25 / 12 / 2024

Gayri sıhhi müessese nedir?

Gayri sıhhi müessese nedir?

Sağlıklı olmayan, çevreye, insanlara ve diğer canlılara zarar veren işyerleri gayri sıhhi müessese şeklinde nitelendirilmiştir. Peki gayri sıhhi müessese nedir, nasıl denetlenir? Detayları haberimizde..



Gayri sıhhi müessese nedir?

Gayrı sıhhi müesseselerinin tanımını yapmadan önce sıhhi sözcüğünün kelime anlamını açıklamak doğru olacaktır. Sıhhi kelime anlamı olarak "sağlıklı olmayan" anlamını ifade ediyor. Buna göre gayri sıhhi müessese nedir sorusunun yanıtı ise, işyerlerinin faaliyette bulundukları alan itibariyle gerek çıkardıkları koku, duman ve gürültü yönünden, gerekse üretim sonucunda meydana gelen zararlı atıklar nedeniyle çevresinde bulunan insanlara fiziksel, ruhsal ve sosyal yönlerden az ya da çok zarar veren veya zarar verme ihtimali bulunan müessese şeklindedir.


Gayri sıhhi müesseselerin zararlı etkilerinin yok edilmesi veya en az düzeye indirilmesi ve doğal kaynakların kirlenmelere karşı korunması için gayri sıhhi müesseselerin kontrol altına alınması, ruhsatlandırılması ve denetlenmesindeki usul ve esasları belirlemek amacıyla 1995 yılında Sağlık Bakanlığı'nca "Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği" yürürlüğe konulmuştur.


Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği gereğince;

*Birinci sınıf gayri sıhhi müesseseler Sağlık Bakanlığınca,

*İkinci sınıf gayri sıhhi müesseseler Valiliklerce,

*Üçüncü sınıf gayri sıhhi müesseseler merkez ilçe sınırları içinde valiliklerce, diğer ilçelerde ise kaymakamlıklarca, ruhsatlandırılacaktır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön