Kent Haberleri

Gayrimenkul alım satımı yapacaklar dikkat! Dolandırıcılara yem olmayın

Noterde imzalanacak satış vaadi sözleşmesi sizi tapu sahibi yapmaz, sözleşmeyle parayı teslim ederseniz mahkemenin yolunu tutmak zorunda kalabilirsiniz! Heper, arazi satın almak isteyen okuyucusunun, karşı tarafın kendisine satışı noterden yapma teklifinde bulunduğunu, bunun mümkün olup olmadığı yönündeki sorusunu yanıtladı

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper, okuyucudan gelen bir soruyu yanıtlarken gayrimenkul alım satımı yapacak kişilere de önemli bir uyarıda bulundu. Heper, arazi satın almak isteyen okuyucusunun, karşı tarafın kendisine satışı noterden yapma teklifinde bulunduğunu, bunun mümkün olup olmadığı yönündeki sorusunu yanıtladı.

Soruyu Posta Gazetesi'ndeki köşesine taşıyan Heper, gayrimenkul satışlarının sadece tapu dairelerinde yapıldığını vurgulayarak, "Bunların dışında hiç bir yerde gayrimenkul satışı yapılmaz. Yapıldığı takdirde geçersizdir, satın aldığını zanneden vatandaş yanılır" ifadesini kullandı. Gayrimenkul alım satımında noter kanalıyla satış gibi bir yöntem bulunmadığını altını çizen Heper, gayrimenkul alım satımı ile ilgili notere gidilmesi gereken durumlar olduğunu ancak bunun kesinlikle alım satım için olmadığını belirtti.

SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİ TAPU SAHİBİ YAPMAZ

İki tarafın notere gitme sebebinin satış vaadi sözleşmesi yapmak olabileceğini kaydeden Heper, notere gidildiğinde o gayrimenkulün sahibinin, alıcıya ileride bir tarihte bu gayrimenkulü satacağı taahhütünde bulunmak için gidildiğini belirtti. Noterde yapılan bu tür satış vaadi sözleşmelerinin geçerli olduğunu kaydeden Heper, sözleşmede geçen tarih geldiğinde satışı vadedenin satışı yine tapu dairesinde yapması gerektiğini kaydeden Heper, satıcının tapu dairesini gitmemesi durumunda alıcının mahkemeye başvurup söz konusu gayrimenkulün mülkiyetinin kendisine geçmesini isteyebileceğini kaydetti.

DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ

Heper, bunun dışında yapılan satışların yok hükmünde olduğunu belirterek, bu durumun daha çok dolandırıcılık amaçlı kullanıldığına işaret etti. Heper, diğer bir ihtimalle mülkiyetinde ortak olunan gayrimenkuldeki hissesini satmak isteyenlerin ‘aramızda yazılı sözleşme yapalım, bu da geçerli’ diyerek alıcıyı yazılı sözleşme yapmaya yönlendirdiklerini ancak bunun da geçerli olmadığını kaydetti. Heper ayrıca elbirliği mülkiyetinde hisse satışı yapılamayacağını bunun tapu da gerçekleştirilemeyeceğini öncelikle elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

NOTERDEN SATIŞ YASALAŞMADI

Heper, gayrimenkul veya bir gayrimenkulde hisse satın alacak kimsenin mutlak şartla, bu alımı tapu dairesinde yapması gerektiğini, bunun başka yolu olmadığını kaydetti. Heper ayrıca, "Bugünlerde yeni yasa değişikliği ile gayrimenkul satışlarının noterlerde de yapılabileceği söylenmektedir ki bu henüz yasalaşmış bir durum değildir. Doğrusu benim için bu işin nasıl yürütülebileceği bir merak konusudur" ifadesini kullandı.