Genel

Gary Chang 32 metrekarede 24 oda yarattı!

Hong Konglu mimar Gary Chang'ın projesi, 32 metrekarede 24 odalı çevre dostu bir ev yarattı. Bu yaratıcı model, metropollerdeki mekân sorununu çözmek için seri üretilecek

Uzakdoğu'nun adacıklardan oluşan özerk adası Hong Kong ile ilgili emin olduğumuz bir gerçek var o da bölgenin ticarete en açık, en turistik ülkesi olduğu. İşi gereği yılda en az 5 kez Hong Kong'a giden kardeşim de aynı fikirde. Hong Konglu kadınların Çinlilerden farklı olarak kollarında dünyanın en pahalı çantalarını taşıdığını, sokakların moda öncüsü Tokyo'daki Shiyuba semtine benzediğini söyleyip duruyor. The New York Times da geçenlerde Çin'den Hong Kong'a turist olarak gelip burada doğum yapan kadınların sayısı geçen yıl yüzde 36 arttığını yazdı. Nedeni basit. "Tek çocuk" politikası güden Çin'de doğumun maliyeti 5 bin dolar. Hong Kong'da çok daha ucuz. Üstelik 12 yaşına kadar eğitim ücretsiz.

SAFARİ VE OYUN SALONU
Ama... Şöyle bir sorun var. Nüfusu resmen 7 milyon olan Hong Kong'un küçük topraklarında yaşamak, giderek kutu gibi evlerde neredeyse komün hayatına benziyor. Eğitimini Hong Kong ve Avrupa'da gören 47 yaşındaki Hong Konglu mimar Gary Chang, durumun farkında. Küçüklüğünden beri komşuların duymaması için fısıldayarak konuşulan bir ailede yetişen parlak zekalı mimar, Hong Kong'un Maslak'ı Sai Wan Ho'da 32 metrekarelik evine safari, oyun salonu veya kütüphane havası vermeyi başarmış. Nasıl derseniz; evini akordeon gibi katlayarak veya matruşka gibi odalarını iç içe koyarak. Dahi adam Chang'in bulduğu yöntemin adı, "içsel dönüşüm." "Tembel bir adamım. Ben evde dolanıp bir şeyler yapacağıma, ev bana gelsin istedim" mantığından yola çıkan Chang, kayan tekerlekli bir sistemle 32 metrekare içinde tam 24 oda veya yaşam alanı yaratmış. Yatak, DVD player, oyun konsolü gibi eşyalar ya duvara, ya da kayan sütunlara monte edilmiş. Sütunlardan birine yerleştirilen TV'yi itiyorsunuz, karşınıza çamaşırhane çıkıyor. Ya da CD çaların olduğu sütunu itiverin, gözünüzün önünde mutfak malzemelerinin bir dolaba saklandığı küçük bir mutfak beliriyor. Chang, birkaç adım ötede yatak odası, büyük projektörlü homesinema, misafir odası yaratıyor. Bu yöntemle; salon, banyo, üç küçük yatak odası ve mutfak gibi temel odaların dışında; giyinme odası, mini bar, misafir odası yaratılıyor. Chang, camlara yerleştirdiği filtreyle de evin içinde "güneşin doğma sürecini" uzatıyor. Geliştirdiği kullanışlı yöntem ve kayan sütunlar sayesinde ferah bir ortama kavuşan mimar, evin ortasına hamak kuracak kadar lükse bile sahip. Gününüzde mimarlar, çevreciler ve "Zaten kriz yaşıyoruz, dar alanda kısa paslaşmamız gerek" diyen ekonomistler, sadece Uzakdoğu'da değil, dünyanın her yerinde şehirli insan sayısı arttığının farkında. Bu yüzden şimdi, içsel dönüşümün orta ve düşük gelirlinin ev ve iç mekan sorununa çözüm olabileceğini düşünülüyor. Üstelik 32 metre karede kullanılan malzemeler ve eşyadan tasarruf edilmesi, çevrecilerden de tam not aldı. İtiraf edin Chang, şehir hayatına "geniş bir ufuk" açmış. Ama onun hayatında fazla bir şey değişmiş değil; evinde hala fısıldayarak konuşuyor.
Sabah/ŞULE GÜNER