Galataport'ta çalışmalar başladı!
Türkiye'nin deniz turizmi için en büyük ve prestijli projesi Galataport'ta çalışmalar start aldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, "Tüm engellemelere rağmen bir gurur projemiz daha hayata geçiyor" dedi.
Türkiye'nin deniz turizmi için en büyük ve prestijli projesi Galataport'ta çalışmalar start aldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, "Tüm engellemelere rağmen bir gurur projemiz daha hayata geçiyor" dedi
Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi adıyla da bilinen Galataport için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği olumlu ÇED raporundan sonra çalışmalar hızlandı. 1.1 milyar dolara inşa edilecek proje, cam görüntüsüyle dikkat çekiyor. Proje kapsamında 440 odalı otel planlanıyor. Doğuş Grubu ile Bilgili Holding'in birlikte yapacağı dev proje aynı zamanda tarihi yarımada ve boğaziçini dünya turizmiyle buluşturacak. Projeyle birlikte Beyoğlu'nun yanı sıra İstanbul ve Türkiye turizm alanında önemli pazar payına sahip olacak.
TÜRKİYE'NİN YÜZAKI
Türkiye'nin yüzakı projelerinden Galataport'un kaç emsal olacağı, ne kadar inşaat yapılacağı ve proje içerisinde bulunacak tüm detayları SABAH'a açıklayan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Emek Sineması'na da karşı çıkmışlardı. Çok şükür şimdi Emek Sineması için 'ne kadar güzel olmuş' diye mesajlar atıyorlar istemezükçüler. Galataport'a da karşı çıktılar, davalar açtılar. Ancak tüm engellemelere rağmen bir gurur projemiz daha hayata geçiyor. Engellemelere rağmen bu projede Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarı ve kararlılığı ile başlamıştır. Realite o ki bu proje bir tarihi kurtarma projesidir. Tophane'yi ayağa kaldırma projesidir. Bence en önemlisi Osmanlı'dan bu yana terk edilmiş sıra sıra sarayların bulunduğu ve hayatımızda neredeyse yok mesabesine gelmiş atıl bir semtin ihya operasyonudur" diyerek projenin start aldığını bildirdi. Galataport'u "İstanbul'un denizden giriş kapısı" olarak nitelendiren Demircan, "Yok olmuş tarih, ulaşamadığımız deniz bu projeyle birlikte önümüze açılacak. Proje alanı içerisinde bulunan Amerikan Pazarı olarak adlandırılan nargile kafelerin olduğu bölüm temizlendi. Bir taraftan aplikasyon çalışmaları yapılırken diğer taraftan proje alanı içerisinde yer alan tarihi alanlar yeniden ayağa kalkacak. Galataport, yalnızca Tophane, Karaköy ve Beyoğlu'nun değil, tüm tarihi yarımada ve Boğaziçi'nin dünya turizmiyle buluşturma projesi" dedi.
Sabah
Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
İstanbul Karaköy’de 2002’den beri yılan hikayesine dönen Galataport Projesi’ne nihayet start verildi. İnşaatı üç yıl sürecek proje için Doğuş ve Bilgili’nin ortak olarak kurduğu Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları AŞ çalışmalara başladı. Nargileciler ve antrepolar yıkılmaya başlandı. Galataport adıyla bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi, İstanbul’un en tartışmalı projelerinden biri.
Karaköy’de Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait liman sahasının yenilenmesi projesinin tarihi çok eskilere dayanıyor. Proje, fikir olarak 1990’larda Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde çıkıyor. Sahanın özelleştirilme kararı 2002’de alınıyor. İhale ise 2005’te yapılıyor. En yüksek teklif, 3,5 milyar Euro ile Sami Ofer’in ortak olduğu Royal Carribean Cruises konsorsiyumundan geliyor. 49 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile çıkılan ihalede “Ofer’e peşkeş” iddiaları sürerken, Danıştay’ın imar planına olur vermemesi sonucunda, ihale bir süre sonra iptal ediliyor. 2013 Mayıs’ında yeni ihale yapılıyor. Gelen 5 tekliften en yükseği 702 milyon dolarla Doğuş Holding’e ait. Fiyatın düşmesinin nedeni, sürenin 30 yıla inmesi ve imar planında yapılan kat oranlarındaki değişiklikler... İhalenin onaylanması ile 2014’te sahanın işletmesi Doğuş ve Bilgili’ye geçiyor. Ancak sivil toplum örgütlerinin açtığı davalar, bölgede yıkılması gereken dükkanları kullanan nargilecilerin itirazları ve yeni ÇED raporunun beklenmesi, inşaatın bir türlü başlayamamasına neden oluyor.
Yeni ÇED raporu da, Çevre Bakanlığı tarafından Ekim ayında kabul ediliyor. Böylece proje, iki yıl önce Serdar Bilgili’nin Şubat 2015 olarak verdiği tarihten bir yıl sonra, Şubat 2016’da başlıyor.
Projeye yönelik Danıştay savcısı ve bilirkişinin kamu yararı bulunmadığı iddiası, sivil toplum kuruluşlarının bölgenin tarihi yapısının bozulacağı ve soylulaştırılacağına yönelik itirazları da ortada kalıyor.
Bilirkişiye göre kıyı halka kapanacak, Serdar Bilgili ise aksine proje ile 1,2 kilometrelik sahil şeridinin halkın kullanımına açılacağını söylüyor. Proje bittiğinde bu itirazların ne kadar geçerli olacağını yaşayıp göreceğiz!
Umarız geç kalınmaz!
Jale ÖZGENTÜRK/Hürriyet