Kent Haberleri

Fuar İzmir 400 milyon TL'ye mal oldu!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Fuar İzmir’in, A’dan Z’ye her şeyiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını hatırlatarak, “337 bin metrekarelik arazisini parsel parsel satın aldık. Bu başarı tüm İzmirlilerindir” dedi


Türkiye belediyecilik tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan Fuar İzmir, adına yakışan bir törenle hizmete açıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Fuar İzmir’in, A’dan Z’ye her şeyiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını hatırlatarak, “337 bin metrekarelik arazisini parsel parsel satın aldık. İzmir fuarcılığında çıtayı çok ama çok yukarılara taşıdık. Bu başarı tüm İzmirlilerindir” dedi.


Törende konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise "Bizi ekonomik açıdan eleştirenler, gelsinler Fuar İzmir’i gezsinler. Gelsinler İzmir’e baksınlar. Birileri yönettiği kenti parsel parsel tezgahlıyor, birileri de yaşadığı kenti parsel parsel görkemleştiriyor, aradaki fark budur” diye konuştu.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kente kazandırdığı Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar merkezi “FUAR İZMİR”, Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı MARBLE-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’yla birlikte kapılarını tüm dünyaya açtı. 


Bu dev buluşmaya tanıklık eden Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin değişik çevrelerden demokrasi ve hukuku savunup ekonomiye fazla ağırlık vermediği yönünde eleştiriler aldığını belirterek, “Bu çevrelere şunu hatırlatmak isterim. Demokrasinin, hukukun olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Demokrasi ve hukuk hepimiz için ortak alandır. Biz ekonomiyi asla ve asla unutmayız. Ekonomi bizim için çok ama çok önemlidir. İşareti Atatürk 1920’lerde vermiştir. Ne demiştir, büyük komutan, bilge insan? 'Savaş meydanlarında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça bağımsızlığı uzun süre devam ettiremezseniz’. Bizi ekonomik açıdan eleştirenler gelsinler Fuar İzmir’i gezsinler. Gelsinler İzmir’e baksınlar. Laf aramızda bunlardan birisi, bir Büyükşehir Belediye Başkanı. İzmir’e geliyor ve Aziz Bey’e sözde ders verecek. Efendim İzmir kötü yönetiliyormuş. Başkanımız az önce söyledi. ‘Borçları vadesinden altı ay öncesinden bitirdim’ dedi. Türkiye’de borçsuz ender belediyelerden birisidir İzmir Büyükşehir Belediyesi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notu Türkiye’nin kredi notundan daha iyidir. Ankara'dakiler bunu iyi duysunlar. Sayın Kocaoğlu bir şey daha söyledi. ‘Tek isteğimiz var. Bizim için ayrımcılık yapmasınlar’ dedi. Yüzülebilir Körfez'den söz etti. Kanal yapılacak. Oraya iki yıldır Ankara’dan ÇED raporu gelmiyor, engel çıkarıyorlar. Ama hangi engeli çıkarırlarsa çıkarsınlar İzmir’i Türkiye’nin incisi, göz bebeği yapacağız, kararlıyız” diye konuştu.


Kılıçdaroğlu'ndan 'parsel parsel' göndermesi

Başkan Aziz Kocaoğlu’nun konuşmasından da alıntı yapan Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Kocaoğlu güzel bir tanımlama yaptı. ‘Fuar alanını almak için geldim. Tek tek görüştüm, araziyi parsel parsel satın aldım. Bu görkemli eseri ortaya çıkardım’ dedi. Bir de Ankara’yı düşünün ‘parsel parsel’ lafı size bir şey hatırlatıyor herhalde. Büyük kentlerdeki metro yapımları sırasında Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyeleri havlu atarak projeleri Ulaştırma Bakanlığı’na devretti. Ama İzmir ne yapıyor? ‘Ben kendi kaynaklarımla yapacağım’ diyor. Çünkü burada her kuruşun hesabı verilir, her kuruşun arkasında durulur. İzmir, metronun kilometresini 60 milyona yapıyor, Ankara kilometresini 100 milyon liraya yapıyor. İstanbul kilometresini 150 milyon liraya yapıyor. Farka bakın! 3 misli fark var! Başkan Aziz Kocaoğlu, 11 kilometre olarak devraldığı raylı sistemi şimdi 130 kilometreye çıkarıyor. Unutmayın, Aziz Bey ile ilgili operasyon da yapıldı. 400 küsur yılla yargılanıyor. İster 400 yıl ister, ister 1400 yıl olsun, biz inandığımız doğrudan asla ve asla dönmeyiz, dönmeyeceğiz… Tek hedefimiz halka hizmet etmektir. İstanbul ve Ankara yaşanabilir bir kent olmaktan çıktı. Eğer Amerika’daki sivil toplum örgütleri İzmir kentini dünyanın en saygın kentlerinden biri olarak kabul ediyorsa, bu sosyal demokrat başkanın varlığından, İstanbul yaşanabilir kent olmaktan hızla uzaklaşıyorsa bu da Adalet ve Kalkınma Partili belediye başkanının olmasındandır. Her şeyi satıp ranta verdiler. İzmir’de tarihi yerler parsel parsel satılmadı. Eskişehir’de olduğu gibi kültür merkezi oldu. İnsanlar oraya gidiyorlar, tarihi fabrikanın dokusu değişmedi. İzmir’de yeni sanat merkezleri yapılacak; bütün Avrupa’nın baktığı, bakacağı güzel opera binasının da İzmir’de temeli atılacak. Çünkü İzmir bir dünya kenti olacak. Bunun sözünü veriyoruz. 21. yüzyıl büyük metropollerin birbiriyle yarıştığı yüzyıldır. Milano, Roma, Paris yarışır. Kim daha fazla turist çekecek, hangi kent daha entelektüel olacak, hangi kentin yaratıcılığı öne çıkacak. Bu alanda en ciddi rekabeti yapan İzmir’dir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir. İzmir’in şanını, unvanını bütün dünyaya duyuracağız. Bu fuarın yapılmasıyla İzmirliler kazandı. Otellerde yer yok. Esnaf alışveriş yapıyor. Taksi şoförü, lokantacılar herkes kazanıyor. Kim kaybediyor? Kendi yönettiği kenti parsel parsel satanlar kaybediyor, kaybedecekler.”


Türkiye’ye yerel yönetimlerde ilkleri getirenlerin Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “İlk metro, ilk kentsel dönüşüm, ilk yurtlar, şimdi en büyük fuar merkezini açıyoruz. Herkesin kazanacağı bir fuar merkezini açıyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük doğal yaşam parkı da İzmir’de. Yılda bir milyon kişi İzmir Doğal Yaşam Parkı'nı geziyor. İzmir’de sanattan söz ettim, İzmir fuarlar kenti ama İzmir aynı zamanda sanatın da kentidir. Sanat bir toplumun yaşam kalitesini belirler. Eğer bir toplumu güçlü kılmak istiyorsanız onun yaratıcılığını ön plana çıkarmak istiyorsanız, sanata ve sanatçıya değer vereceksiniz. İzmir bunu yapıyor, Muğla, Eskişehir bunu yapıyor. CHP’li belediyelerin olduğu yerlerde bunların tamamı yapılıyor. Sizlere söz veriyoruz daha çok şeyi birlikte başaracağız İzmir’de” diye konuştu.


Türk fuarcılığının mabedi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türk fuarcılığının yeni mabedi olarak tanımladığı Fuar İzmir’den tüm dünyaya gönderdiği selamlarla başladığı açılış konuşmasını İzmir Fuarı’nın kurucusu, Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz ve “Fuarlar, kongreler kenti İzmir” hedefi için çalışan merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’yı anarak sürdürdü. “Onlardan aldığımız bayrağı daha yukarılara taşıdık, rüyalarını gerçekleştirdik” diyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Mustafa Kemal Atatürk’ün fuarcılık konusunda İzmirlilere verdiği görevi de başarıyla yerine getirdiklerini söyledi. Milli Mücadele’yi simgeleyen dev bir anıt ve Cumhuriyetin en önemli eserlerinden biri olan İzmir fuarcılığında çıtayı çok yukarılara taşıdıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Bu başarı tüm İzmirlilerindir” şeklinde konuştu.


“Parsel parsel satın aldık”

İzmir İktisat Kongresi’nden 9 Eylül Sergisi ve Arşı Ulusal İzmir Panayırı’na, İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan Fuar İzmir’e uzanan çizgisiyle İzmir’in bugün kente kazandırılan bu yatırım ile fuarcılığın tarihini yeniden yazdığını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Fuar İzmir, Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar kompleksidir. ‘Yerelde kalkınma’ hedefimizin de çok önemli bir parçasıdır. İzmir’deki fuarcılık ve hizmet sektörü, çok kısa süre içinde 5 kat büyüyecek bir potansiyele sahip olmuştur. Fuar İzmir, A’dan Z’ye her şeyiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. 337 bin metrekarelik arazisi parsel parsel satın alınmıştır. İlk etapta harcanan para 400 milyon TL’dir. Monoray, kavşak, otel ve kongre merkeziyle birlikte maliyeti 1 milyar lirayı bulacaktır. Altını özellikle çiziyorum: Sadece Türkiye’de değil, dünyada böyle bir model yok! Eş zamanlı olarak açtığımız 21. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı Marble ise Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı. Hedefimiz, onu da ‘dünyanın en büyüğü’ yapabilmek. Biliyoruz; ilk olmak, öncü olmak önemlidir. Ama bir o kadar önemli olan da, bu önderlik vasfını yaşatabilmek ve geleceğe taşıyabilmektir. İzmir olarak, İzmirliler olarak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, bu kararlılığımızdan en küçük bir taviz bile vermeyeceğiz. Mustafa Kemal’in kenti olarak, O’nun bize çizdiği rota doğrultusunda, yarınlara güvenle ve coşkuyla yürümeye devam edeceğiz”.


Teşekkürler Kocaoğlu

İzmir Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Fuar İzmir’in kentin fuarcılık alanındaki tecrübesini artıracak büyük bir proje olduğunu söyledi. Fuarların aynı zamanda ülkeler arası sosyal, kültürel, politik ilişkilerin gelişmesinde rol oynadığını vurgulayan Can, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na şahsında tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi. 


“Dünyada bir numara olmalıyız”

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı (TÜMMER) Raif Türk konuşmasına böyle nitelikli bir fuar kompleksini Türkiye’ye kazandıran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek başladı. Bu konuda büyük mutluluk yaşadıklarını vurgulayan Türk, “Yeni fuar alanımız kesinlikle dünya liderliğine koşmakta olan sektörümüze güç katacak, sektörümüzün büyümesini hızlandıracaktır. Dünyanın en büyük fuar alanlarını arkadaşlarımız bilirler. Kesin ifadeyle diyebilirim ki bu arkadaşlarımız da dünyanın hiçbir yerinde bu güzellikte, bu ihtişamda fuar kompleksi görmemişlerdir. Bizlere bu gururu yaşatan Başkan Kocaoğlu ve ekibine teşekkür ediyorum. Türkiye mermer sektörü dünyanın ilk üç sırasında yer alıyor. Doğaltaş çeşitlerimizin fazlalığı insanlarımızın girişimcilik ruhu, teknolojik gelişmelerde sağlanan gelişme ve çatısı altında bulunduğumuz bu yapı, bizim mevcut yerimizle yetinmememiz gerektiğini, bizim bir numaraya oturmamız gerektiğini işaret etmektedir. Bunun için yapılacak şey yönetenlerimizin sektöre inanmaları, önümüzdeki engellerin kaldırılmasıdır. Geride bıraktığımız 30 yıl gelecekteki başarılarımızın da referansıdır” dedi. 


“Büyük mutluluk” 

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya ise konuşmasında dünyanın en güzel fuarının açılışını kutluyor olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “20 yıldır bu fuardayım. Eğer siz arkamızda dik durmasaydınız biz şu anda bunları konuşuyor olmazdık. Bu fuarı hak ve hukuk sınırları içinde kuramazdık. Biz dünyanın üç fuarından biriyiz. İddia ediyoruz ikinci ve birinci olacağız. 25 yıllık yol haritamızda 5 milyon dolardan 2.5 milyar dolarla geldiysek neden birinci olmayalım. Bu hayal değil” şeklinde konuştu 


“Gelişme devrimi yaşıyoruz”

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, son 6-7 yılda Gaziemir’in gelişme devrimi yaşadığını ve bunda en büyük emeğin Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olduğunu söyleyerek, “Alt geçitler, modern üst geçitler, yağmur suyu kanalı, İZBAN’ın ilçemize gelmesi ve Türkiye’nin en büyük fuarının bizim ilçemiz sınırlarında yapılmış olması bizim gelişmemizi tetikledi. Şu an da İzmir’in en hızlı gelişen ilçesiyiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. 


Rakamlarla Fuar İzmir

Kentin gelişen fuarcılık potansiyeline cevap verebilmek ve sektörün önünde yeni kapılar açmak amacıyla harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fuar İzmir için 400 milyon TL’lik yapım maliyetini tek başına üstlendi. Kavşak ve monoray projeleriyle birlikte özkaynaklarla yapılan yatırım tutarının yaklaşık 600 milyon TL olacağı bildirildi. Tesisin kurulduğu 337 bin metrekare alandaki kamulaştırmalar için de 40 milyon TL harcandı. Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi olarak inşa edilen Fuar İzmir’le birlikte kente yeni ve büyük çaplı fuarlar kazandırılması, mevcut fuarların ise büyütülerek uluslararası alana taşınması hedefleniyor.


En büyük fuar alanı

Toplam 337 bin metrekare büyüklüğünde arsa alanına sahip Fuar İzmir, 50 futbol sahasına eşit bir arazide inşa edildi. Toplam inşaat alanı ise 240 bin metrekare büyüklüğünde. İnşaat alanından 2 milyon 300 bin metreküp hafriyat çıkarıldı. Bu da yaklaşık 200 bin kamyona karşılık geliyor. Fuar İzmir’in yapımında kullanılan 34 bin ton demirle 5 adet ‘Eyfel Kulesi’ inşa edilebilir. Yeni fuar kompleksinin inşaat aşamasında dökülen 300 bin metreküp betonla, 100 metrekarelik 6 bin daire inşa edilebilir. Fuar İzmir için 29 bin metre “fore kazık” yapıldı ki, bu da yaklaşık olarak Konak-Kemalpaşa arasındaki mesafeye karşılık geliyor. İksa duvarı (kazı yüzlerini desteklemek amacıyla uygulanan sistem) için, Çeşme-Bergama arasındaki mesafe kadar, yani 200 kilometre uzunluğa denk gelecek miktarda ankraj (betonarme yapılarda çelik donatının beton içerisine bağlanması) yapıldı. 


Fuar İzmir’de neler var?

Fuar İzmir’de 4 adet kapalı, 1 adet açık sergi alanı bulunuyor. Sergi hollerinin toplam alanı 90 bin metrekare yani 12 futbol sahası büyüklüğünde.

A Holü Sergi Salonu: 3 kattan oluşan bu bölümde sergi holü olarak 23 bin metrekare ayrıldı. Otopark alanının büyüklüğü ise 46 bin 350 metrekare.

B Holü Sergi Salonu: 3 kata yayılan bu bölümün sergi hollerinin büyüklüğü 26 bin 600 metrekare. Blokta 11 bin 100 metrekarelik sığınak katı ve 6 bin 50 metrekarelik tesisat katı bulunuyor.

C Holü Sergi Salonu: 15 bin 650 metrekare büyüklüğünde sergi holüne sahip bu bölümün en önemli özelliği ise, 16 metrelik yüksekliğiyle ‘Tekne, Denizcilik ve Yat Fuarı’ (Boat Show) için özel olarak tasarlanmış olması.

D Holü Sergi Salonu: 3 kattan oluşan bu bölümün 11 bin 500 metrekaresi sergi holü, 12 bin 500 metrekaresi sığınak ve teknik merkez, 800 metrekaresi ise görüşme odaları için ayrıldı.

Ofis Bloğu: 8 kattan oluşan Ofis Bloğu’nun 45.600 metrelik bölümünde 6 katlı otopark, ofis, vip salonu ve dinlenme salonu bulunuyor.

12 bin 900 metrekarelik bölümünde ise restoran, mutfak, ofis, seminer salonu, kafeterya ve teras yer alıyor.

Fuar Sokağı: Bu bloğun 14 bin 400 metrekarelik bölümünde 4 katlı Fuar Sokağı, 3 katlı otopark ve ofisler var. 10 bin 450 metrekarelik bölümünde ise 2 adet seminer salonu, kafeterya, görüşme odaları, ofis ve restoran inşa edildi.

Seyir Kulesi: Fuar İzmir’in bu bölümünde 48 metre yüksekliğinde 14 kattan oluşan Seyir Kulesi yer alıyor.

Açık Sergi Alanı: Komplekste 31 bin 650 metrekare özel sergi alanı bulunuyor.

2500 araçlık kapalı otopark alanı: Alanda 93 bin m² büyüklüğünde toplam 2 bin 500 araç kapasiteli kapalı otopark da kuruldu. 


Rakamlarla “Fuar İzmir”

Açık sergi alanı: 31.650 metrekare, Fuar Meydanı: 20.500 metrekare, Fuar Platosu: 12.000 metrekare, 2. Etap için ayrılmış arazi: 46.000 metrekare, 2. Etap için ayrılmış sergi holü alanı: 33.000 metrekare, Rezerv alan (kongre-otel/ açık otopark) :40.000 metrekare, Kompleks alanının peyzaj çalışmaları için 1545 adet ağaç, 9478 adet bitki dikildi. 4700 metrekare hazır çim serimi yapıldı.


Dünyanın üç büyüğünden biri 

İzmir’le özdeşleşen ve bir dünya markası haline gelen, dünyanın önde gelen üç büyük mermer fuarı arasındaki MARBLE, bu yıl kapılarını Türkiye’nin en nitelikli ve en büyük fuarıyla birlikte açtı. İzmir, MARBLE ile birlikte 21. kez mermer ve doğaltaş sektöründe dünya çapında bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. 

Fuar için 1298 adet stant kuruldu. 632 TIR malzeme taşındı. Farklı illerden 15 bin ton doğal taş, İzmir’e geldi. Türkiye’nin 43 vilayeti, dünyanın 30 ülkesi burada buluştu.

Marble, Fuar İzmir ile bu yıl metraj olarak yüzde 168, katılımcı sayısı olarak yüzde 31 ve stant alanı olarak yüzde 70 oranında büyüdü. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Türk fuarcılık sektörünün öncü kuruluşu İZFAŞ tarafından düzenlenen fuarın, 27 ülkeden 373’ü yabancı toplam 1.562 katılımcısı bulunuyor. 119 bin m2 alan üzerinde düzenlenen fuarda, mermer ve doğaltaş, fabrika makinaları, ocak-iş makinaları/ekipmanları ve sarf malzemeleri yer alıyor. Fuarda, ağırlıkları 10 ile 30 ton arasında değişen işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere 15 bin ton doğal taş, toplam 784 adet blok sergileniyor. Sadece profesyonel ziyaretçilere açık olan fuar, 28 Mart 2015 Cumartesi sona erecek.




İzmir Büyükşehir Belediyesi