20 / 11 / 2024

Galataport için hukuksal ayarlar bitmek üzere

Galataport için hukuksal ayarlar bitmek üzere

İç siyasi piyasa dik perdeden milliyetçi hamasetle çınlatılırken, özelleştirme takviminde de küresel piyasalara uygun hukuksal ayarlar bitmek üzere




Kamuoyuna 'Kızıl Elma Ülküsü' promosyonuna küresel sermayeye 'Galataport' takdimi eşlik ediyor.

2011 yılı özelleştirmelerinin göbeğinde yine Galataport var ama bu defa Galataport'un ayağına dolanacak bütün yasal mevzuat özenle kaldırılıyor.

Özelleştirme İdaresi ve Bayındırlık Bakanlığı Galataport ihalesinin 2011'de yapılacağını söylemişlerdi.

2005 yılındaki Galataport özelleştirme ihalesi küresel kurvaziyer turizmin iki numarası Ofer Grubu'na çok 'şaibeli' şekilde verilmiş ve daha sonra şžehir Plancılar Odası tarafından Danıştay'a götürülmüş ve Danıştay da ihaleyi usulden iptal etmişti.
Ofer Grubu açılacak yeni ihaleye girmek istediklerini kamuoyuna duyurdu.

çünkü kentsel SİT alanı olan 'Tarihi Galata Limanı'nın' tarihsel ve kentsel özelliklerini kurvaziyer turizm üssüne dönüştürecek 'Galataport projesinin' bağrındaki rant, her geçen gün katmer katmer büyümüştü.

AVM, rezidans, otel bloklarıyla kaplanacak ve yüksek tonaj gemi ağırlayacak Galataport'un Dubai imitasyonu kisch projelerden farkı yok.

Ve özelleştirme öncesi ilk olarak 3621 Sayılı Kıyı Yasası'nda değişiklik yapan yasa tasarısı hazırlandı.

Yapılan değişiklikle 'deniz kıyılarındaki dolgu alanlarda' Kültür ve Tabiatı Koruma Kanunu'nun koruma amaçlı hükümleri uygulanamayacak.

Yani kıyılarda doldurma ve kurutma suretiyle elde edilen araziler, Kültür ve Tabiatı Koruma Kanunu'nun dışına çıkartılacak.

Bu kanunla kıyıların devamı ve tamamlayıcısı alanlar, kültürel yapılar, kentsel sit alanları, arkeolojik sit alanlarında yapılaşma başlatılacak.

Kıyı Kanunu yasa değişikliği ile başta Galataport, çeşmeport gibi projeler hızlanacak.
Diğer yasal düzenleme de Torba Yasa'nın içine katılmış ve Yap İşlet Devret projelerinde, Kamu İhale Kanunu'nu devredışı bırakıyor.

Torba Yasa'nın 97. maddesi ile yap işlet devret projelerinde 'müşavirlik' hizmeti Kamu İhale Kanunu'na tabi olmadan alınabilecek.

Böylece Danıştay'ın ihale öncesi rapor ve değerlendirmeleri Kamu İhale Kanunu gereğince inceleme gerekçesi de ortadan kalkmış oluyor.

Müşavirlik hizmetinin özelleştirilmesi ve profesyonel firmalara verilmesi gerçekten çok kritik bir karar.

çünkü tarihi, kültürel alanları, kıyıları ve ormanlık sahaları etkileyecek yatırımlar ve iletişim gibi stratejik sektörlerdeki ihale alımlarında, köprü, baraj, yol gibi yatırım ve hizmet alımındaki müşavirlik hizmetinin Kamu İhale Kanunu'nun kapsamı dışına çıkartılması Danıştay denetiminin sona ermesi anlamında.

Kısacası 'Yap İşlet Devret' modeliyle hem yabancı sermayenin hem de yarım kalmış, kamuoyunun tepkisini çeken projelerin, Galataport, 3. Köprü, Haydarpaşa Port gibi, uçurulacağı kesin...

çevre Bakanı'nın dediği üzere Allianoi'nin sermaye için birkaç yüzyıl daha toprak altında kalmasında nasıl mahsur yoksa bizlerin de 'Kızıl Elma Ülküsü' popülizminin peşine takılmamızdan çok fayda umulmakta...
Akşam/Nihal KEMALOĞLU


Geri Dön