20 / 07 / 2024

Galatamoda neden Akaretler'e taşındı

Galatamoda neden Akaretler'e taşındı

İsmini düzenlendiği yerden alan ve altıncısı düzenlenecek olan Galatamoda, bu yıl Galata'da yapılmıyor. Beyoğlu Belediyesi ve Moda Tasarımcıları Derneği'nin el ele vererek beş yıldır düzenlediği festival, 7-11 Haziran'da Akaretler'de yapılacak




Anlaşmazlık nedeninin Beyoğlu Belediyesi'nin tasarımcılardan istediği yüksek stand ücreti olduğu konuşuluyor. Belediye bu iddiayı kabul etmezken, tasarımcılar gelişmeler konusunda açıklama yapmamayı tercih ediyor.

Belediyesi'nin ilk defa 2006 yılında düzenledikleri ve ardından geleneksel hale gelen Galatamoda Festivali bu yıl Beşiktaş'a taşındı. Moda tasarımcıları ile moda tutkunlarını bir araya getiren ve bu yıl altıncısı düzenlenecek olan festival, 7-11 Haziran tarihleri arasında Galata'da değil, Beşiktaş Akaretler'de yapılıyor.

Beyoğlu Belediyesi ile Moda Tasarımcıları Derneği'nin el ele vererek yürümeye başladığı bu yolda, 'eller ayrılıyor mu' sorularının hakim olduğu bu günlerde, ayrılığın nedeninin Beyoğlu Belediyesi ile festivalde stand açan modacılar arasındaki fiyat uyuşmazlığı olduğu iddia ediliyor. Ancak Beyoğlu Belediyesi'nin yaptığı açıklamaya göre, fiyat konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Belediyeye göre tasarımcılar bu festivali Akaretler'de yapmak istiyor. Moda Tasarımcıları Derneği başkanı Bahar Korçan ise bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.

Yeni adres Akaretler

İlk kez 2006 yılında Galata'ta düzenlenen Galatamoda, Türk moda dünyası için atılan çok önemli bir adım. çünkü tüketicilerin gözünde 'çok pahalı ve ulaşılamaz' imajı yaratan tasarım ürünler, bu festivalde 50 ila 500 TL arasındaki ulaşılabilir fiyatlarla tüketicilerle buluşuyor.

Her yıl binlerce ziyaretçinin geldiği bu festival, tasarımcılara da tanınma imkanı sağlıyor. Festivalin bir ayağı daha var. O da Galata'da yapılıyor olması. 2006 yılında Galata Kulesi'nin etrafında stand açan bu tasarımcılarla, Galata bölgesi yeniden gündeme gelmiş, sadece turistlerin değil, yerli turistlerin ve İstanbulluların da yeniden gözdesi olmaya başlamıştı.

Zaten sonrasında tasarımcıların bir biri ardına açtıkları butikler, Galata'yı 'tasarımın kalbi' haline getirdi. Bu da Beyoğlu Belediyesi için iyi bir tanıtımdı. Ancak karşılıklı giden denge bu yıl bozulmuş gibi gözüküyor. çünkü adını da Galata'dan alan festival, Galata'da değil Akaretler'de yapılıyor. Gaktamoda, yılda iki üç kez düzenleniyor. Son yıllarda Akaretler ve Bebek'te de düzenleniyor. Ancak açılış önce Galata'ta yapılıyordu. Geçen yıl ise ilk festival Tepebaşı-TRT binası önünde düzenlendi.

Taraflar ne diyor

Aldığımız duyuma göre, bu yıl Beyoğlu Belediyesi festivalde stand açacak olan tasarımcılardan yüksek bir fiyat istemiş. Tasarımcılar da festivali Akaretler'de yapmaya karar vermiş. Akaretler'de ise Beşiktaş Belediyesi ile bir işbirliği yapılmış.

Bu konuda görüşünü almak istediğimiz Beyoğlu Belediyesi, dergimize şu resmi açıklamayı yaptı:
'Fiyat konusunda anlaşamamazlık söz konusu değil. Biz her yıl bu organizasyonu destekledik. Bu yıl tasarımcılar Galatamoda'yı kendileri Akaretler'de yapmak istedi.'

Tasarımcılar cephesinden ise konuyla ilgili bir açıklama yapılmıyor. Organizasyonun yürütücüsü Moda Tasarımcıları Derneği başkanı Bahar Korçan, 'Bu konuda bir açıklama yapmak istemiyorum' yanıtını verdi. Beyoğlu Belediyesi, henüz kesin olmamakla birlikte Galata'da eylül ayında belediye olarak kendilerinin benzer bir organizasyon yapacakları bilgisini verdi.
Ekonomist/Özge Yavuz


Geri Dön