Genel

Ganalı Bakanlar TOKİ'yi ziyaret etti!

Gana Su Kaynakları, Bayındırlık ve İskan Bakanı Ablan S. K. Bagbin, beraberindeki heyetle Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) merkez binaya yaptığı ziyarette çalışma modeli ve projeleri hakkında bilgi aldığı TOKİ ’ye hayran kaldı

 TOKİ Başkan Vekili Ahmet Haluk Karabel 'e yaptığı ziyarette Karabel 'den TOKİ hakkında bilgi alan Bagbin “TOKİ 'nin başarıları bizi gerçekten çok etkiledi. Kapsama alanından da çok etkilendik. çok fakir insanlardan çok zengin insanlara kadar geniş bir kapsama alanı var. TOKİ 'nin, projelerinde kendi finansmanını kullanması da çok etkileyici. En çok etkilendiğimiz projeler engelsiz yaşam merkezleri ve afet konutları ” dedi. Bagbin, TOKİ projeleri için “Sosyal istikrara, barışa, refaha katkı sınan projeler bunlar ” diye konuştu.
 
 
Ziyarette TOKİ 'nin geçmişinden kısaca bahseden Ahmet Haluk Karabel devlete ait atıl ve sorunlu arazileri değerlendirerek hazineye yük olmadan TOKİ olarak 500 bin konut rakamına ulaştıklarını, Cumhuriyet 'in yüzüncü yılı için de ikinci 500 bin konut rakamını hedeflediklerini kaydetti. Hazineden pay almadan gerçekleştirilen TOKİ projelerinin yüzde 85 'inin sosyal konutlar, yüzde 15 'inin ise finans kaynağı sağlama amaçlı gelir getirici projeler olduğunu ve bu projelerden elde edilen 10 milyar TL 'yi yoksul ve alt gelir grubu konutların yapımında kullandıklarını belirten Karabel “Sattığımız konutlar için ödenen taksitler de gelir kalemlerimiz içinde. Yüklenicilere 1,5 yıl içerisinde proje maliyetini ödüyoruz. Fakat bunun bize dönüşü 15-20 yılda oluyor ” dedi.
 
35 milyar liralık 3 bin ihale
TOKİ 'nin bugüne kadar 3 bin ihale yaptığını, bunun parasal değerinin 35 milyar TL 'yi bulduğunu söyleyen Karabel, TOKİ 'nin 693 okul, 800 'e yakın spor salonu, 37 kütüphane, 420 ticaret merkezi, 97 hastane, 68 yurt, sevgi evleri, engelsiz yaşam merkezleri yaptığını da sözlerine ekledi. 382 bin konutun satışını gerçekleştiren ve inşaat sektörünü sürükleyerek 800 bin kişiye istihdam sağlayan TOKİ 'nin ikinci dönemde belediyelerle işbirliği halinde kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceğini söyleyen TOKİ Başkan Vekili, önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak yoksul ve alt gelir grubu konutlar yapacağını ifade etti. Karabel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın talimatlarıyla yeni dönemde aile kurumunu desteklemek amacıyla yeni evlilerin ev sahibi olması doğrultusunda projeler üreteceklerini söyledi.
 
Ganalı bakandan ısrarlı davet
TOKİ 'yi ve Türk inşaat sektörünü ülkesine davet eden Bagbin “Gana 'da çok iyi bir konut piyasası, konut için çok yoğun bir talep var. çok yüksek fiyatlara konut alabilecek Ganalılar var. Sizi ve özel sektörünüzü Gana 'ya davet ediyoruz. Deneyimlerinizi bizimle paylaşmanızı istiyorum ” dedi. şžartların olumlu olması durumunda bu davete pozitif cevap vereceklerini dile getiren TOKİ Başkan Vekili Karabel ise “Projelerimiz dünyanın birçok ülkesinden daha fazla sağlamlığa sahip. Endonezya 'da, Sri Lanka 'da yaklaşık 2 bin konut yaptık. Son sel felaketinden sonra Türkiye Cumhuriyeti 'nin yardımı kapsamında Pakistan 'da 4 bin 620 konut projesi ihalelerini yaparak başlattık. Bu, halktan toplanan bağışlarla yapılıyor ” diye konuştu. Bagbin 'in ziyareti TOKİ Başkan Vekili Karabel 'in Bagbin 'e Kütahya çini tabak armağan etmesiyle sona erdi.
TOKİ