22 / 12 / 2024

GAPAS'tan yabancıya konut satışında yeni değerleme önerisi!

GAPAS'tan yabancıya konut satışında yeni değerleme önerisi!

Yabancıya konut satışına getirilen yeni düzenleme ile ilgili açıklamalar yapan Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği’ Başkanı İsmail Özcan, belirsizliği ortadan kaldırmak için formül önerdi.




Uluslararası yatırımcıları ve alıcıları çekmek amacıyla Türk gayrimenkul sektörü yoğun çaba harcarken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına başvuru sürecinde gerçekleştirilmesi zorunlu gayrimenkul değerleme çalışmalarıyla ilgili olarak çok konuşulacak bir düzenlemeye gitti. Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği’ne  (GAPAS) göre; sektör oyuncularından da tepki alan bu yeni uygulamayla en tartışmasız gelir kaynağı olan yabancılara satış, değerleme çalışmalarının belirsizliğine feda edilmiş oldu.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürecinde, nispeten yavaşlama eğilimine giren yabancıya konut satışı, 2021 yılı yaz aylarında, hareketliliğin yeniden artmasıyla beraber, canlandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, yabancıya satılan 6 bin 630 adet konutla, Eylül 2021, tüm zamanların aylık bazda yabancıya gerçekleştirilen en yüksek adetteki satışın gerçekleştiği ay olmuş oldu.
 
Gayrimenkul sektöründe canlanma sürerken Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan  2021/6-1911 no.lu genelge, yabancılara gayrimenkul satışında giderek artan heyecanı ve iştahı da kesti Yayınlanan genelgeyle TKGM,  WEB TAPU uygulamasını, Taşınmaz Değerleme Bilgi Sistemi (TADEBİS) ile entegre ettiğini, yabancıların taraf olduğu gayrimenkul satışlarında  taşınmaz değerleme raporu düzenlenmesi işinin bir algoritma ile belirlenen değerleme kuruluşlarına dağıtılacağını açıkladı.
 

GAPAS tan yabancıya konut satışında yeni değerleme önerisi!

TKGM’nin Getirdiği Yeni Sistemin Geliştirilmesi Gerekli
 

Gayrimenkul sektörünün güvenilir ve işini iyi yapan değerleme uzmanlarıyla çalışmasının önünü de tıkamış olan bu yeni uygulama, yabancıya satışı gerçekleştirilen özellikle konut projelerinin değerlemesinde, proje, bölge, nitelik vb. kriterlerin detayına hakim olmayan değerleme uzmanlarıyla çalışılması riskini ortaya çıkardı. Bankalara teminat bazlı değerleme yapmaya alışık olan değerleme uzmanlarının aynı mantıkla hareket ederek, proje değerlemelerinde satış fiyatıyla rapor değeri farkını artırmasından endişe duyuluyor.
 
GAPAS'a göre TKGM’nin gayrimenkullerin değerleme çalışmalarıyla ilgili olarak getirdiği yeni uygulama, gayrimenkul sektörünün imajını da olumsuz etkileyen, ‘ederinin üzerinde / müdahaleli değerleme’ bazlı başıboşluğu düzenlemeyle ilgili olarak çok önemli bir yarar sağlayacak. Diğer bir taraftan proje değerlemenin ayrı bir uzmanlık gerektirdiğini belirten GAPAS’a göre, TKGM tarafından getirilen bu yeni sistemin, özellikle yabancılara satışa konu, proje niteliğindeki gayrimenkullerin değerlemesinde, bu uzmanlığa sahip değerleme uzmanlarını görevlendirecek biçimde geliştirilmesi gerekli.

GAPAS tan yabancıya konut satışında yeni değerleme önerisi!
 

Yabancılara Satış, Tartışmalı Ellere mi Bırakıldı?

 

 


GAPAS Başkanı İsmail Özcan, TKGM’nin getirmiş olduğu bu yeni sistemin, gayrimenkul satış ve değerleme alanlarının eş güdümünü sağlamak için olumlu bir adım olduğunu dile getirdi. Diğer bir taraftan gayrimenkul değerlemenin her zaman satıcı / alıcı, banka / kredi talep eden, müteahhit / müşteri arasında anlaşmazlığa sebep olan gri bir alan olduğu, bir değerleme raporuna taraf olan iki farklı grubun tek bir değerleme raporunda antant kalıp, raporu beraber onaylamalarının çok az görüldüğünü söyledi.. Getirilen yeni düzenleme ile ilgili açıklamalar yapan Özcan, şunları söyledi: “Yabancılara satışta maalesef satış süreçlerimizi zora sokan bir belirsizlik oluştu, Türkiye’nin ihtiyacı olan yabancılara satış, en tartışmalı ellere bırakıldı”

GAPAS tan yabancıya konut satışında yeni değerleme önerisi!

Belirsizliği ortadan kaldırmak için bir formül öneren Özcan, TKGM’nin yeni sisteminin, yabancılara projelerden konut satışlarında toplamda 3 farklı değerleme uzmanını satıcıya önerecek biçimde değiştirilmesini, bu 3 uzmandan birini proje sahibinin belirleyebileceğini belirtti. Bu biçimde, proje ve bölge uzmanı olduğu analiz edilen değerleme uzmanıyla ilerleyebilmenin önünün de açılacağını dile getiren Özcan, “Bugün doktorlar, mimarlar, avukatlar kendi genel mesleki bilgileri yanısıra, bir veya birkaç özel alanda uzmanlık kazanıyorlar ve daha çok o özel alanda hizmet veriyorlar, benzer durum değerleme uzmanlarında da olmalı, endüstriyel tesis değerlemesiyle, proje halindeki konut değerlemesi aynı iş değil, her biri ayrı uzmanlık; biz de özellikle gayrimenkul proje değerlemesinde uzman değerlemecilerle çalışmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

GAPAS, gayrimenkul sektörünü hareketlendiriyor!


Geri Dön