Ekonomi

Garanti BBVA Genel Müdürü Baştuğ: KKM’nin yarısı ancak bir yılda dönüşür!

KKM hesaplarının vadesi geldikçe yüzde 6’sının TL mevduata döndüğünü belirten Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Bu şekilde bir yıl sonunda KKM hesaplarından yüzde 45-50 gibi bir rakam erimiş olur" dedi.

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, seçimden önce ve sonra yapılan uygulamaların ve regülasyonların çok farklı olduğunu belirterek şu an dengelenme ve normalleşme sürecine başlandığını söyledi. Gazetecilerle bir araya gelen Baştuğ, Ortodoks politikalara kademeli bir geçiş olduğunu ve bu geçişi son derece pozitif ve doğru bulduklarını ifade etti.

Ekonomim.com’da yer alan habere göre Baştuğ’un yöneltilen sorulara verdiği cevaplar şöyle:

BANKALAR SERMAYELERİNİ KAYBEDİYOR

Bankacılık olarak enflasyon aslında en çok bizi yoruyor. Çünkü sabit yatırımlarımız düşük, bizim asıl sermayemiz para. Ve paranın tek korunacağı yer enflasyon kadar getiri sağlamak demek. Geçen yılın ortalama enflasyonu yüzde 72 iken bankacılığın sermaye getirisi yüzde 50’de kaldı. Bu sene de yine yüzde 40 civarında bir sermaye getirisi bulunuyor. Bu sermaye getirisi enflasyon karşısında bankaların sermayelerini kaybettiğini ortaya koyuyor. Bizim öz kaynak rakamımız 200 milyar civarındadır. Bu enflasyon ortamında o 200 milyarın kendini reel olarak koruyabilmesi için karlılık, minimum enflasyona yakın bir yerde olmalıydı.”

KREDİ VE MEVDUAT FAİZLERİ

Karlılıkların enflasyonun altında kalmasının nedeni 2023’ün ilk döneminde oluşan negatif marj ortamıydı. Şimdi politika faizi yüzde 30’a geldi. Kredi faizleri yüzde 40 ile 50 aralığında, mevduat faizleri yine yüzde 40-50 aralığında gidiyor. Bono faizleri 5 yıllık ve 10 yıllık yüzde 27-28’lere geldi en azından arada bir korelasyon kuruldu, rakamlar birbiriyle konuşuyor artık. Yine de kredilerin bunu yakalaması zaman alacak. Bilançolarda marj problemi 2023’ün ana problemlerinden biri olarak görünüyor. Mevduatın maliyetinin 40’larda 50’lerde olduğu ortamda bunun üstüne yaklaşık yüzde 8-9 zorunlu karşılık maliyeti geliyor. Böylece, kredi fiyatları yüzde 50’li rakamlara çıkıyor. Bu fiyatlarla da şu an sınırlamaları zorlamadan işimizi sürdürüyoruz.”

2024’TE KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 50 OLUR

“2024’te özellikle bireysel portföylerde kısmi bir kötüleşme yaşanacak. Çünkü 3 ay önce yüzde 25-30’larla verilen kredilerin vadelerinde, bu krediler artık yüzde 45-50’lerle verilmeye başlanacak. Bu faiz artışıyla doğal bir kötüleşme olacak ancak bu kötüleşme bizi normal seviyelere taşıyacak. Yıllık kredi büyümemiz yüzde 40-42’lere gelecek. Önümüzdeki yılın ortalama enflasyonu 65’ler civarında olacak ve kredi büyümesi bunun altında gerçekleşecek. İhracat kredilerinde rakibimiz Eximbank ve Merkez Bankası ve en son faizi 23’e düşürdüler. Yüzde 23 ile böyle bir ihracat kredisi verilirken bizim yüzde 35-40 faiz oranlarıyla bile kredi verme şansımız yok.

BBVA 8.5 MİLYAR DOLAR YATIRDI

Enflasyonun olduğu ortamda, BBVA geçen yıl 6.5 milyar euro civarında kâr sağladı. Garanti BBVA’nın buradaki payı enflasyon muhasebesi ile 500 milyon Euro olarak gerçekleşti. BBVA, Garanti’ye 8.5 milyar Euro yatırımda bulundu. Bu rakam Türkiye’ye bugüne kadar yapılmış en büyük yabancı sermaye yatırımıdır. Garanti BBVA TL kredilerde özel sektörün en çok büyüyen bankası oldu. YP kredilerde de sektör küçülürken payını yine artırmayı başardı.”

KKM’NİN % 70’İ YABANCI PARA KAYNAKLI

Banka olarak kur korumalı mevduatta toplamda 15.5 milyar dolarlık bir büyüklüğü yakaladık. Özel sektör bankalarının hepsinden fazla bir rakama ulaşmış olduk. KKM’nin yaklaşık yüzde 30’u TL , yüzde 70’i yabancı para kaynaklı. Türk lirası KKM’nin normal Türk Lirası mevduata dönüşümü yüzde 50’leri buldu. Zaten müşteri Türk lirasındaydı, vadesi geldiğinde onlara verdiğimiz faizlerle onlar dönüş yapıyor.

Yabancı para cinsi dövizden dönüşen KKM’nin de vadesi geldikçe yaklaşık yüzde 6’sı TL standart mevduata dönmeye başladı. Uygulanan politikalar böyle devam ettiği müddetçe bu oran yukarıya doğru artacak ve bize göre yolda kurla alakalı çok sakin bir seyir, o orta vadeli planda düşünülen kur rakamlarına çok ani hareketler olmazsa bu çözülme böyle sürecek. Bir yıl içinde eğer her ay yaklaşık yüzde 6’lık bir dönüşüm gerçekleştirebilirsek, bir yıl sonunda kabaca %45-50 gibi bir rakamı eritmiş oluruz. “

MÜŞTERİDEN ALIP SANAYİCİYE VERİYORUZ

“Banka kredi konusunda her zaman aracılık yapar. Müşteriden parasını alıyoruz, sanayiciye veriyoruz. Biz burada marja bakıyoruz. Maliyet %40 iken, onun üzerine %8 %10 zorunlu karşılık maliyeti de eklenmişken, %50 ile krediyi mâl eden bankalardan %20 ile kredi bekleyenler elbette buna ulaşamayacak. Bir dönem belli grup bankalar çok ucuz krediyi çok uygun şekilde verdi. Biz de daha kısa vadede verdik. Şimdi buna alışan kesim yine istiyor fakat artık şartlar değişti. İmkanı yok.

Mevcuttaki pozitif dönüş görünümü CDS’lerle kendini gösterdi. 900 puanların üzerine çıkan CDS bir ara 325’lere kadar geldi, şu an 400’ler düzeyinde seyrediyor. Libor+100’ler düzeyinde sendikasyon alan bankalar şu an Libor+400-425’ten ödemeye başladı. Bu Türkiye’nin ödediği bir risk primi.”