Eğitim

Garanti Koza Zekeriyaköy projesi mahkemelik oldu!

Garanti Koza Zekeriyaköy projesinde, Sarıyer 2. Sulh Hukuk Mahkemesi "inşaatın durdurulmasına" karar verdi

Garanti Koza şirketinin, Zekeriyaköy projesi kapsamında satarken vatandaşlara yeşil alan olarak gösterdiği 2 dönümlük araziyi ticari alan olarak kullanıma açmak istemesi mahkemeden döndü. Sarıyer 2. Sulh Hukuk Mahkemesi "inşaatın durdurulmasına" karar verdi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Vakit'in gündeme getirdiği 'Garanti Koza davalık oldu' haberinin ardından ilginç bir gelişme yaşandı.

Garanti Koza şirketinin, Zekeriyaköy projesi kapsamında satarken vatandaşlara yeşil alan olarak gösterdiği 2 dönümlük araziyi daha sonradan ticari alan olarak kullanıma açmak istemesi, mahkemeden döndü. Site sakinlerinin başvurusunu değerlendiren Sarıyer 2. Sulh Hukuk Mahkemesi "inşaatın durdurulmasına" karar verdi.

Kararda, davacı vekilinin beyan ettiği tedbir talebi ile karar verilmesini ayrıca talep ettiği, dava konusu taşınmaza ait tapu kaydı ve yönetim planının incelendiği belirtilerek: "Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun (G.D HÜMK) 101 ve devamı maddeleri gereğince, ileride telafisi zor ya da imkânsız zararların doğması açısından; dava sonuna kadar Zekeriyaköy 5 pafta, 639 parsel nolu taşınmazda davalının kültür merkezi olarak gözükenyerde, her türlü yıkım, inşaat veya tadilat adı altında çalışma yapmasının tedbiren önlenmesine, çalışma başlamış ise inşaatın durdurulmasına karar verildi" denildi.

GARANTİ KOZA NİÇİN MAHKEMELİK OLMUŞTU?

Garanti Koza İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin İstanbul Zekeriyaköy'de yaptığı Zekeriyaköy Evleri projesinden ev alanlar şirket ile yeşil alanlarının ellerinden alındığı gerekçesiyle davalık olmuştu. Şirket, 1993 yılında tamamlanan projesinde site içindeki 5 pafta 639 parseli mal sahiplerine yeşil alan olarak göstermiş, daha sonra yaklaşık 2 dönümlük bu alana önce Kültür Merkezi, sonra da Ticaret Merkezi inşa etmek üzere çalışma yürütmesi üzerine site sakinleri tepki göstererek olayı mahkemeye taşımışlardı; Şirketin, yönetim planına koyduğu ve her türlü inşaat yapabileceğini içeren 38. maddeye dayanarak hareket ettiği öğrenilmişti.

Bilirkişi raporu Garanti Koza'yı suçluyordu

Konuyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu ise Garanti Koza'yı ve Sarıyer Belediyesi'ni zor durumda bırakacak nitelikteydi. Raporu hazırlayan Prof. Dr. Turgut Öz raporunda şu ifadelere yer vermişti: "Şu aşamada söyleyebileceğim, böyle bir yönetim planının pek çok bakımdan kanunun emredici hükümlerine aykırı olduğu için geçersiz sayılacağıdır. Bu bakımdan daha tapudaki duruma bakmadan, bu 38. Maddenin (Garanti Koza'nın kendi lehine yönetim planına koyduğu madde) geçersiz olduğu söylenebilir kanısındayım. Fakat bu garip yönetim planı karşısında, sitenizin kat mülkiyeti tapusunun gözden geçirilmesi isabetli olur." Konu ile ilgili aradığımız Garanti Koza İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, sorularımızı cevaplamaktan kaçınmıştı.
Vakit/Emre ÇAKIR