Mortgage

Galip Tözge: Konut kredisi pazarı 6 ayda yüzde 4 büyüdü!

İkinci çeyrekte ekonomik belirsizliklerin azalması, MB'nin elini biraz gevşetmesiyle düşen konut kredisi faiz oranları mortgage piyasasını yeniden hareketlendirdi

Faiz oranları rekabet nedeniyle yüzde 1'lerin altına kadar gerilerken, gelecekte 'konut fiyatları zamlanır' beklentisine giren tüketiciler ise fırsatı kaçırmamak için konut alımına yöneldi.


2012 yılının ilk çeyreğinde durma noktasına gelen konut kredileri yeniden canlandı. Merkez Bankası para politikalarındaki olağanüstü sıkılaştırmanın hafiflemesinin ardından faiz oranlarının kısmi gerilemesi bankaların mortgage piyasasındaki iştahını yeniden kabartırken, maliyetlerdeki ucuzlama da önümüzdeki aylarda konut fiyatlarının pahalanmasından endişe eden tüketicilerin talebini artırdı. Bu durum 'konutkredisi.com.tr'' tarafından yayımlanan 'Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporu'na da yansıdı. Rapora göre, para politikasındaki olağanüstü sıkılaşmanın hafiflemesi  konut kredisi faiz oranlarını az da olsa indirdi ve bankalar arası rekabeti  artırdı. Mortgage piyasasındaki canlılığın Ramazan sonrası daha da artması bekleniyor. Son bir yıldır Merkez Bankası (MB) tarafından uygulanan sıkı para  politikasının etkileri 2012 Mart ayına kadar ciddi ölçüde hissedildi. Mart-Mayıs  2012 döneminde ise ekonomik belirsizliklerin azalması sebebiyle kredi faizlerinde kısmi bir iyileşmeye yol açarken, bankalar arası rekabet sebebiyle piyasa faiz  oranları yeniden yüzde 1'in altına indi.



SON 3 AYDIR BÜYÜYOR


2012'nin başında durma noktasına gelen konut kredisi hacmindeki büyüme, mart ayıyla birlikte tekrar artış trendine girdi. Konut kredisi hacmi, toparlanan  kredi faizlerinin etkisiyle son 3 aydır büyüme trendine döndü. Ancak yıllık büyüme MB'nin 2011'de belirlediği yüzde 25 seviyesinin hala yarısı kadar.  Faizlerdeki düşüşle  birlikte artan alım gücü, ortalama vade ve talep edilen  konut fiyatını artırdı. Maliyetlerin azalmasıyla birlikte tüketiciler uzun  vadeli kredileri daha çok tercih etti.  Konut kredisine konu taleplerde ortalama konut fiyatı son bir senede yüzde 11 artarak, 130 bin lira seviyelerine ulaştı. Bu artış genel konut fiyatlarındaki senelik artışla paralel gerçekleşti.


Konut kredilerinde canlanma sürecek

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer: Konut kredilerine yönelik talep artışı, ikinci çeyrekteki olumlu gelişmenin yanı sıra ilk çeyrekte konut piyasasında yaşanan istisnai yavaşlığa bir tepki olarak yorumlansa da sonuç olarak ilk çeyreğe göre konut kredisi toplamında %3'lük bir büyüme beklediğimizi belirtebiliriz. Makul düzeyde fiyat artışlarının devam ettiğini gözlemliyoruz.


Fiyatlar yüzde 12.6 arttı


Garanti Bankası'nın desteğiyle Reidin.com ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği tarafından yeni ve ikinci el konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2012 Haziran ayı raporu yayımlandı. Rapora göre; Haziran ayında yeni konut fiyatları geçen yıla göre yüzde 12,57 arttı. İkinci el konut satış fiyatı artışında lider Antalya, kiraların en fazla yükseldiği il de Ankara oldu. İkinci el konut satış fiyatları Haziran ayında en çok Antalya'da arttı, kira da en yüksek artış ise Ankara'da görüldü.


İlk 6 ayda pazar yüzde 4 büyüdü

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge:

İlk çeyrekte konut kredileri pazarı 69,6 milyar TL'den 70,3 milyar TL'ye çıkmış yaklaşık %1'lik bir artış göstermişti. İkinci çeyrekte ise pazar yaklaşık %3,7 büyüme ile Haziran sonunda 73 milyar TL'ye ulaştı. İkinci çeyrekteki büyüme mevsimsel olduğu kadar faiz oranlarındaki düşüşten de kaynaklandı. 2011 yılının ilk 6 ayında konut kredisi pazarı %16 büyümüştü. Bu senenin ilk 6 ayında %4'lük büyüme ile geçen seneye göre son derece sınırlı artış gösteren pazarda, tatil mevsiminin de gelmesi ile daha hacimsiz bir seyir gözleniyor.


Asıl yükseliş bayramdan sonra yaşanır

Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım:

Sektörde 1 hafta-10 gündür bir hareketlenme söz konusu. Ramazan münasebetiyle insanlar tatilden dönmeye başladı, bu da konut talebine yansıyor. Ramazan boyunca bu talepteki artışın devam edeceğini, özellikle bayramdan sonra geçen senenin rakamlarının yakalanabileceği hatta geçilebileceği düşüncesindeyim. Öte yandan mütekabiliyet yasasıyla birlikte Avrupa kaynaklı bazı fonlar da konut toplama gayreti içine. Bu da konut imalatçıları nezdinde sektörde bir hareketlilik ve beklenti oluşturuyor.

Faizler düştü talep canlandı

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan:

Geçen seneden bu yana özellikle munzam maliyetlerinden dolayı kredi maliyetleri çok yukarıdaydı. Merkez Bankası'nın son üç dört aydan TL rezerverlerinin döviz ve altın cinsi tutulması lüksü kredi maliyetlerini biraz ucuzlattı. Bu da kredi fiyatlarına aşağı yönde baskı oluşturdu. Son gelşmeler sonrası özellikle dünyada konjonktür gereği faizlerin düşük gideceğinin görülmesi ve Merkez Bankası'nın faiz bandını aşağı çekeceği beklentisi bankacılıkta kredi iştahını artırdı. Tüketici tarafında ise yaklaşık bir yıldır birikmiş konut stoğu nedeniyle bazı bölgeler ve projelerdeki indirimler talebi hareketlendirdi. Tüketiciler fiyatlardaki düşüşü fırsat bilerek konut fiyatları daha pahalanmadan konut alımına yöneldi. Bu eğilimin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini tahmin ediyorum.

Konut kredilerinde faizler tüm vadelerde düştü

ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu: Konut kredileri talebinde 2012 yılı ilk çeyreğine kıyasla ikinci çeyrekte artış gözlemleniyor. 2012 ilk çeyrek pazar büyümesi yüzde 1 iken, bu rakam ikinci çeyrekte yüzde  4'e yaklaştı.  Konut kredileri faiz oranlarına bakıldığında ikinci çeyrekte tüm vadelerde düşüş trendi mevcut olup, bu durum da konut kredisi hacminin artışını destekleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.


Ayfer Arslan / AKŞAM