Sektörel

Gayrimenkul alacaklar ve satacaklar dikkat! Tapu harcı sistemi değişiyor! Artık böyle olacak...

2023'te uygulamaya başlanması gündemde olan yeni sisteme göre emlak alım satımında rayiç bedel üzerinden değil eksper raporu doğrultusundaki gerçek değer üzerinden tapu harcı alınması hedefleniyor. İşte ayrıntılar...  2023'te uygulamaya başlanması gündemde olan yeni sisteme göre emlak alım satımında rayiç bedel üzerinden değil eksper raporu doğrultusundaki gerçek değer üzerinden tapu harcı alınması hedefleniyor

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Ekim ayının sonunda Resmi Gazete'de yayımlandı ve içeriğindeki bir madde gayrimenkul sektörünün alarma geçmesine neden oldu. 

2023'te uygulamaya başlanması gündemde olan yeni sisteme göre emlak alım satımında rayiç bedel üzerinden değil eksper raporu doğrultusundaki gerçek değer üzerinden tapu harcı alınması hedefleniyor. 

Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan getirilmesi planlanan bu yeni sistemin detayları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

İşte ayrıntılar...

Resmi Gazete’de yayımlandı, gözler 2023'te 

25 Ekim’de Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ile gayrimenkul sektörünü ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Programdaki ilgili maddede "Gayrimenkullerin vergilendirmesinde esas alınan alım satım değerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin yeni bir sistem devreye sokulmak suretiyle vergide adalet pekiştirilecek ve vergilendirme etkinleştirilecektir" ifadeleri yer alıyor.

Yani, devlet rayiç bedel üzerinden yapılan alım satımlarda düşük bedel gösterilmesi sebebiyle yaşanan vergi kaybını engellemek istiyor. Bunun da tapu harcının gerçek değer üzerinden ödenmesiyle mümkün olacağı belirtiliyor. Ve gerçek değerin belirlenmesi için de eksper raporu uygulaması ortaya çıkıyor.

Mevcut sisteme göre gayrimenkul alım satım işlemlerinde taraflardan yüzde 2’şer oranında tapu harcı alınmakta. Alışverişin gerçekleştiği rakam ne kadar yüksek olursa tarafların ödeyeceği harç tutarı da o oranda yükseliyor. 

Durum bu şekilde olunca, genelde alıcı ve satıcı kendi aralarında anlaşıp satış rakamını düşük gösterip düşük harç ödemeye yönelebiliyor. 

Tapuda işlem yaparken resmi olarak rayiç bedellere dikkat edildiğinden, taraflar alışverişlerini bu rayiç bedel üzerinden gerçekleşmiş gibi göstererek düşük harç ödemiş oluyor.

Ödeme bölümüne gelindiğinde, tapuda gösterilen kısım resmi kanallardan yani banka üzerinden yolanırken gerçek satış bedeli ile aradaki fark alıcı tarafından elden ödenebiliyor. 

Satışların gerçek rakam üzerinden olması öngörülüyor 

Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan, konuyla ilgili açıklamasında, "Örnek vermek gerekirse günümüzde 1 milyon liraya satışı gerçekleşen bir dairenin belediyede görünen rayiç bedelinin 500 bin lira olduğunu varsayalım. Alım satım sırasında taraflar tapuda bu rayiç bedel üzerinden işlem yapmaları durumunda her biri 10’ar bin lira ödemek durumunda" ifadelerini kullandı. Ancak gerçek satış değeri üzerinden işlem yapmaları halinde iki katını yani 20’şer bin lira tapu harcı yatırmaları gerektiğini aktaran Arzu Turan, "Yeni uygulamada bu aradaki tutarda yaşanan vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor ve bunun için de gerçek değerin belirlenebilmesi için bir sistem kurulması planlanıyor" açıklamasında bulundu.

"2023 yılı içinde uygulanması gündemde olan yeni sistemin hayata geçip geçmeyeceği ya da geçerse alım satımda gerçek değerin nasıl belirleneceği konusunda henüz bir netlik yok" diyen Turan, bazı uzmanların bu sistemin özellikle seçim yılında hayata geçmeyeceğini düşündüğünü aktardı.

Şahsi fikrinin artık bu konuda bir adım atılacağı yönünde olduğunun altını çizen Turan, sektörde bir süredir bu gelişmenin konuşulduğuna dikkat çekerek, "Sonuçta gayrimenkul fiyatlarında son yıllardaki yükseliş alım satım işlemlerinde gerçek değer ile rayiç bedel arasındaki vergi kaybında makasın daha da açılmasını beraberinde getirdi" diye konuştu. 

2023'ün ilk aylarında gayrimenkul sektörü hareketlenebilir 

Arzu Turan, gayrimenkul sektörü ile ilgili de "Bu yeni sistemden bağımsız olarak sektörle ilgili şunu söyleyebiliriz, 2023’ün ilk aylarında gayrimenkulde bir hareketlilik yaşanabilir" değerlendirmesinde bulundu. 

Son dönemlerde emlak fiyatlarında yüzde 10'a ulaşan bir gerilemenin söz konusu olduğunu dile getiren Turan, "Zaten aşırı yükselen fiyatlar sektörde bir köpük oluşturmuştu, şimdi biraz yerine oturuyor diyebiliriz" dedi ve yeni yılın başında fiyatların bu dengede olacağını belirtti. Turan, açıklamasını "Alım satım düşünenlerin harekete geçtiği bir dönem başlayacak" ifadelerini kullanara tamamladı. 

Orta gelirliye konut kampanyasında son viraja girildi! Ayrıntılar peş peşe netleşiyor! 

Tapu sahipleri bu habere dikkat! Ödediğiniz o paraları geri alma vakti geldi! Hemen bakın!

TOKİ'nin peş peşe çekeceği 13-19 Aralık kura takvimi belli oldu! TOKİ il il çekiliş kurası Amasya, Çorum, Ordu 2022...