Genel

GAP'ın enerji geliri 20 milyar doları geçti!

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKÎ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, şimdiye kadar GAP için yaklaşık 50 milyar lira para harcandığını belirterek, "GAP'taki enerji üretimi yapılan yatırımların amorti etmesi için yeterli" dedi


GAP Bölge Kalkınma İdaresi  Başkanı Sadrettin Karahocagil, şimdiye kadar GAP için yaklaşık 50 milyar lira para harcandığını belirterek, "GAP'taki enerji üretimi yapılan yatırımların amorti etmesi için yeterli. Bu proje kendini ödeyen bir proje. Şimdiye kadar sadece 20 milyar doların üzerinde bir enerji geliri var bölgenin" dedi. 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Karahocagil, 2008-2012 GAP Eylem Planı kapsamında Türkiye yatırım programının yüzde 14'üne yakınının GAP için ayrıldığını, bunun yaklaşık 18 milyar lira olduğunu kaydetti. 

GAP yatırımları için 2013 yılında 5,2 milyar liralık bütçe ayrıldığını anımsatan Karahocagil, 2014 yılında da yine 5 milyar liranın üzerinde bir bütçe olacağını dile getirdi. 


2014-2018 yılları için yeni bir eylem planı hazırladıklarını aktaran Karahocagil, 2012 sonu itibariyle yaklaşık 800 bin hektar alanın sulama altyapısının hazırlandığını, bu alanın gelecek 2 yıl içerisinde sulamaya açılacağını ifade etti. 

Karahocagil. şimdiye kadar GAP için yaklaşık 50 milyar lira para harcandığını söyledi. 


GAP'taki enerji üretiminin yapılan yatırımların amorti etmesi için yeterli olduğunu vurgulayan Karahocagil. "Bu proje kendini ödeyen bir proje. Şimdiye kadar sadece 20 milyar doların üzerinde bir enerji geliri var bölgenin" dedi. 

GAP sayesinde bölgede sulamanın olmasıyla birlikte ürün artışının 7 kat gerçekleştiğini vurgulayan Karahocagil. şunları kaydetti: "Orta Anadolu'da sulama yaptıktan sonra ürün verimini 2 ya da 3 ile çarpabilirsiniz. Oralarda elde ettiğiniz bir ürünü biraz daha iyi elde edersiniz. Bölgede öyle değil. Bölgede 2 yılda 5 ürün elde ediyorsunuz ve bu 5 ürünü de daha fazla verimle elde ediyorsunuz. Yani 2000'li yılların başında 600 milyon dolar olan ihracat, bugün 8 milyar doları geçmiş durumda. Eskiden Türkiye ihracatının yüzde 1 * ini yapan bölge, şimdi yüzde 5-6'sını yapabiliyor. Bütün bunları da koyunca GAP Projesi*nin kendini finanse ettiği çok açık görülüyor." Sadrettin Karahocagil, GAP'ta işsizliğin düştüğünü, turizm gelirlerinin ise bir hayli arttığını söyledi. 

Bölgenin imajının son yıllarda değiştiğini ve artık daha iyi olduğunu vurgulayan Karahocagil, dünyaca ünlü otel markaların aıtık bölgede olduğunu kaydetti. 


GAP'ın dünyayla rekabeti için bir "Rekabet Gündemi" hazırladıklarını bildiren Karahocagil, bu konuda karşılarına 3 alan çıktığını; bunların organik tarım, yenilenebilir enerji ve turizm olduğunu dile getirdi. 

Buna dayanarak çok güçlü projeler hazırladıkları bilgisini veren Karahocagil, bölgenin turizm master planını çıkardıklarını, organik tarım ve yenilenebilir enerji ile ilgili de özel bir proje yürüttüklerini ifade etti. 

Karahocagil. amaçlarının bölgenin kalkınması olduğunu, kalkınırken de çevreye zarar vermemeyi gözettiklerini söyledi. 


Karahocagil. bu nedenle dünyada sıfır karbon ayak iziyle kalkınan ilk bölge olacaklarına dair bir iddiaları olduğunun altını çizdi. Projelerde dünyaca ünlü yerli ve yabancı uzmanlarla çalıştıklarını anlatan Karahocagil, yenilenebilir enerji ile ilgili projelerinin yol haritasını Berkeley Üniversitesi ile birlikte hazırladıklarını anlattı. 

Tarım ülkesi olan Hollanda'nın bölge ile yakından ilgilendiğini vurgulayan Karahocagil. "İspanya ve İtalya ile de çok yakın ilişkilerimiz oldu. Yatırım yapmak için geldiler. 


Ve tabii Körfez... Arabistan, Katar ve Bahreyn... 

Bu ülkelerle de yakın temastayız" şeklinde konuştu. 

Bölgedeki kentlerde "eski şehirleri" gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını söyleyen Karahocagil. mesela Şanlıurfa'da yakında mağara turizminin gelişebileceğini. GAP'ın yakında turizmle anılacağını sözlerine ekledi. 


Ekonomi ve Politikada Olay