27 / 04 / 2024

Gayrimenkul alıp 5 sene içinde satanlara vergi şoku! Tek tek hesaplandı: 2023 için 55, 2024 için 87 bin TL!

Gayrimenkul alıp 5 sene içinde satanlara vergi şoku! Tek tek hesaplandı: 2023 için 55, 2024 için 87 bin TL!

Gayrimenkul alıp 5 sene içinde satanlar, değer artış kazancı şeklinde elde ettikleri bu kazançları için vergi ödüyor. Peki bu vergi nasıl hesaplanıyor? 



Gerçek kişiler, sahip oldukları gayrimenkulleri alış tarihinden itibaren beş sene içinde satmaları durumunda vergi ödüyor. Dünya Gazetesi köşe yazarı Talha Apak, bugünkü köşesinde gayrimenkulü beş yıl içerisinde satanların ödemesi gereken verginin detaylarını kaleme aldı. 

Apak, "Gerçek kişiler, sahip oldukları gayrimenkulleri alış tarihinden itibaren beş sene içinde satmaları halinde, değer artış kazancı olarak elde ettikleri bu kazançları için her yıl Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi vermelidir" dedi ve bu verginin Mart ve Temmuz aylarında iki taksit şeklinde ödenmesi gerektiğini belirtti. 

Gayrimenkul alıp 5 sene içinde satanlara vergi şoku! Tek tek hesaplandı: 2023 için 55, 2024 için 87 bin TL!

"Gelir Vergisi Kanunu’muza göre; gerçek kişilerce ivazsız (karşılıksız) iktisap edilenler hariç, gayrimenkul niteliğindeki (iş yeri, konut, arsa) mal ve hakların iktisap tarihinden başlayarak beş sene içinde elden çıkarılmasından doğan kazançları değer artışı kazancının konusunu meydana getirir" bilgilerini veren Talha Apak, beş senelik sürenin hesabında takvim gününün esas alındığına dikkat çekti. 

Apak, "Elden çıkarmadan maksat ise, gayrimenkul niteliğindeki mülk ve hakların satılması, bir bedel karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye şeklinde konulmasıdır" bilgilerini de verdi. 

Apak, mülk ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedelinin, elden çıkarıldığı ay hariç olacak şekilde ürkiye İstatistik Kurumu'nca belirlenen Yurt İçi-Üretici Fiyat Endeksi (YI-UFE) artış oranında artırılarak belirlendiğini söyledi. 

Endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının yüzde 10 ya da daha üzerinde olması gerektiğinin altını çizen Apak, "Endeksleme sonucu tespit edilen değer artışı kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığı değerlendirilir" diye konuşştu. 

Gayrimenkul alıp 5 sene içinde satanlara vergi şoku! Tek tek hesaplandı: 2023 için 55, 2024 için 87 bin TL!

2023 İÇİN 55 BİN, 2024 İÇİN 87 BİN TL

Satışın gerçekleştirildiği see için belirlenen istisna tutarının (2023 yılı için 55 bin TL, 2024 yılı için 87 bin TL) altında kalan kazançlar için yıllık beyanname verilmesi gerekmiyor. Talha Apak, "İstisnayı geçen tutarda gelir elde edilmesi durumunda ise yıllık beyanname verilecek ve istisna tutarı beyan edilen gelirden indirilebilir" dedi. 

Talha Apak, konu ile ilgili örnekleri şu şekilde sıraladı: 

Örnek 1: Mükellef (A) 15/6/2018 tarihinde 2 milyon TL'ye satın almış olduğu gayrimenkulü, 30/12/2023 tarihinde 15 milyon TL'ye satmıştır. Buna göre mükellef, söz konusu gayrimenkulü alış tarihinden itibaren beş tam yıl geçtikten sonra satmış olduğundan elde etmiş olduğu kazanç değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutulmayacak.

Örnek 2: Mükellef (B) 10/8/2020 tarihinde kendisine miras yoluyla intikal eden apartman dairesini, 20/10/2023 tarihinde satmıştır. Satışa konu apartman dairesinin ivazsız olarak (veraset yoluyla) intikal etmesi nedeniyle, mükellefin bu satıştan elde ettiği gelir; değer artışı kazancı şeklinde vergiye tabi olmayacak. 

Örnek 3: Mükellef (C) 20/12/2019 tarihinde 3 milyon TL'ye satın almış olduğu gayrimenkulü 30/9/2023 tarihinde 9 milyon TL'ye satmıştır Bu durumda, söz konusu gayrimenkul 5 yıllık süre dolmadan elden çıkarıldığı için mükellef adına oluşacak değer artış kazancı vergiye tabi tutulacak. 

6 Şubat depremleri sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konut vaadi neydi, iktidar yapmayı planladığı kaç konutu tamamladı?

Kiracısını bu sebeplerle çıkarmak isteyen ev sahipleri dikkat! Ne yapabilir, ne yapamazsınız? 

Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman'dan çarpıcı açıklama: Yüzde 90’ımız iş yapamıyor! 


Geri Dön