26 / 12 / 2024

Galata Mevlevihanesi'nde hazireler de onarılıyor!

Galata Mevlevihanesi'nde hazireler de onarılıyor!

İstanbul'un en eski Mevlevi tekkesi olan 520 yıllık Galata Mevlevihanesi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Faaliyetler kapsamında Mevlevihane'nin haziresindeki mezar taşları, şadırvanı, su kuyuları ve sarnıcındaki problemler giderildi



2012 yılı Şubat ayına kadar bitirilmesi planlanan projeyle tarihî mekn baştan aşağıya yenilenmiş olacak.-İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından restore edilen ve ziyarete açılan İstanbul'un en eski Mevlevi tekkesi olan 520 yıllık Galata Mevlevihanesi'nin kalan kısımları da yenileniyor. Yenileme kapsamında şu ana kadar Galip Dede Türbesi'nin yanındaki hazirelerin içindeki mezarların şakülünden kaymış kaideleri ve mezar taşları sökülerek terazisine uygun olarak yerleştirildi. Proje kapsamında hazire etrafının düzenlenmesi de yapıldı. Adile Sultan Şadırvanı'nın kubbesinde delinmiş olan kurşunlar yenilendi.

Eksik olan abdest alma taşı mermerleri tamamlandı ve su tesisatı çekildi. Yangın kapısı dış duvarlarının bir kısmı yenilenerek, bahçede ahşap oturma elemanları, avluda bulunan kuyuya bilezik yapıldı. Garaj çevresine beton döküldü, bahçe duvarı üzerine don ve yağış etkilerinden korumak için harpuşta ve tel çit yapılması, bahçede engelli rampalarının düzenlenmesi işlemleri gerçekleştirildi. Şubat 2012 tarihinde tamamlanması planlanan restorasyon çalışmalarına 547 bin TL'lik bütçe ayrıldı.

İstiklal Caddesi'nin Tünel tarafında Galip Dede Caddesi'nin başında bulunan Galata Mevlevihanesi, 2. Beyazıt döneminde Afyon Mevlevihanesi Şeyhi Divane Mehmet Dede tarafından İskender Paşa'nın Galata sırtlarındaki arazisi üzerine kuruldu. Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'u fethinden 38 yıl sonra yaptırdığı ilk binalardan olan Galata Mevlevihanesi, İstanbul'un da ilk ve orijinal haliyle günümüze ulaşabilen tek Mevlevihanesi olma özelliği taşıyor.

"Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Birtakım Unvanların Men' ve İlgasına Dair Kanun" gereğince Mevlevihane'nin fonksiyonu sona erdi ve aynı yıl okul olarak kullanılmaya başlandı. Semahane binası uzun süre ilkokul olarak kullanıldıktan sonra 2 Ekim 1946 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müze olarak kullanılmak üzere Maarif Vekaleti'ne devredildi. Mevlevihane 27 Aralık 1975 günü "Divan Edebiyatı Müzesi" olarak ziyarete açıldı.

CEMALETTİN ÇANDIR/Zaman


Geri Dön