Emlak Terimleri

Gaiplik kararını kimler isteyebilir?

Gaiplik şartlarını taşıyan bir kimse için "gaiplik kararı"nın verilebilmesi adına bu konuda ilgili kişilerden en az birinin müracaatta bulunması gerekiyor. Peki gaiplik kararını hangi mahkeme verir? Gaiplik kararını kimler isteyebilir?

Gaiplik kararını kimler isteyebilir?

Uzun zamandır kendisinden haber alınmayan ve ölüm olasılıklarının yüksek olduğu kimselerin kişiliğinin son verilmesi için mahkemece gaiplik kararı verilebiliyor.


Gaiplik şartlarını taşıyan bir kimse için "gaiplik kararı"nın verilebilmesi adına bu konuda ilgili kişilerden en az birinin müracaatta bulunması gerekiyor. Peki gaiplik kararını hangi mahkeme verir? Gaiplik kararını kimler isteyebilir diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Gaiplik kararı talebi..

Gaiplik kararının verilmesini, kaybolan kimsenin yasal ve atanmış mirasçıları ve lehlerine vasiyet yapılmış kimseler talep edebilirler. 


Ayrıca, Medeni Kanun gereğince gaip yüzünden mirastan mahrum kalanlar, askerlik şubesi, alacaklılar, hazine gaiplik kararı verilmesini isteyebiliyor. Ancak hazinenin gaiplik kararı için talepte bulunabilmesi, gaibin mallarının 10 seneden beri mahkemece idare edilmiş olmasına veya gaipliğine karar verilmesi istenen kişinin 100 yaşını doldurmuş olmasına bağlıdır.


Gaibin mirası

1. Güvence karşılığı teslim

MADDE 584.- Hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimsenin mirasçıları veya mirasında hak sahibi olan kişiler, tereke malları kendilerine teslim edilmeden önce bu malları ileride ortaya çıkabilecek üstün hak sahiplerine veya gaibin kendisine geri vereceklerine ilişkin güvence göstermek zorundadırlar.

Bu güvence, ölüm tehlikesi içinde kaybolma durumunda beş yıl, uzun zamandan beri haber alınamama durumunda onbeş yıl ve her hâlde en çok gaibin yüz yaşına varmasına kadar geçecek süre için gösterilir.


Beş yıl, tereke mallarının tesliminden; onbeş yıl, son haber tarihinden başlayarak hesaplanır.


2. Geri verme

MADDE 585.- Gaip ortaya çıkarsa veya üstün hak sahibi olduklarını ileri sürenler bu sıfatlarını ispat ederlerse, tereke mallarını teslim almış olanlar, aldıkları malları zilyetlik kuralları uyarınca geri vermekle yükümlüdürler.

İyiniyetli olanların üstün hak sahiplerine geri verme yükümlülükleri, miras sebebiyle istihkak davasına ilişkin zamanaşımı süresine tâbidir.



Gaiplik kararını kim verir?