyatlarının 5 bin lirayı aştığı tek semt.


Kira geliri ve değer artışı birarada hesapladığında Ankara’da en yüksek toplam getiriyi sağlayan ilçe yüzde 20,1 ile Kahramankazan oldu. Etimesgut’ta bu oran yüzde 15’i aşarken Altındağ, Çubuk, Gölbaşı, Keçiören, Kızılcahamam, Pursaklar ve Yenimahalle’de toplam getiri yüzde 10’un üzerine gerçekleşti.

Kentsel rekabet

İstanbul ve Ankara’nın ardından Türkiye’nin en hareketli konut piyasasına sahip İzmir’de, son yıllarda olduğu gibi fiyatlar diğer iki büyük kente kıyasla daha fazla arttı. Konut piyasası İzmir genelinde yaklaşık yüzde 5 prim yaptı.

İzmir’de Haziran 2017-Haziran 2018 dönemini kapsayan son bir yılda 55 bin konut satıldı. Bir önceki aynı döneme göre satışların yüzde 32 azaldığı kentte fiyatlarsa yüzde 5 dolayında yükseldi. Kentin araştırmaya dahil edilen 23 ilçesinden sekizinde fiyatlar yüzde 10’un üzerinde arttı. Yüzde 21,9 ile kentin getiri rekortmeni Bergama. Dikili, Güzelbahçe ve Narlıdere’de de fiyat artışı yüzde 18’i buldu. Buca ve Karabağlar’da fiyat artışı sınırlı kalırken Bayraklı’da ise negatif yönlü. Mahalle bazında ise Karşıyaka-Atakent, Çiğli-îstasyonaltı, Narlıdere-Çamtepe, Narlıdere-Atatürk, Menderes-Çukuraltı, Balçov-Çetin Emeç semtlerindeki getiri oranı yüzde 20’nin üzerine çıktı.

Son yıllarda konut fiyatlarının en hızlı yükseldiği kentlerden Bursa’da artış bu yıl yüzde 4’te kaldı. 52 mahallesinden 17’sinde fiyatların yüzde 10’un üzerinde arttığı kentte doğru yatırım için adresi iyi belirlemek gerekiyor. Son dönemde haraketli konut piyasası ve yatırımların sağladığı yüksek getiriyle öne çıkan Bursa’da bu yıl fiyatlardaki artış yaklaşık yüzde 4 ile sınırlı kaldı. Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde satışların yüzde 27 azalarak 39 bine gerilediği kentte araştırmaya dahil edilen 52 mahalleden 17’sinde fiyat artışı yüzde 10’un üzerinde gerçekleşti. Prim oranı yüzde 10’un üzerine çıkan tek ilçe İnegöl. Gemlik ve Yıldırım ilçelerinde ise konut fiyatlarındaki artış yüzde 8’i aştı. Mahalle bazında ise yüzde 20’yi aşan fiyat artışları ile negatif yönlü fiyatlar birarada. Gemlik-Siteler, Osmangazi-Ahmetpaşa, Yıldırım-Karaağaç ve İnegöl-Kemalpaşa mahallelerinin getiri oranları yüzde 20’yi aştı. Son yıllarda kentteki konut piyasasında başrolde olan Nilifer’in mahallelerinde ise bu yıl fiyatlar daha çok aşağı yönlü.

Son alt ayda Antalya’ya havayoluyla gelen turist sayısı 6 milyonu aştı, Ancak kentte gerçekleşen tek yabancı akını bu değil. Son 5,5 yılda yabancılar Antalya’da 30 binin üzerinde konut aldı. Kentte konut fiyatları bu yıl yüzde 12,1 arttı. Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde Antalya, İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından 50 bin bandını aşarak en çok konut satılan dördüncü kent oldu. Bu durumda son 6,5 yılda yabancılara satılan konut sayısının 34 bine ulaşmasının önemli bir etkisi var. Antalya’ya olan yabancı ilgisi 2019’un ilk yarısında da kendini gösterdi. Yılın ilk altı ayında yabancıların kentte satın aldığı konut sayısı yüzde 36 artarak 4 bini aştı. Buna karşın son bir yılda kentteki toplam konut satışı yüzde 16 gerileyerek 52 bin olarak gerçekleşti.
Kentin Finike ve Alanya ilçeleri yüzde 22’yi aşan getiri oranıyla öne çıkıyor. Kepez ve Muratpaşa’da ise fiyatlardaki değişim oldukça sınırlı. Araştırmaya dahil edilen 92 mahalleden 25’inde fiyatlar yüzde 10’un üzerinde arttı. Alanya’nın Mahmutlar, Güller Pınarı, Cumhuriyet, Cikcilli mahalleleri ile Konyaaltı’nm Hurma ve Liman mahalleri yüzde 20’nin üzerinde prim yaptı.

ALANYA
Yabancıların konut alım tercihlerinde önemli bir yere sahip olan Antalya’nın turistik ilçelerinden Alanya, Finike ile birlikte kentte yılı en yüksek getiri oranıyla kapatan bölgesi. Fiyat artışında ilçenin Mahmutlar, Güller Pınarı, Cumhuriyet ve Cikcilli mahalleleri ön plana çıktı.


Gaziantep
Son bir yılda konut fiyatlarının yüzde 8,7 oranında yükseldiği Gaziantep’te Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde 23 bini aşkın konut satışı yapıldı. Kentte en yüksek getiriyi yüzde 13,3’le Şahinbey ilçesi sağladı. Mahalle bazında ise Şehitkamil İbrahimli mahallesi yüzde 24’lük getiri oranıyla açık ara konut yatırımcısına en çok kazandıran semt oldu.

Adana
Konut piyasasının son yıllarda parlak performans gösterdiği kentlerden Adana’da konut fiyatları yüzde 0,28 geriledi. Bu durum Adana’nın, 30 büyükşe-hir içinde bu yıl en kötü performans gösteren kent olmasını sağladı. Kentin Ceyhan ilçesinde fiyatlar yüzde 11,6 arttı. Kozan’da yüzde 4,4, Seyhan’da ise yüzde 0,4 oranında artış yaşandı. Çukurova, Yüreğir ve Sarıçam ilçelerinde ise fiyatlar aşağı yönlü oldu. Mahalle bazında sadece Seyhan’ın Kurtuluş ve Sümer semtleri yüzde 10 getiri barajını aşabildi. Kira değerlerinde ise tam tersi bir tablo söz konusu. Yüreğir, Seyhan ve Çukurova’da kira değerleri yüzde 10’un üzerinde arttı. Kentin araştırmaya dahil edilen 19 mahallesinin tamamında da kira değerleri yukarı yönlü.

Balıkesir
Önceki iki “Emlak Raporu”nda konut piyasası en çok prim yapan kent olarak ön plana çıkan Balıkesir’de bu yılki artış oranı yüzde 8,9’da kaldı. Kentin en fazla getiri sağlayan ilçesi yüzde 18’le Ayvalık oldu. İkinci sırayı Ayvalık’ın aksine turizmden çok tarım ve sanayi bölgesi olarak ön plana çıkan Karasi (12,3) aldı. Balıkesir’in diğer turizm ilçeleri Edremit ve Bandırma’da ise fiyat artışları sınırlı kaldı.


Aydın
Geçen yıl konut fiyatlarının yüzde 13,4 oranında arttığı Aydın’da bu yılki performans sönük kaldı. Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde kentteki konut metrekare satış fiyatları yüzde 4,3 oranında arttı. Araştırmaya dahil edilen beş ilçesinden, tatil bölgesi olarak ön plana çıkan sahil ilçeleri Didim ve Kuşadası’nda prim oranı yüzde 10’u aştı. Kentin daha içerisinde yer alan Söke, Nazilli ve Efeler ilçelerinde ise fiyat artışı daha sınırlı oldu.

Eskişehir
Konut piyasasındaki prim oranı geçen yıl yüzde 5,2 ile sınırlı kalan Eskişehir’de bu yıl fiyatlar biraz daha toparlandı. Emlak fiyatları kentte Haziran 2018 -Haziran 2019 döneminde yüzde 9,2 prim yaptı. 
Kentin çoğunlukla Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde yer alan 10 mahallesinde fiyat artışı yüzde 10’u aştı. Yüzse 24‘le en yüksek getiriyi sağlayan mahalle ise Odunpazarı Çankaya oldu.

Hatay
Geçen yıl konut yatırımcılarının yüzde 10’un üzerinde kazandığı Hatay’da bu yıl fiyat artışı yüzde 4,06 ile sınırlı kaldı. Kentte en yüksek getiriyi İskenderun Barbaros mahallesi sağladı.

Kahramanmaraş
Son iki yıldır konut fiyatlarındaki artış oranı yüzde 5’in altında kalan Kahramanmaraş’ta bu yıl fiyatlar yüzde 9,3 arttı.

Erzurum
Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde yaklaşık 7 bin 500 konut satışı yapılan Erzurum’da fiyatlar sadece yüzde 0,4 arttı. Kentte Aziziye ve Palandöken ilçelerinde fiyatlar yukarı yönlüyken Yakutiye’de aşağı yönlü oldu.

Muğla
Konut piyasasının en istikrarlı getiriyi sağladığı kentlerden olan Muğla, bu başarısını kuşkusuz Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi popüler tatil bölgelerine borçlu. Kentte bu yıl da fiyatlar yüzde 8,7 arttı. Dört ilçesinde fiyatların yüzde 10’un üzerinde arttığı kentte Dalaman ve Marmaris’te prim oranı yüzde 20’ye yaklaştı. Bu yıl 7 bin lirayı aşan metrekare satış değeriyle kentin en değerli mahallesi olan Bodrum Ortakent’teki değer artışı ise yüzde 12,5 olarak gerçekleşti.

Şanlıurfa
Bu yıl konut fiyatlarının sadece yüzde 2,8 arttığı Şanlıurfa’da fiyatlar son birkaç yılda olduğu gibi yatay seyretmeye devam ediyor.

Tekirdağ
Geçen yıl Balıkesir’in ardından konut piyasası en çok prim yapan kent olan Tekirdağ yatırımcılarına yüzde 22,2 kazandırmıştı. Bu yıl ise performansı bu kadar parlak değil. Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde fiyatların sadece yüzde 4,1 oranında arttığı kentte en yüksek getiriyi Süleymanpaşa ilçesi getirdi. Mahalle bazında ise Sü-leymanpaşa Altmova yüzde 16 ile kentin açık ara en çok kazandıran semti oldu.


Kocaeli
Son bir yılda konut satışlarının yüzde 30 azalarak 26 bine gerilediği Kocaeli’nde önceki yılların aksine piyasadaki fiyat artışı da oldukça sınırlı kaldı. Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde metrekare satış fiyatları sadece yüzde 1,3 arttı. Körfez, Kocaeli’nin metrekare satış fiyatlarının yüzde 10’un üzerinde arttığı tek ilçesi oldu. Sanayi başkentinin Darıca, Çayırova ve Gebze ilçelerinde ise konut fiyatları aşağı yönlü.

Denizli
Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde metrekare satış fiyatlarının yüzde 2,8 arttığı Denizli’de en yüksek getiriyi yüzde 18’le Merkezefendi Ser-vergazi Mahallesi sağladı.

Diyarbakır
Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde yaklaşık 14 bin konutun satıldığı Diyarbakır’da fiyatlar yüzde 5,8 arttı. Kayapınar Huzurevleri Mahallesi yüzde ll’le kentin getiri rekortmeni oldu.

Kayseri
Konut fiyatlarının ortalama yüzde 10,3 oranında arttığı Kayseri, bu yıl en yüksek getiriyi sağlayan dördüncü kent oldu. Kentin Kocasinan ve Talaş ilçelerindeki fiyat artışı yüzde 10ün üzerinde gerçekleşirken Melikgazi’de artış oranı yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. Kocasinan’m Mithatpaşa ve Barbaros mahalleleri ise yatırımcılarına yüzde 20’den fazla kazandırdı.

Mersin
Haziran 2017-Haziran 2018 döneminde 28 bin konutun el değiştirdiği Mersin’de fiyatlar yüzde 3 yükseldi. Akdeniz ve Tarsus ilçelerinde getiri oram yüzde 8’i aştı. Yenişehir Güvenevler ise getiri oram mahalle bazında yüzde 10ü aşan tek semt oldu.

Manisa
Haziran 2017-Haziran 2018 döneminde konut yatırımcılarının yüzde 5,2 prim elde ettiği Manisa’da aynı dönemde 18 bin 400 konut satıldı.

Konya
Konut fiyatlarındaki artış oranının yüzde 5 bandında kaldığı büyükşehirlerden biri de Konya oldu. Haziran 2018-Haziran 2019 döneminde 31 bin 500 konut satılan kentte satışlardaki daralma yüzde 9’la diğer kentlere göre daha sınırlı oldu. Buna rağmen kentteki fiyat artışı yüzde 5,45’te kaldı. Ereğli ve Beyşehir ilçelerinde ise farklı bir tablo var. Kentte konut yatırımcısına en çok kazandıran bu ilçelerde getiri oranı yüzde 15’e yaklaştı. Karatay ve Meram ilçelerindeki fiyat artışları ise daha sınırlı oldu.

Ordu
Geçen yıl konut fiyatları yüzde 11,6 artan Ordu’da bu yıl bu prim oranı yüzde 3,8’de kaldı. En yüksek getiriyi yüzde 10,7 ile Ünye ilçesi sağladı.

Sakarya
Konut fiyatlarındaki artış oranı yüzde 1,5’ta kalan Sakarya yılın en az kazandıran kentlerinden biri oldu.

Samsun
Van’ın ardından bu yıl konut yatırımcısına en çok kazandıran kent olan Samsun’da getiri oranı yüzde 13,6 oldu. Van’da bu oran yüzde 15,6 olsa da 20 bin konutun satıldığı Samsun’da Van’dan üç kat fazla konutun el değiştirdiğini vurgulamak gerek.

Trabzon
Son bir yılda Trabzon’da emlak fiyatları yüzde 4,9 arttı.

 

FORBES Emlak Raporu 2018 yayınlandı!