Sektörel

Gayrimenkul alıp satarken nelere dikkat etmeli?

Önceki yıl yüzde 5 civarında büyüyen gayrimenkul sektörü, 2015 yılında büyümesini sürdürdü ve milyarlık bütçelerle dev ihalelere giren sektör oyuncuları kadar küçük yatırımları da umutlandırdı. Peki gayrimenkul alıp satarken nelere dikkat etmeli?


Güneş gazetesi yazarı Mehmet Canıtatlı bugünkü yazısında gayrimenkul sektöründe merak edilen soruları cevaplandırdı. İşte Canıtatlı'nın o yazısı...


Önceki yıl yüzde 5 civarında büyüyen gayrimenkul sektörü, 2015 yılında büyümesini sürdürdü ve milyarlık bütçelerle dev ihalelere giren sektör oyuncuları kadar küçük yatırımları da umutlandırdı. Önceliği başını sokabilecek bir ev alma hayalinde olan vatandaşlar, emlağın gelecekte altın gibi daha da değer kazanacağı yönünde hem fikir. Emlakta doğru ve kazançlı alışverişin yolu nereden geçiyor, alım satımlarda nelere dikkat edilmeli, İstanbul'da en fazla kazandıracak bölgeler nereler? İşte sizlerin de merak ettiği sorular ve cevaplarım... 


1-)Gayrimenkulde hangi dönemler alım zamanı değildir? 

-Mevsim döngüleri gayrimenkul dünyası için genellikle fiyatların güncellendiği dönemlerdir. Tabiki artık eskisi gibi dönemsel değişiklikler olmuyor çünkü arzın da rekabetin de yoğun olduğu bölgelerde firmalar, ellerindeki stokları eritmek için çok büyük kampanyalar yapıyor. Ama genelleme yaparak söylemek gerekirse yeni yıl başlangıcı gibi dönemler yıl sonu kampanyalarının sona erdiği dönemler olduğu için fiyatlar olağan seviyelerinden daha fazla olur. 


2-)Lansman öncesi ön talep toplama süreçlerini takip ederek konut satın almak isteyenler hangi fırsatları beraberinde yakalayabiliyor? 

-Bu dönemleri yakalayan müşteriler, öncelikle fiyatta büyük bir avantaj sağlıyor. Ayrıca projenin prim yapan konumlu bağımsız bölümleri elde ediliyor.


3-)İstanbul dışından mülk sahibi olmak isteyen ve nakiti bulunanlar bu dönemde arsa mı, konut mu yoksa ticari alan mı satın almalı? 

-İstanbul dışı yatırımlarda arsa en önemli yatırım aracıdır. Ancak elbette kısa vadede prim yapacak, özellikle köprü ve karayollarının bağlanacağı noktalarda yapılan yatırımların da pek çok bölge için istimlak gibi riskleri söz konusu olduğu için mutlaka bir gayrimenkul uzmanı ile hareket edilmesini tavsiye ediyorum.


4-İstanbul içinden mülk satın almadan önceki ilk 5 kural ne olmalı?

-Hangi amaçla mülk alımı yapıldığına bakılmalı

-Nasıl bir alım süreci planlanıyor

-Hedef olarak belirlenen bölgeyi seçme nedenleri ve gayrimenkulün sahip olduğu özelliklerin bölgedeki gideri

-Bölgenin genel itibariyle mevcut durumu ve gelecekteki potansiyeli nedir?

-Ne kadar sürede kendini amorti eder?


Avrupa'da Beylikdüzü Anadolu'da Pendik 

5-İkinci el piyasasında İstanbul'un hangi semtlerinde konut arzı yüksek? 

-Avrupa Yakası için Beylikdüzü, Halkalı, Esenyurt; Anadolu Yakası için Pendik ve Sancaktepe (Sar.gazi - Şamandıra hattı) 


6-Kısa zamanda kâr elde edeceği düşüncesiyle konut satın alanların sıklıkla düştükleri belli başlı hatalar neler?

-Gayrimenkul uzmanı ile çalışmadan, sadece kişisel öngörülerle yapılan yatırımlar, en çok kazanç sağlayacakları sektörde maalesef zarar ettikleri yatırımlar haline de dönüşebilir. Bu nedenle mutlaka bir uzman desteği ile hareket etmelerini tavsiye ediyoruz. 



Gayrimenkul sektörü yüzde 8-10 büyüyecek

7-Sektör zorlu bir döneme girdi iddiası doğru mu?

-Gayrimenkul sektörü 2013, 2014 ve 2015'i zirvede kapattı.Hafif dalgalanmalar her ekonominin doğal sonucudur. Ne vergilerdeki artış ne de farklı gelişmeler gayrimenkul sektöründe durağanlığa neden olmakta hatta bilakis alım gücünü tetiklemektedir. Devletin sektörü desteklemeye devam etme nedeni de ekonomiyi sektörümüzün ateşlemesidir. Önümüzdeki dönemde sektörün yüzde 8-10 büyüyeceğini öngörüyorum.


8-İstanbul için gelecek vaat eden 5 bölge ile yatırımcının sabırlı olması gereken 5 bölgeyi sıralar mısınız?

-Başakşehir, Kayaşehir, Bahçeşehir, Kartal, Halkalı, Arnavutköy (Tayakadın, Haraççı mevkiileri)



Mehmet Canıtatlı/Güneş