22 / 11 / 2024
fuzul

Galataport'un yeni adı 'Salı Pazarı Limanı' oldu!

Galataport'un yeni adı 'Salı Pazarı Limanı' oldu!

Galataport'un ismini 3 girişimcinin tescil ettirmesi nedeniyle yeni isim aranılıyor




Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, yeniden ihaleye çıkılması için çalışmaları süren Galataport'un ismini 3 girişimcinin tescil ettirmesi nedeniyle yeni isim aradıklarını söyledi. Aksu, "Şimdilik kendi aramızda `Salı Pazarı Limanı' diyoruz" dedi.

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Başkanvekili Ahmet Aksu, ihalesi 2006'da iptal edilen ve 2010'da yeniden ihaleye çıkılması için çalışmaları süren Galataport'a yeni isim aradıklarını söyledi. Aksu, "Bizim milletimiz girişimci, Galataport ismini üç-dört kişi tescil ettirmiş. İsim kullanılamıyor. Biz de yeni isim arıyoruz. Henüz bir karar vermedik ama şimdilik kendi aramızda `Salı Pazarı Limanı' diyoruz" dedi. Galataport için "İstanbul'a yaraşır bir proje olacak" diyen Aksu, şöyle konuştu: "Ülkemizin en önemli ve İstanbul'un tek kruvaziyer limanı olan İstanbul Salıpazarı Limanı'nın, geri planındaki tarihi ve doğal değerlerin de öne çıkarılarak, çağdaş limancılığın gereklerine göre işletilen ve bir kültür başkenti olan İstanbul'a yakışır bir kruvaziyer liman haline getirilmesini hedefliyoruz. Önümüzdeki haftalarda bir tanıtım toplantısı düzenleyeceğiz. Şu anda oradaki dükkânların yüzde 80'i-90'ı boşaldı."

Davalar lehimize
Özelleştirme ihalelerinin yargı engeliyle karşı karşıya kalmasıyla ilgili de konuşan Aksu, "Özelleştirme uygulamaları tabii ki yargı denetimine tabi. Çok sayıda dava açılıyor, ancak sonunda açılan davaların yüzde 90'ında yaptığımız uygulamaların doğru olduğunu yargı da onaylıyor ve davalar lehimize sonuçlanıyor, fakat bu süreçler programımızı geciktiriyor. Özelleştirmelerde hukukun çizdiği çerçeve içinde hareket ediyoruz" diye konuştu. 

Şeker fabrikaları örnek
Şeker fabrikalarından örnek veren Aksu, şunları söyledi: "Devlet işletmeciliğinden gelen sıkıntılar var. Şeker fiyatı yüksek. İlk ihalede 606 milyon dolara özelleştirdik. Özelleştirirken, üretimin beş yıl devam etmesi ve belli bir ton kapasitenin korunması için 50 milyon dolarlık teminat alımı öngörülüyordu. Danıştay `Teminat garantiyi sağlayacak büyüklükte değil' dedi. Ancak bu tutar yeterli bir rakam değilse yeterli rakamı kim söyleyecek. Zaten üretimden vazgeçilirse Şeker Kurulu takip eden yıllarda şirketin kotasını düşürüyor, kota düşüşü de 600 milyon doların üzerinde bir özelleştirme bedeli ödeyen yatırımcı için önemli bir kayıp. İstemiş olduğumuz teminat tutarı üretimden vazgeçilmesi durumunda uğranılacak kota kaybının üzerine getirilmiş ek bir taahhüttü ve İdaremizde sektör uzmanları ile çalışmalar sonucunda belirlenmiş bir miktardı. Çalışma yapılmasa zaten ihale nasıl yapılır?"

Ölçü aletleri özelleşecek

AHMET Aksu, elektrik üretim ve dağıtım özelleştirmeleri sürecine ilişkin ise, yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Üretim özelleştirmeleri için önümüzdeki aylarda ihale yapılacağını kaydeden Aksu, "Dağıtımlardan sonra da ölçü ayarları özelleştirmesi yapacağız. Bu da önemli bir özelleştirme, araç muayeneden daha büyük bir iş olur" diye konuştu. Elektrik özelleştirmeleri sonucunda elektrik tüketimindeki kayıp-kaçak oranının da azalacağını vurgulayan Aksu, "10 milyar dolarlık elektrik sektörü var. Yüzde 25'i kayıp-kaçak olsa, 2.5 milyar dolar ediyor. Özelleştirmelerle kayıp kaçağı azaltmayı hedefliyoruz. Burada yüzde 10'luk bir kazanç bile ülkeye 1.5 milyar dolar ek kaynak sağlıyor" dedi.

Üç girişimci başvurmuş

TÜRK Patent Enstitüsü Marka Araştırması taraması yapılınca çıkan sonuca göre, "Galataport" ismi için üç başvuru yapılmış. İsmi ilk olarak Sebatay Baruh isimli vatandaş 2005 yılında giysi ve kuyumculuk kategorisinde tescil ettirmiş. 2008'de ise Savaş Gümüş, sigorta hizmetlerinden inşaat hizmetlerine kadar altı farklı kategoride tescil ettirmiş. Son olarak 2010'da Mehmet Fereç Balcı isimli vatandaş da Gümüş ile aynı kategorilerde tescil işlemi yapmış.

Piyango süreci yakında başlıyor

ÖZELLEŞTİRMELERİN küresel krizden etkilenmediğini söyleyen ÖİB Başkanvekili Ahmet Aksu, önümüzdeki dönemde başta 26 şeker fabrikası olmak üzere otoyollar, kömür sahaları ve yeni bazı KİT'lerin de özelleştirileceğini söyledi. Aksu, ayrıca Milli Piyango özelleştirmesi sürecini yakında yeniden başlatacaklarını bildirdi. 
Hürriyet/Merve Erdil


Geri Dön