24 / 12 / 2024

Garanti mortgage uzmanı yetiştiriyor!

Garanti mortgage uzmanı yetiştiriyor!

Garanti Bankası Bilgi Üniversitesi ile işbirliği yaparak mortgage uzmanı yetiştirecek. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen Türkiye'deki mortgage potansiyeli hakkında ne düşünüyor? Türkiye'de mortgage krizi yaşanır mı?



 

Garanti Bankası Genel müdürü Ergun Özen, Garanti Bankası'nın, müşterilerine danışmanlık verecek tutsat (Mortgage) uzmanları yetiştirmek üzere İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle hazırladığı ''Uygulamalı Konut Finansmanı Sertifika

Eğitimleri''nin sertifika töreninden önce basın mensupları ile bir araya geldi.

Özen, burada yaptığı konuşmada, Garanti Bankası olarak gayrimenkul sektöründe bir ilke imza attıklarını söyledi.

Önümüzdeki dönemlerde ekonominin seyrinin devam etmesini beklediklerini kaydeden Özen, faiz oranlarının 2008'de yüzde 1 seviyelerine gerileyebileceğini bildirdi.

Bu sayede Türkiye'de konut kredilerinin 5 yıl içinde 100 milyar YTL seviyelerine ulaşabileceğini ifade eden Özen, böylece konut kredilerinin GSMH içinde yüzde 10'a yakın bir pay elde edeceğini kaydetti.

Tutsat kredilerinin GSMH'daki payı AB ülkelerinde ortalama yüzde 45'ler seviyesinde iken Türkiye'de bunun yüzde 4 olduğunu hatırlatan Özen, Türkiye'nin henüz yolun başında olduğunu söyledi.

Sektördeki büyüme potansiyeline paralel olarak müşteri ihtiyaçlarının her geçen gün artacağını ve değişeceğini dile getiren Özen, şunları kaydetti: ''Garanti, tutsat konusunda piyasa lideri. Müşterilerimizle kurulacak uzun vadeli bir ilişkinin en verimli şekilde yürüyebilmesi için 20'ye

yakın tutsat ürününden, en doğru kredi yapılandırmasını oluşturmanın öneminin farkındayız. Bu da uzmanlık gerektirir. Bilgi Üniversitesi ile hazırladığımız 4 günlük program sayesinde konut finansmanıyla ilgili pek çok önemli konuda satış kadrolarımızı eğitiyoruz. Bundan sonra, emlakçıların da tutsat alanında bilgi sahibi olması için seminerler düzenleyeceğiz. Yalnız Garantilileri değil, emlakçıları da birer tutsat uzmanı yapabilirsek Türkiye'de bu sektörü çok daha farklı noktalara taşıyabiliriz.''

-''FAİZLERDE TREND AŞAĞI YÖNLÜ''-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özen, Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentilerine ilişkin bir soru üzerine, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının çok önemli olduğunu vurguladı.

Seçim belirsizliğinin kalkmasının ardından faizlerin düşme trendine girmesinin çok doğal olduğunu dile getiren Özen, böyle bir sürecin tüketici ve bankalar tarafından beklendiğini kaydetti. Ancak,

faiz indiriminin zamanlamasında bazı problemler ortaya çıktığını belirten Özen, yurt dışında kredi riski fiyatlamalarının bu döneme denk geldiğini kaydetti.

''Ben hala faiz trendinin aşağı yönlü olduğunu düşünüyorum'' diyen Özen, Merkez Bankası'nın mesajlarının çok net olduğunu, birkaç aylık rakamlara daha bakacağını söyledi.

İç talebin daraldığına da işaret eden Özen, bankaların, hesaplarını yaparken uzun vadeli düşündüğünü anlattı.

Merkez Bankası'nın yıl sonunda 0,75 faiz düşürmesini beklediklerini bildiren Özen, bunun uluslararası mevcut likidite koşullarına da bağlı olduğunu hatırlattı.

-''TÜRKİYE'NİN BÜYÜMEYE İHTİYACI VAR''-

Piyasalarda son günlerde yaşanan gelişmelere de değinen Özen, geçen yıl Nisan ayında gerçekleşen dalgalanmanın ardından ilk defa bu kadar önemli sinyaller aldıklarını söyledi.

Bunun kalıcı olup olmadığının ise önümüzdeki günlerde anlaşılabileceğini belirten Özen, bugünlerde yaşanan durumun geçen yıl yaşanan dalgalanmayla oynaklık açısından bir benzerliği bulunduğunu, nedenleri açısından ise benzerlik olmadığını anlattı.

Geçen yıl para tabanında daralma olduğunu hatırlatan Özen, bu dönemde böyle bir daralma bulunmadığını, ancak risk iştahının kalmadığının görüldüğünü, likiditenin yer değiştirip düşük riskli enstrümanlara döndüğünü söyledi.

Özen, bir gazetecinin, bankacıların Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu tarafından uyarıldığına ilişkin söylentileri dile getirmesi üzerine, ''BDDK'dan böyle bir uyarı almadık. Türkiye'nin büyümeye ihtiyacı var'' dedi.

Garanti Bankası'nın faiz indirimlerinin kredi talebine ilgiyi ne yönde etkilediğine ilişkin bir soru üzerine Özen, indirimin hacimlere yansımasının önümüzdeki haftalarda daha net görülebileceğini söyledi.

Ergun Özen, Garanti Bankası'nın eğitim verdiği tutsat uzmanlarının, bankanın bu alandaki pazar payını nasıl etkileyeceği yönündeki bir soru üzerine, tutsatın uzmanlık isteyen bir ürün olduğunu, müşteriye doğru ürün satmak gerektiğini anlattı.

Bu alanda uzmanlar yaratmaya çalıştıklarını dile getiren Özen, bu uygulamanın bankaya olumlu yansıyacağını düşündüğünü söyledi.

-TÜRKİYE'DE TUTSAT KREDİLERİ NE ZAMAN KRİZE NEDEN OLUR?-

Bilgi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi ve Üniversite Sermaye Piyasaları Uzmanlığı Programı Direktörü Prof. Dr. Oral Erdoğan da, Garanti Bankası ile birlikte gerçekleştirdikleri eğitim programının önemine dikkat çekti.

Erdoğan, son dönemde tutsat kredilerine ilişkin yurt dışında yaşanan krizlerin Türkiye'de ne zaman konuşulmaya başlanacağı yönündeki bir soru üzerine, ülkelerin gelişmişlikleri arttıkça konut piyasasının da büyüdüğünü söyledi.

Türkiye'de konut kredilerinin oranının çok düşük olduğunu belirten Erdoğan, 3-5 yıla kadar bir kriz ihtimalinin çok düşük olduğunu, risklerin kontrol edilmesine yönelik yasal altyapının oluşmasının büyük

önem taşıdığını anlattı.

Toplantının ardından, Uygulamalı Konut Finansmanı Sertifika Eğitimlerine katılan ve yapılan sınavda başarılı olan 156 Garanti çalışanına başarı sertifikaları verildi.


Geri Dön