Eğitim

Galatasaray Riva'da ihaleye çıkmaya hazırlanıyor!

Galatasaray 5 yıllık rüyayı gerçekleştirmek için Riva'daki arsasına geçtiğimiz günlerde sesiz sedasız inşaat ruhsatı aldı

İmar plan ve ruhsat alımı yılan hikayesine dönen Galatasaray 5 yıllık rüyayı hayata geçiriyor. Galatasaray 5 yıl süren mücadelenin sonunda Riva'daki arsasına geçtiğimiz günlerde sesiz sedasız inşaat ruhsatı aldı. Geçen yıl projelerini SİT kurulunda onaylatan Galatasaray böylece her kongrede gündemde olan riva arazisi meselesini çözmüş olacak.

1 milyon 175 bin metrekare arazi, imar uygulamasından sonra 850 bin metrekarelik arsaya dönüştü. Galatasaray bu aras üzerinde ortalama 200 metrekare alanlı 850 villa yaptıracak. Galatasaray yönetimi gelecek ay yapılacak kongreden önce uluslararası ihaleye çıkacak. Hasılat paylaşımı modeliyle yapılacak ihaleye yerli ve yabancı inşaat şirketleri davet edilecek.

Galatasaray'ın Richar CB Ellis şirketine yaptırdığı projeye göre alanları 233, 240, 368 ve 550 metrekare olmak üzere dört ayrı tipte villa bulunuyor. 828 villanın toplam metrekaresi 166 bin 458 olacak. Arazi üzerindeki yapılaşma izni yüzde 20 ile sınırlı. Riva'daki en düşük yapılaşma izni Galatasaray'ın arsasında.
 
Rakamlarla Galatasaray'ın Riva projesi
1) 1 milyon 175 metrekare arazi
2) Terklerden 850 bin metrekareye düştü.
3) Arsanın İçinde 150 bin metrekareden fazla özel orman var. Araziyi en fazla cazip kılan özellik bu. Projede mini golf sahası ve sosyal tesisler olacak.
4) Projeye yaklaşık 850 villa yapılacak.
5) Galatasaray bodrum ve çatı hakları dahil yaklaşık 300 metrekare alanlı villalar yapılacak.

Proje ne getirir?
1) İstanbul'da Beyaz Türkler'in son 10 yılda rağbet ettiği bölge Göktürk'tü. Göktürk'te fiyatların yükselmesi ve arsa ve arazi arayışları gözleri Riva'a çeviriyordu. Riva'da son 5 yıldır devam eden imar problemleri dolayısıyla inşaat yapılamıyordu. Bölgede en büyük arsalardan birinin sahibi olan Galatasaray bir taraftan inşaat izni alarak bölgenin kaderini değiştiriken diğer taraftan Maslak Levent hattında çalışan Beyaz Türkleri Riva'yya taşıyacak.

2) Arsanın toplam satılabilir inşaa izni 166 bin 458 metrekare. Buna göre Galatasaray hasılat paylaşımı modeliyle ihaleye çıktığında, projeyi gerçekleştirecek şirket satışları ortalama 2 bin dolar seviyelerinden başlatır ve 4 bin dolar seviyelerinde bitirir. Ortalama 3 bin dolar seviyesine gelir. Buna göre arsada yapılacak projeden 500 milyon dolar seviyelerinde gelir elde edilir. Bunun yüzde 50'ı Galatasaray'a kalırsa 200 milyon dolar ciro yapar. Projenin Galatasaray City gibi bir adı olursa, sadece Galatasaraylılara pazarlanacağı gibi etkenler gözönüne alındğında hasılat paylaşımında bu oran yüzde 50'lere çıkabilir. Bu durumda. Kulübün kasasına girecek para 250 milyon dolar civarında olabilir.

3) Galatasaray konut ve inşaatta çok iyi markalaşan bir şirket ile anlaşırsa ve iki güçlü markanın sinerji yapması sağlanırsa projedeki metrekare fiyatı 4 bin dolardan başlar ve 6 bin dolar seviyelerine kadar çıkabilir. Ortalama fiyat 5 bin dolar seviyelerinde olur. Bu durumda dünya genelinde, yurtdışında yaşayan Türklere de hazarlama yapılması gerekir. Bu hesaba göre ciro 825 milyon dolar ve Galatasaray'ın kasasına düşecek para ise 400 milyon dolar civarında olabilir.

4) Galatasaray hangi hesaba göre ihaleye çıkarsa çıksın sonuçta iki önemli başarının altına imize atıyor. Bunlardan birincisi 1970'li yıllarda dönemin kulüp Başkanı Selahattin Beyazıt tarafından satın alındığında, "Bu arazide inekler otlar. Yatırım yapılacak başka yer mi bulamadılar" diye dalga konusu olan bir arazi sayesinde tarihinin en karanlık finansal sorunlarını halledecek. Bence bu yatırım stratejisi açısından ünivresitelerde ders olarak okutulabilecek bir konu.

İkincisi ise İBB yönetimi tarafından yeşil alan ilan edilmek istenilen bir lokasyon için Özhan Canaydın ve Adnan Polat Başkanlığı'nda verilen mücadelelerle kulüp hakkını alabildi.

Bir dönem icradan satışa çıkarılmıştı
Galatasaray Kulübü'nün "bütün borcu sıfırlar" diye umut bağladığı Riva arazisi, kulübün Ata Menkul Değerler'e olan 2.5 milyon YTL'lik borcu yüzünden icradan satılacak.

Galatasaray Spor Kulübü'ne ait İstanbul'un en bakir banliyösündeki villa imarlı 1 milyon 175 bin metrekarelik Riva arazisi icradan satışa çıkarıldı.

Tahmini bedeli 146 milyon 875 bin YTL olan arazinin satışı 28 Nisan'da Beykoz İcra Müdürlüğü'nde gerçekleştirilecek. Alıcı çıkmaması durumunda satış 8 Mayıs'ta tekrarlanacak.

Toplam 280 milyon dolar borcu olduğu tahmin edilen Galatasaray Kulübü, üçüncü köprü projesiyle birlikte değerine değer katacak Riva'daki arazinin tüm borçları kapatacak bir değer olduğunu düşünüyor. Ancak söz konusu arazi 2.5 milyon YTL'lik bir borç yüzünden icradan satışa çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıya. Arazide ayrıca Vakıfbank'ın da 100 milyon YTL'lik ipoteği bulunuyor.

Tebernüş Kireçci