16 / 05 / 2024

Fransız şirketlerden Türkiye'ye altyapı ve demiryolu yatırımı!

Fransız şirketlerden Türkiye'ye altyapı ve demiryolu yatırımı!

Fransa Dış Ticaret Bakanı Mattihas Fekl, Türkiye ile Fransa’nın mevcut fırsatları değerlendirmesi gerektiğini belirterek Gümrük Birliği’nin modernleşmesiyle birlikte ilişkilerin daha üst seviye çıkarılabileceğini kaydetti.



Fransız şirketlerin Türkiye’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu aktaran Fekl, “Fransız şirketler, ülkenizin kalkınmasına, 2023 vizyonuna enerji, altyapı, demiryolu ve finans sektöründe önemli katkıda bulunmak istiyorlar” dedi.


Fransa’nın en tanınmış madalyalarından Legion D’Honneur nişanı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na verildi. Fransa İmparatoru Napolyon’un 1804 tarihinden itibaren verdiği nişanın yeni sahibi Türkiye Fransa ilişkilerine katkılarından dolayı Hisarcıklıoğlu oldu. Türkiye’den ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk’e verilen madalyayı iş dünyasının önemli isimleri de daha önce almıştı. 

 

Hisarcıklıoğlu, Fransa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Andre Marcon’un teklifi ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın onayı ile madalyaya layık görüldü. Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, Fransa’da meydana gelen saldırıya değinerek terörü nefretle kınadığını söyledi. Fransa halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Terörle mücadele eden halkımız Fransa’nın endişesini anlamaktadır. Terörün seçtiği hedefler özgürlük eşitlik kardeşlik ve insanlığın onurudur. Terörün dini ve milliyeti yoktur. Bu tür acıların yaşanmamasını diliyorum” dedi. 

 

Fransa’danböyle bir nişan almaktan onur duyduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, “Bu anlamlı nişanla Türk - Fransız ilişkilerini güçlendirmeye yönelik sorumluluklarımız arttı” dedi.

 

Yeni ticaret hamlesi

Hisarcıklıoğlu, “15 milyar dolar karşılıklı ticaret hacmi var. Ticarete yeni ivme kazandırmalıyız. Biz daha fazla Fransız şirketinin yatırım yapmasını destekliyoruz” şeklinde konuştu. 


Yatırım çağrısı

Fransa Dış Ticaret Bakanı Mattihas Fekl, “İlişkileri 5 alanda geliştirebiliriz. Türk ve Fransız şirketleri bu potansiyeli değerlendirmeli. Türk-Fransız Ticaret Odası kurmak istiyorsunuz. Bunun yanısıra iki oda arasında Fransa’nın himayesi altında güçlü ve sıkı işbirliğinin geliştirilmesini istiyorsunuz” dedi.


Ticarete Gümrük Birliği desteği

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Gümrük Birliği kapsamında sanayinin yanısıra tarım ve kamu alımlarının da konuşulduğunu belirterek şunları söyledi:

 

“Modernize edilecek Gümrük Birliği ile işlem hacmi büyüyecektir. Fransa AB’nin mimarıdır. Türkiye ve Avrupa Fransa’nın desteğine ihtiyaç duymaktadır. Geçmişte AB üyelik sürecine başlayan Fransa bu ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamalıdır. Fransa’nın AB’nin geleceği ile ilgili vizyonda Türkiye’nin de yer almasına yönelik desteğine ihtiyaç var.”


Milliyet


Geri Dön