Kent Haberleri

Galata Kulesi’ne ihtiyati tedbir konuldu!

Galata Kulesi'nin işletmesinin İBB'den alınarak ihaleye açılacak olması gündeme geldi. Konuya ilişkin ilk adımın seçimlerden sonra belediyeye atanan kayyum döneminde atıldığı, üçüncü kişilere devredilmemesi için ihtiyati tedbir konulduğu öğrenildi...

Galata Kulesi'nin mülkiyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçmesi için ilk adımın 'kayyum' döneminde atıldığı öğrenildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ikinci kez mazbatasını aldıktan sonra dava açıldığı; Kule-i Zemin Vakfı ismine tapuda tescil edilen tarihi yapıya, üçüncü kişilere devredilmemesi için ihtiyati tedbir konulduğu ortaya çıktı.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre, Galata Kulesi‘nin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devri sonrası İBB'nin başlattığı hukuki sürecin ayrıntıları belli oldu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü; mülkiyeti İBB’ye ait olan ve kurumun iştiraklerinden Beltur tarafından işletilen tarihi yapı için 17 Nisan 2019’da yazı yazarak Kule-i Zemin Vakfı adına tescili için işlemlere başladı.

YAZI İLE MAZBATA TARİHİ AYNI GÜN

Kule; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun ilk mazbatasını aldığı günün tarihinde yazılan yazı doğrultusunda, İBB’nin kayyumla yönetildiği 13 Mayıs 2019 tarihinde (Mart 2019 yerel seçimlerinde seçimin ve Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının iptal edilmesi üzerine Vali Ali Yerlikaya, 23 Haziran’a kadar kayyum olarak atandı) Kule-i Zemin Vakfı adına tescil edildi.

TESCİL İŞLEMİ HUKUKA AYKIRI

Ekrem İmamoğlu ikinci kez başkan seçildikten sonra ise hukuki süreç başladı. İBB Hukuk Müşavirliği de, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne karşı dava açmak için mahkemeye gitti. Davada, Galata Kulesi için vakıf adına yapılan tapu tescilinin iptali ve İBB adına tescil edilmesi talebinde bulunuldu.

27 Aralık 2019 tarihli dava dilekçesinde, Galata Kulesi’nin herhangi bir vakıf tarafından yapılmadığı gibi geçmişi Bizans’a kadar dayanan tarihi bir yapı olduğu vurgulanarak, “Taşınmaz, vakıf yoluyla meydana gelmediğinden Vakıflar Kanunu’nun 30’uncu maddesine göre tescil edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle yapılan tescil işlemi hukuka ve ilgili maddenin ruhuna aykırıdır” ifadelerine yer verildi.

100 BİN TL TEMİNAT BEDELİ

İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin ilgilendiği davada; İBB’nin, Galata Kulesi’nin bu süreçte üçüncü kişilere devredilerek elden çıkarılması durumuna karşı istediği ihtiyati tedbir talebi oanylandı.

Mahkeme, 7 Şubat 2020 tarihli kararıyla taşınmaz üzerine ihtiyati tedbir konulmasına karar verdi. Mahkeme 100 bin lira teminat bedeli belirtti. İBB, mahkemenin belirlediği teminatı yatırdı ancak 100 bin liralık bedele de yüksek olduğu sebebiyle itiraz etti.

KULE-İ ZEMİN, GALATA’YI KAPSAMIYOR

Dava dilekçesinde Kule-i Zemin Vakfı’yla ilgili şu ifadeler kullanıldı:

-Kule-i Zemin, ‘sur eteğindeki kemer açıklıklarına ve iki burç arasında kalan bedenin önüne’ deniliyor.

-1863 yılında Meclis-i Vâlâ-yı Ahkâm-ı Adliyede, Kule-i Zemin bölgesinin, aslen Galata surunun top altı menzilinde terk edilmiş yerler olduğunu, ancak zamanla durumunun değiştiğini, bölge ve mekân olarak bu yerlerin ne şekilde kime geçtiği ortaya çıkarıldıktan sonra bunların değerlerinin komisyon tarafından padişah emri ile hak iddia edenlerden temin edileceği belirtilmiştir.

-Bu nedenle adı geçen vakfın kuruluş amacı ve diğer belgeler incelendiğinde kulenin kapsam dışında kaldığı görülmektedir. Bu nedenle tapu kütüğündeki Kule-i Zemin Vakfı adına işlenen şerhin de davalı tarafça açıklanması ve dayanak belgelerinin mahkemenize sunulması gerekmektedir.

Galata Kulesi vakfa tescil edilemez!

Galata Kulesi'nin el değiştirme hikayesi!

Ekrem İmamoğlu'ndan 'Galata Kulesi' açıklaması!