Genel

Galata Kulesi'nde gürültü savaşları yaşanıyor!

Galata'nın kimi 45 yıllık eski sakinleri, kuledibindeki meydanda toplanarak sabaha kadar müzik ve alkol eşliğinde eğlenenlerden şikâyetçi. Semt sakinlerinden bazıları üç kat cam yaptırdığını, bazıları ise gürültü nedeniyle sinir hapı aldığını ifade ediyor

İstanbul'un tarih kokan, kulesiyle herkesi kendine hayran bırakan semti Galata, son birkaç yıldır konserler, defileler ve çeşitli etkinliklerle gözde bir mekân... Ancak Galata'nın kimi 45 yıllık eski sakinleri, meydanda toplanan ve sabaha kadar yüksek müzik eşliğinde, alkol alıp eğlenenlerin gürültüsünden ve çevreye verdiği zarardan şikâyetçi. Birçok ünlü, evlerini kiraya verip kaçıyor. Meydana bakan otelin müşterileri arka odalara "sığınıyor." Galata'da yaşayıp camını 3 kat kalın yaptıran, gürültüden uyuyamadığı için sinir hapı alan bile var. İki grup arasında sürekli tartışma yaşanıyor. Gerginliğin nedenlerini yerinde inceledik.

'GÜNDE 7 İLAÇ ALIYORUM' "

31 yaşındayım. Gürültüden uyuyamıyorum. Sinir hastası oldum. Günde 7 ilaç alıyorum. Yazık değil mi bize" diyen Levent Gündoğdu, Galata Kulesi'nin hemen dibindeki çay ocağının sahibi. Neredeyse 15 yıldır meydana bakan evlerden birinde yaşıyor. Yeni doğan bir çocuğu var. Galata'nın çevresinde toplananları "uzaklaştırma" girişimini başlatan kişi. "Gürültü son iki yıldır inanılmaz boyuta çıktı. Uyuyamıyoruz. Burası küçük bir mahalle, ses çok dağılıyor. Defalarca uyardım ama hiçbiri anlamıyor" diyen Gündoğdu, sorunun bununla sınırlı olmadığını öne sürüyor. "Buradakiler içtikten sonra gelip bahçelerimizde ilişkiye giriyor. Sadece kadın-erkek olarak da değil. Topluca bile sevişiyorlar. Bu nasıl bir rezalet" diyen Galata sakini, tepkilerinin kesinlikle siyasi olmadığının altını çiziyor ve ekliyor: "Biz de içen ve eğlenen insanlarız. Gelsinler ama bizi rahatsız etmeden uygun bir saatte gitsinler. Esnafım ama artık para kazanmak istemiyorum. Yeter ki huzurumuz geri gelsin." Geçen yaz 250 imza toplayıp valiliğe başvuran Gündoğdu, "Bize 'Gereken yapılacaktır' şeklinde bir yanıt geldi ancak hiçbir şey yapılmadı. Çareyi 3 cam yaptırmakta buldum ancak o da yetmedi" diye konuşuyor.

KULE DİREĞİ TUVALET OLDU!

Galata Meydanı'na bakan Sadık Paşa Apartmanı'nda 1989'dan beri yaşayan mimar Egemen Akalın da, son 4 gündür uyuyamadığı için arkadaşına taşındığını anlatıyor. Akalın, "Binlerce yıllık Galata'nın nasıl pisletildiğine şahit oluyoruz. Koskoca Ceneviz Kalesi'nin arka tarafındaki direği tuvalet haline getirdiler. Yetmiyor, arka sokaklardaki dükkânların önlerine pisliyorlar. Mecbur muyuz biz bu kokuyu çekip pislikle yaşamaya Gitmek istedim ama burayı seviyorum. Yerlisiyim, niye gideyim" diyor.

'BEN DE BURADA OTURMAZDIM'

Aslında meydanda toplanan gençlerin bir kısmı mahalleliye hak vermiyor değil. Ayça İpekcan, "Ben burada oturmak istemezdim" diyerek söze başlıyor. "Gerçekten büyük bir gürültü var. Eminim taşkınlık yapan da oluyordur ancak insanlar eğleniyor" diyor. Suadiye'den gelen Defne Yener ise, "Burası kimsenin mahallesi değil. 80 yaşındaysa niye Galata'ta oturuyor Daha sakin bir yer seçsin" diyerek tepkilere yanıt veriyor. Berke Zor, "Asmalımescit'teki masaları kaldırdılar. Nerede otursun bu gençler" diye soruyor.

'GALATA İÇİN İSYAN VAKTİ'

Galata'nın önünü mesken edinenler sadece Türkler değil. Alman öğrenci Benjamin Webler, "Benzer bir sorun Köln'deki mahallemde de vardı. Polis her yeri aydınlatıp gençlerin gitmesini bekledi ama işe yaramadı. Sorunu yıllardır çözemiyorlar" diye konuşuyor. Gençler facebook'ta da "Galata için İsyan Vakti" adıyla bir sayfa oluşturdu ve alanı terk etmeye zorlandıklarını, buna karşı tepkilerini göstermek için Galata'da buluşacaklarını duyurdu.

GÜVEN TİMLERİ İŞBAŞINDA

Hem mahalleliyi hem de gençleri dinlerken yanımıza sivil giysili bir başkomiser geliyor. Güven Timleri Amiri, meydan ve çevresinde 24 saat sivil ekiplerin bulunduğunu belirterek, "Amacımız sohbet edenleri rahatsız etmek değil sadece çevre halkının rahatsızlığını gidermek. Şikâyet üzerine geldiğimizi belirtmek isterim" diyor. Güven Timleri, önce megafonla gençlerin dağılması gerektiğini söylüyor. Bir kısım bölgeyi terk ederken geride kalan 3 kişi, gürültü yapmadıklarını belirterek bir süre sessiz oturma eylemi yaptıktan sonra meydanı terk ediyor.
Sabah/BİLGE ESER