Genel

Furtuni ve İsak Pinhas İlköğretim Okulu çorlu'da açıldı!

İsak Pinhas, 80 yaşında İsrailli bir işadamı. Tekirdağ'ın çorlu ilçesinde doğmuş. Okumayı çok istemesine rağmen ilkokul 3. sınıftayken babasının vefat etmesi ve ekonomik sebeplerden dolayı okulu bırakmak zorunda kalmış

Babası vefat ettikten sonra küçük yaşlarda çalışmak zorunda kalan Pinhas, çorlu'da kereste ticareti yapan büyükbabasının yanında çalışmaya başlamış. Kısa bir süre sonra da yine büyükbabası ile birlikte İstanbul'a taşınarak iş hayatına burada devam etmişler. 17 yaşındayken eşi Furtuni Hanım ile evlenir ve çocukları olmaz. Belli bir süre sonra da ailecek İsrail'e gidip oraya yerleşirler. Ama sık aralıklarla İstanbul'a gelen Pinhas ailesi, çorlu'yu ziyaret etmeyi ihmal etmezler.

Okuyamamanın üzüntüsü ve en önemlisi de çorlu Sucaattin İlkokulu 3. sınıfta okurken başından geçen bir olay, yıllar sonra Pinhas'a çorlu'da bir okul yapma isteği uyandırır. 1939'da Erzincan'da meydana gelen depremde, depremzedelere yardım amacıyla çorlu Sucaattin İlkokulu'nda bir yardım kampanyası başlatılır. Yardım kampanyasına okuldaki tüm öğrenciler katılır, ekonomik durumu iyi olmadığı için yardım edemeyen tek kişi İsak Pinhas'tır. İsak'ın yardım yapamadığı için çok üzüldüğünü fark eden sınıftan bir kız arkadaşı onun adına 3 kuruş bağışta bulunmak ister. Bu talebi, geri ödemek şartı ile kabul eden İsak Pinhas, ekonomik durumu iyi olmadığı için bu parayı geri ödeyemez ve hiç unutamaz.

Yıllar sonra bir vefa borcu olarak çorlu'ya okul yaptırmaya karar verir. çorlu'da okul yaptırmaya karar verdiğinde, kendi adına Tekirdağ merkezde bir okul yaptırması istenir, bunu kabul etmez. çorlu'da inşaatı yeni başlayan çorlu Anadolu Lisesi'ni tamamlayıp kendi adının verilmesini de istemez. Onun amacı, okumayı bıraktığı okul gibi bir ilköğretim okulu yaptırmaktır. 2009 yılında inşaatına başlanan okul, hızlı bir şekilde tamamlanır. Okula Furtuni ve İsak Pinhas İlköğretim Okulu adı verilir.

32 derslikli okul 2010-2011 öğretim yılında 658 öğrenci ile eğitim ve öğretime başlar. Okulun ilk günlerinde 'çocuklarım' dediği öğrencileri ziyarete gelir. Öğrencilerin eşi ve kendisine karşı gösterdikleri sıcaklık onları çok duygulandırır. Öğrencilerin etraflarına toplanıp boyunlarına sarılarak onları öpmeleri, çocuksuzluk özlemini bitirir. Eşi Furtuni Hanım, 'çocuğumuz olmadı ama Allah bize binlercesini verdi.'' diyerek mutluluğunu dile getirir. İsak Pinhas ise okul yapma hikayesini anlattıktan sonra yanındakilere, 'Hayatım boyunca kazandığım her 6 liranın 1 lirasını, insanlara hizmet için adadım. Allah bana çok verdi ve ben de kazandığımla elimden geldiği kadar insanlara yardımcı olmaktan mutluluk duyuyorum.' der. çocukluğunun geçtiği çorlu'da 3 milyon TL'lik Furtuni ve İsak Pinhas İlköğretim Okulu'nu yaptırmanın mutluluğunu yaşayan Pinhas, 'Bu okul, çocukluk yıllarımdan kalma '3 kuruş' borcun karşılığıdır.' diyerek, büyük bir sorumluluktan kurtulduğunu belirtir.
Zaman