İş Fırsatları

'Garanti Bankası'ndan alkışlanacak hareket'

EYT yasasının çıkmasıyla birlikte bankacılık sektöründe büyük bir dönüşüm olmasının beklendiğini ifade eden Yeniçağ Yazarı Özdemir, işgücü maliyeti yapılan bankacılık sektöründe Garanti Bankası'nın aldığı kararın takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

Yeniçağ Yazarı Remzi Özdemir, bankacılık sektöründe EYT'yi bekleyen bazı bankaların 45 yaş üstü çalışanlarıyla yollarını ayırmak için dört gözle beklediğini ifade etti.

Bankalardaki performans sistemine işaret eden Özdemir, bu sistemin liyakat sahibi, tecrübeli çalışanların gözden çıkarıldığını kaydetti. "Liyakat dünyada en değerli olandır. Liyakat sahibi kişi ve kişiler en itibarlı olandır. İyi maaş alır ve çalıştığı kurum ve kuruluşlar tarafından korunup kollanır. Ya Türkiye'de? Dedim ya en ucuz olan iş gücü ve liyakat! Bu bankacılık sektöründe daha da ucuz. Ucuz olduğu için bozuk para gibi ilk önce onlar harcanır" ifadesini kullanan Özdemir, Körfez sermayeli bir bankanın uyguladığı performans sisteminin liyakat, eğitim ve tecrübeye bakmadan binlerce değerli ve liyakat sanibi KOBİ, işletme segmenti personelinin işine son verdiğini dile getirdi. Söz konusu bankanın çalışanlarını performanslarına göre E-İ-G-Y gibi kotlar vererek çalışanlarını 'bozuk para gibi harcadığını' savundu.

BANKACILARI EYT KORKUSU SARDI

Bankaların bayramı bekler gibi EYT yasasını beklediğini kaydeden Özdemir, EYT yasasının çıkmasıyla bankaların on binlerce personeli, dahası yaşı 45 ve üstünü işten çıkaracağını iddia etti. Çıkarılan banka personelinin yerine asgari ücretle işsizler ordusunda bekleyenlerin alınacağını ifade eden Özdemir, "45 yaş bir insanın en verimli ve bilgi-beceri açısından zirvede olduğu bir dönem. Bankaların umurunda mı? Onlara göre bu insanlar maliyetli" değerlendirmesinde bulundu.

GARANTİ EMEKLİ ÇALIŞANLA DEVAM EDECEK

EYT sayesinde işgücü maliyetini düşürmenin hesaplarının yapıldığı bankacılık sektöründe Garanti Bankası'nın aldığı karar ile EYT kanunuyla emekli olacak tüm personelleriyle çalışmaya devam edeceğini açıklamasının takdir edilmesi gerektiğini dile getirdi. Garanti Bankası'nın EYT dışında normal şartlarda emeklilik yaşı gelen personeliyle de yola devam edeceğinin açıklandığını kaydeden Özdemir, tüm bankaların elinde hesap makinesi ile personel maliyet hesabı yaptığı bu dönemde sahadan gelen bir bankacı olan Garanti Bankası Genel Müdürü Recep Baştuğ ve bankasının aldığı bu kararın alkışlanması gerektiğini kaydetti. Özdemir, "Garanti, altından daha değerli tecrübeli ve liyakat sahibi personeline sahip çıktı. İnsandan tasarruf yapmadı. Şimdi Recep Baştuğ ve bankasının gösterdiği bu değeri "önce insan" diyen bankaların da gösterme zamanı" değerlendirmesinde bulundu.