Garanti Bankası geri dönmeyen alacaklarını ve kredilerini sattı
Garanti Bankası Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada yaklaşık 700 milyon lirayı bulan geri dönmeyen kredi ve alacağını iki ayrı varlık yönetimi şirketine sattığını açıkladı.
Garanti Bankası'ndan Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada bankanın takipteki krediler portföyünde yer alan alacaklarını iki ayrı şirkete sattı.
Garanti Bankası'ndan yapılan açıklamada, bankanın takipteki krediler portföyünde yer alan ve toplam anapara bakiyesi 11 ve 12 Ekim 2022 tarihleri itibarı ile 516 milyon 167 bin 413 TL olan; kredi kartı, destek kredisi, çek hesabı, taksitli kredi, kredili mevduat hesabı alacakları ile bunlara bağlı masraf hesabı ve diğer alacak türündeki tahsili gecikmiş alacakları faizleri ile birlikte 142 milyon 850 bin TL.'ye Gelecek Varlık Yönetim AŞ.'ye satıldığı ifade edildi.
Banka ayrıca 13 Ekim 2022 tarihi itibarı ile anapara bakiyesi 174 milyon 362 bin 100 TL olan; ticari kredi, taksitli kredi, kredi kartı, destek kredisi, çek hesapları, kredili mevduat ile bunlara bağlı masraf hesabı ve diğer alacak türündeki tahsili gecikmiş alacakları faizleri ile birlikte, 21 milyon 151 bin TL'ye Dünya Varlık Yönetim A.Ş.'ye satıldığını açıkladı.
BDDK denetiminde borç takibi yapılıyor
Varlık Yönetim Şirketleri’nin (VYŞ) kurulmasına ilişkin kanun 2003 yılında yürürlüğe girdi. BDDK tarafından düzenlenen ve denetlenen Türkiye Varlık Yönetim sektörünün amacının bireylerin ve şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılması, finansal sisteme likidite sağlamak ve bankaların bilançolarını iyileştirmelerine katkı sağlayarak operasyonel yükten kurtarmak olduğu ifade ediliyor.
Varlık Yönetimi Şirketleri nedir? Ne iş Yapar?
Varlık Yönetim Şirketleri Derneği'nin sitesinde yer alan bilgilere göre, finansal sistemde yaklaşık 5 milyonun üzerinde vatandaşın tahsili gecikmiş kredi borçlusu olduğu tahmin ediliyor. Sitede yer alan bilgilere göre, 1 milyon kişi borçlu statüsünden çıkarılırken, 3 milyon kişinin de borçlarını yeniden yapılandırıldığı ifade ediliyor.
Varlık yönetimi şirketlerinin önümüzdeki dönemlerde de 1,5 milyon borçluyu finansal özgürlüğüne ulaştırmayı hedeflediği ifade edilirken, sektörün başta bankalar olmak üzere finans sektörünün gecikmiş alacaklarını satın alarak kurumların hem bilançosunun iyileştirilmesine hizmet ettikleri hem de operasyonel yükten kurtardıkları kaydedildi.