29 / 07 / 2024

Frej Hanı'na 25 milyon dolar değer biçildi!

Frej Hanı'na 25 milyon dolar değer biçildi!

İstanbul'da Tepebaşı, Galata, Tünel, Şişhane gibi tarihi semtler kriz dinlemeyip müthiş prim yaptı


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Tarihi apartmanlar ve karakteristik binalara talep de hiç hız kesmedi. 1983'te Sarkuysan şirketine geçen tarihi Frej Hanı da, 20 yıl genel merkez olarak hizmet verdi; grubun yatırımlarını ve merkezini Gebze'ye kaydırması ile de boşa çıktı. Sarkuysan yetkilileri, istenen rakamı sır gibi saklıyor ama, bölgeyi bilen emlakçılar, bina için 25 milyon dolar civarında fiyat verdi.

KAPALIÇARŞI'da altın ticareti yapan sarraf ve kuyumcuların öncülüğünde, 1972 yılında kurulan ve ismi, kurucularının mesleklerini ifade eden SARraf, KUYumcu ve SANatkar kelimelerinden türetilen Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret A.Ş., genel merkezini İstanbul'dan Gebze'ye taşıyınca, yıllarca gruba hizmet veren Şişhane Meydanı'ndaki Frej Hanı için de satış ilanları çıkmaya başladı. Sarkuysan yetkilileri, 1800'lerin sonunda inşa edildiği belirtilen Frej Hanı için, bir rakam vermekten çekiniyor; üstelik, "Gelen teklifler istediğiniz rakama yaklaşıyor mu" sorusuna bile yanıt vermemeyi tercih ediyor.

Otel ve ofise uygun

Verilen ilanda; Frej Hanı'nın satılık veya kiralık olduğu belirtiliyor. Galataport projesi alanı içinde gösterilen Frej Hanı için verilen ilanda; "Galata Kulesi'ne ve sinagogun çok yakınında... Şişhane Meydanı'nın en muhteşem eski eser binası... 4 tarafı yol olmak üzere 'tek ada' (imar adası) bina... 11 katlı, 3 bin 850 metrekare... Haliç, Boğaz ve Marmara manzaralı... Banka, otel, hastane, ofis olmaya uygun" ifadeleri dikkat çekiyor. İlanda, 'Sadece prestijli firmaların müracaatları değerlendirilecek. Müracaatların 8 Eylül'e kadar yapılması gerekmektedir' deniliyor. Verilen ilandaki telefonlardan ulaştığımız bir yetkili, şunları söyledi: "Oldukça ciddi firmalar ve kişiler ilan üzerine aradı. Kamuoyunun bildiği gruplar da arıyor. Oldukça ciddi işadamları, bina ile ilgili bilgi aldı. Genelde otel yapmak için soranlar var. Fiyatla ilgili bir beklentimiz var fakat açıklayamayız. Bina için fiyat önerenler binanın tarihini, lokasyonunu düşünüyor, önünde metro çıkışı olmasını dikkate alıyor. Bina için, ayrıca masraf da yapmak gerekiyor."

70-80 odalı otel olabilir

Beyoğlu bölgesini, özel ilgi alanına girdiği için de yıllardır takip eden Reha Medin Emlak Şişli Bölge Temsilcisi Ömer Faruk Çiçekçi, "Burası için en mantıklı yatırım otel. Benim bu tip binalar için bir hesabım var. Kullanım alanından yola çıkalım, metrekaresi 5 bin dolar. Her metrekare için ayrıca, 2 bin dolar restorasyon gerekir. Metrekaresi toplam 7 bin dolara gelir. Bunu 3 bin 850 ile çarparsak, yaklaşık 27 milyon dolar yapar" dedi. Çiçekçi, ayrıca şu hesabı yaptı: "Binadan kabaca 70-80 otel odası çıkabilir. Bu sayıya toplam kullanım alanını 55'e bölerek ulaştım. Her odanın büyüklüğü 25-30 metrekare olabilir. Geceliği 200 dolara satsanız, 16 bin dolar günlük ciro eder. Çarpı 200 gün, 3 milyon dolar yıllık ciro yapar. Yarısı kâr olsa 1.5 milyon dolar eder. Ortalama geri dönüşüm süresi olan 15-16 seneyle çarparsak 25 milyon dolar gibi rakam çıkıyor."
 
 
Osmanlı'nın varlıklı ailelerinden Frej ailesi tarafından inşa edildi

SARKUYSAN'ın satış veya kiralama için ilan verdiği Şişhane Meydanı'ndaki Frej Hanı veya tarihteki adıyla Frej Apartmanı, ikinci derece tarihi eser olarak gösteriliyor. Binayı, Osmanlı'nın varlıklı ailelerinden biri olan Lübnan asıllı varlıklı Frej Ailesinin 1890'larda yaptırdığı sanılıyor; yani bina, 1892'de yapılan Pera Palas ile aynı döneme ait... Dış cephesindeki heykeller, binaya farklı bir görünüm katıyor. Frej ailesinin hikayesi de oldukça ilginç: Beyrutlu bir zengin olan Selim Hanna Frej, o kadar zenginmiş ki; Hayfa, Lübnan, Trablusgarp açıklarında deniz ticareti haklarını Osmanlı'dan 99 yıllığına kiralamayı bile istemiş... Selim Hanna Frej'in yaptırdığı Frej Apartmanı'nın, yapım tarihi olarak bazı kaynaklarda 1900'lerin başı deniliyor. Dönemin en gösterişli partilerinin bu lüks konutta yapıldığı rivayet ediliyor. Frej ailesinin 3 çocuğundan, tek kızı Anjel Frej; İstiklal Savaşı'nda Yunan generalinin kılıcını alan Feridun Dirimtekin ile evlenip Aysel adını almış, yıllarca bu evde kalmış. 1948'te Frej Apartmanı, o dönemin 150 bin lirasına satılmış. Aysel hanım da Nişantaşı´nda bir apartmana yerleşmiş. Sarkuysan da binayı, 1983 yılında satın almış ve restorasyondan sonra yaklaşık 20 yıl genel merkez olarak kullandı.
 
 
Otele dönüşürse 15-16 yılda kendini amorti edebilir

REHA Medin Emlak Şişli Temsilcisi Ömer Faruk Çiçekçi, Frej Hanı'nın yaklaşık 20-25 milyon dolar edebileceğini belirtirken, "Kaba bakkal hesabı yaptım; fakat yüzde 10 artı veya eksi olur" ifadesini kullanıyor. Bu tip binalar için bir fiyat formülü olduğunu söyleyen Ömer Faruk Çiçekçi, "Restorasyon masrafı dahil metrekaresi 7 bin dolardan, toplam 27 milyon dolara maledilirse, otel olarak kendini 15-16 yılda amorti edebilir. Ben de biliyorum ki, Sarkuysan yönetimi rakam vermiyor. Sanırım, Pera Palas'ın yarısından daha az kullanım alanına sahip. Fakat zaten Pera Palas'ın marka değeri var. Konumu da, daha güzel" dedi. Sarkuysan, 1983'te aldığı binaya 1990'da taşınmış, yaklaşık 20 yıl bu binada kalmıştı. Fabrikasını ve merkezini Gebze'ye taşıyan Sarkuysan'ın yetkilileri, binanın bulunduğu yer itibariyle özellikle butik otele uygun olduğunu düşünüyor.
 
Tarihi binalara talep her geçen yıl artıyor

ÖMER Faruk Çiçekçi, İstiklal Caddesi, Tünel, Şişhane, Tepebaşı, Tarlabaşı gibi bölgelerde, büyük grupların tarihi bina alımlarının son yıllarda arttığına dikkat çekiyor. Demirören grubunun, bölgedeki alımları zaten biliniyor. Ömer Faruk Çiçekçi, "Çalık Grubu da alımlar yapıyor. Galata Kulesi'nin etrafında ise sanatçılar 100-120 metrekare oturumlu küçük binaları alıyor. O lokasyonda ferdi alımlar daha fazla" dedi. Beyoğlu bölgesinde,, Tepebaşı'nda Sabancı ailesi de bir dönem Tarhan Han'ı almıştı. Karaköy'den başlamak üzere, Galata, Tepebaşı, Şişhane, Taksim, Talimhane, Harbiye, Dolapdere gibi semtlerde yerli ve yabancı grupların otel için yer aradığına da dikkat çeken Ömer Faruk Çiçekçi, "Son 1 aydır özellikle yabancı gruplar otel yeri arıyor. Şişli, Osmanbey dahil, otele uygun bina arayan yabancılar arttı, adeta hadi hesabı yok. Otel açlığı had safhada" dedi. Çiçekçi, bazı otellerin satıldığına ilişkin ilanları da değerlendirirken de "Bu ilanların 'yoklama' amaçlı olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullanıyor.
Hürriyet


Geri Dön