İnşaat Malzemeleri

Four Seasons Oteli'nin inşaatı durdu

Danıştay `dur' dedi, Four Seasons ise `Şimdilik yıkım yok, çözüm arıyoruz' yanıtını verdi

Milliyet'in gündeme getirdiği ve ısrarla takip ettiği tarihi kalıntılar üzerine yapılan Sultanahmet'teki Four Seasons Oteli'yle ilgili dava karara bağlandı. Danıştay 6. Dairesi, CHP'nin başvurusuyla ruhsat ve imar planının iptaline karar veren İdare Mahkemesi'nin kararını onadı. Kararda, arkelojik kalıntılar üzerine otel yapılmasının koruma ve şehircilik esaslarıyla örtüşmeyeceği belirtildi. Kararın ardından CHP'li avukat Hıdır Tanrıverdi, otel inşaatının yıkılması gerektiğini belirtirken, otelin sahibi Astay Grup'un Genel Müdürü Atilla Öztürk, inşaatın yıkılmasının şu an için söz konusu olmadığını, bakanlık ve belediye ile bir çözüm üretmek için müzakere halinde olduklarını söyledi.
Milliyet, Sultanahmet'teki Bizans ve Osmanlı kalıntılarının üzerinde yükselen Four Seasons Oteli'nin ek inşaatını ilk günden bu yana takipçisi oldu. Koruma Kurulu'nun projeyi onaylamasıyla otelin ek binasının tarihi kalıntılar üzerinde yükseleceğini ortaya çıkaran Milliyet, "Bizans Sarayı'na inşaat hançeri" haberiyle tarihçilerin projeye yönelik kaygı ve tereddütlerine yer verdi. Bir anda kamuoyunun dikkati Sultanahmet'e çevirilirken, onayın bazı kurul üyelerinin katılmadığı toplantıda verildiğini, inşaat sırasında yeterli özenin gösterilmediğini ve Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü'nün çekinceleri olduğunu yine Milliyet duyurdu.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun da (UNESCO) takipçisi olmaya başladığı ek otel inşaatıyla ilgili olarak Mimarlar Odası ile CHP "yürütmenin durdurulması" talebiyle yargıya başvurdu.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin başvurusunu değerlendiren Danıştay 6. Daire, ek inşaatların yapılmasına olanak sağlayan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onaylanan planlarla ilgili olarak 14 Mart 2008 tarihinde "yürütmeyi durdurma" kararı verdi. Kararda, "ulusal-uluslararası koruma hukukuyla bağdaşmayan
ve kamu yararı kavramıyla örtüşmeyen söz konusu kullanım kararı ile bu kullanımı detaylandıran plan notlarında hukuka uyarlık görülmemiştir" denildi.
Ancak karara rağmen inşaata devam edildi. Milliyet'in mahkeme kararına uyulmamasına sayfalarında yer verdiği tarihlerde, ikinci "yürütmeyi durdurma" kararı da İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nden çıktı. CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın inşaat ruhsatının iptali istemiyle açtığı davada önce yürütmenin durdurulmasına hükmeden 1. İdare Mahkemesi, 25 Şubat 2009'da da "kamu yararı olmadığı" gerekçesiyle ruhsatın iptali yönünde karar verdi.

Karara itiraz
Bu karar üzerine Danıştay'a başvuran Kültür ve Turizm Bakanlığı, Fatih Belediye Başkanlığı ve inşaatı yürüten Four Seasons Oteli'nin sahibi Sultanahmet Turizm AŞ, karara itiraz etti. İtirazları değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yürütmeyi durdurma kararının yerinde olduğuna hükmetti. Davayı esastan görüşen Danıştay 6. Daire, bilirkişi raporuna atıfta bulunarak imar planı ve ruhsatın iptali kararını onadı.
Kararda atıf yapılan bilirkişi raporunda, "Çelik konstrüksüyonlu ayaklar üzerinde zeminden bir kat yüksekten de başlasa, Ayasofya ve Sultanahmet Camii'nin hemen önüne ve onların üçüncü boyuttaki etkilerini de olumsuz yönde etkileyecek biçimde, dünya kültür mirası açısından 1. derecede önemli olan arkeolojik değerlerin üzerine otel inşaatı yapılması koruma ve şehircilik biliminin temel esaslarıyla örtüşmez" denildi.

Tanrıverdi: Takipçisiyiz
CHP'nin avukatı olarak davayı takip CHP Şişli İlçe Başkanı Hıdır Tanrıverdi, kararın ardından ek otel inşaatının yıkılması gerektiğini söyledi. Tanrıverdi, yıkım gerçekleşene kadar konunun takipçisi olacağını belirtti.

 

50 oda artırmak için...
Sultanahmet Cezaevi'nin binasında hizmet veren Four Seasons'ın kapasitesini 50 oda daha artırabilmek için başlattığı proje için seçilen alanın tarihi 4. yüzyıla dayanıyor. I. Konstantinius döneminde inşa edilen Büyük Saray en önemli kalıntılar arasında. Alanda inşaat için yapılan çalışmalar sırasında, 7. ve 10. yüzyıla ait freksler, mozaik döşeme kaplamaları, hamam kalıntıları ve sarnıçlar bulundu.

Müzakere ediyoruz
Otel inşaatının sahibi Astay Grup Genel Müdürü Atilla Öztürk de, ruhsat iptalinin hem arkeolojik park hem de otel inşaatını kapsadığını belirterek, inşaatın yıkılmasının şu an için söz konusu olmadığını kaydetti. Bakanlık ve belediye ile bir çözüm üretmek için müzakere halinde olduklarını ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:
"Orada önemli bir sorun var. İstanbul'un en merkezi yerinde arkelojik bir kazı 1.5 senedir durmuş durumda. Bunun o sahaya verdiği çok önemli hasarlar var. Yargı da bu durumu çok fazla dikkate almıyor. Bunun öyle kalması hiç kimse açısından kabul edilebilir bir durum değil. El birliğiyle çözüm bulamazsak saha da inşaat da öyle kalacak. Ama bu tercih edilebilecek bir şey değil. Bir çözüm mutlaka üretilmeli. Yeni bir plan ve ruhsat da opsiyonlardan birisi. Ama biz burada yediğimiz dayaktan sonra böyle bir yola gider miyiz düşünceliyiz. Biz kaybedeceğimizi kaybettik ama ülkeye de bir borcumuz var."
Gürkan Akgüneş/Milliyet