Yeni Şirketler

Galatasaray'ın Riva projesine Mimarlar Odası'ndan veto

Riva'daki arazisine konut projesi yapmaya hazırlanan Galatasaray kulübüne , Mimarlar Odası'ndan veto geldi

Riva'daki 1 milyon 175 bin metrekarelik arazisine yıllardır bir çivi bile çakamayan Galatasaray kulübünün hazırlattığı konut projesine, Koruma Kurulu izin verdi. Galatasaray, araziye 828 adet konut ve sosyal tesisler yaptırmaya hazırlanırken Mimarlar Odası'nın çevre etki değerlendirme (ÇED) raporu, projenin önünü yine kesti.

Kulüp, bir süre önce inşaat ruhsatı almak için Beykoz Belediyesi'ne başvurmuş, belediye de projenin Koruma Kurulu'ndan geçmesi halinde ruhsat vereceğini beyan etmişti. 6 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 17 Şubat 2009'da üç üyenin karşı oyuna rağmen Galatasaray'ın projesini onayladı.

"Projeyi geri çekmeli"

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu, Galatasaray'ın Riva projesi için hazırladıkları ÇED raporuna göre, projenin hayata geçirilmesi halinde bölgede telafisi mümkün olmayan çevre tahribatının meydana geleceğini söyledi. ÇED raporunu ilgili bütün kurumlara gönderdiklerini belirten Muhçu,"Bu aşamadan sonra Galatasaray'ın bu arazideki projesini geri çekmesini bekliyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve valilik de bu rapor üzerine bilgi isteyecektir" dedi.

Yetki Büyükşehir'de

Muhçu, Riva'nın benzersiz bir doğal yapı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:"Bu tür projelerde Koruma kurulu onayı almak şart. Ancak kurul onayı hiç bir zaman ruhsat alma anlamına gelmez. Ruhsat yetkisi belediyelerdedir ve devredilemez. Kaldı ki ruhsat başvurusu Beykoz Belediyesi'ne yapılmış. Oysa ki İstanbul sınırları içinde imar yetkisi Büyükşehir Belediyesi'nde. Dolayısıyla ruhsat başvurusunun da Büyükşehir Belediyesi'ne yapılması gerekir."

Eyüp Muhçu,"geri dönüşü mümkün olmayacak ekolojik ve kentsel sakıncalara neden olacağı" gerekçesiyle projeye mesleki denetim hizmeti vermeyeceklerini ve inşaatın başlaması halinde dava açacaklarını söyledi.

Milliyet