Fukuşima Nükleer Santrali, mezarlık oluyor!
11 Mart taki 9 lık deprem ve tsunamiden sonra arızalanan Fukuşima Nükleer Santrali, 25 yıl önce kapanan çernobil Nükleer Santralı ile aynı kaderi paylaşacak. Santral devre dışı bırakılıp ülkenin ilk nükleer mezarlığı olacak...
Japonya'da hükümet, deprem ve tsunamiden sonra bir dizi patlama sonrası radyasyon saçmaya devam eden Fukuşima Nükleer Santrali 'deki 6 reaktörün bir daha işletilemez derecede hasar gördüğünü sonunda kabul etti. Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, Fukuşima-1 nükleer santralında yürütülen tüm çalışmalar tesisin kurtarılmasını değil, güvenli bir şekilde ivedi kapatılmasını amaçlıyor denildi. Böylece Fukuşima nükleer santralı üzerine betondan dev tabut inşa edileceği sinyali verilmiş oldu.
Japon çernobil 'i
Dün 2 nolu reaktörde elektrik arızasının giderildiği bildirildi. Kyodo ajansının haberine göre, Japon mühendisler, 2 nolu reaktördeki elektrik bağlantısını onardılar. 1 nolu reaktörde de kontrol odası, ışıklandırma ve soğutma işlevlerini yeniden çalışır hale getirmeyi amaçlanıyor. 300 mühendisin çalıştığı onarım operasyonunda, plütonyum içeren 3 nolu reaktörde, yükselen basınç yüzlerce kamyon tazyikli su sıkınca kontrol altına alınmıştı.
çernobil uzmanı Rus fizikçiler ise Rahat nefes almak için daha çok erken uyarısında bulundu. Rusya Nükleer Enerji Güvenliği Enstitüsü Başkan Yardımcısı Rafael Arutunyan, Nükleer reaksiyon nedeniyle Japon yetkililerin bir iki günlük karar verme süreleri var. Bir hata yapılırsa Japonya 50 yıl boyunca bunun cezasını çekebilir. Önerimiz normal süreçte uygulanan suyla reaktörleri soğutma girişimleri dışında reaksiyonu yavaşlatacak ek tedbirlerin alınmasıdır. Milyonlarca insanın hayatıyla oynamamak için reaktörler gözden çıkartılmalı. İçlerine grafit, bor bileşenleri ve kurşundan güvenlik tabakaları oluşturulmalı. Her reaktörün üzerine çernobil örneğinde olduğu gibi betonarme kapsüller inşa edilmeli dedi.
Japonya 'da ilk radyoaktif yağış
Öte yandan Japonya 'da ilk radyoaktif yağışlar gözlendi. Kyoto ajansının haberine göre radyoaktif yağışlar, Fukuşima bölgesiyle Saytama, Tokyo, Tiba, Totigi ve Gumma şehirlerini vurdu. Japon çevre Denetim Dairesi 'nin ölçümlerine göre yağışlarla gelen nükleer kirlilik uranyum ve plütonyum değil, daha az zararlı sezyumu kapsıyor.
HÜRRİYET / Nerdun HACIOÄLU/ Moskova