Gayrimenkul dönüşümü neden gerekli, nasıl olmalı?
Gayrimenkulde dönüşüm hedefi kapsamında; sanayi, konut, ticaret gibi alanlardaki sektörel dönüşümlerin bütünü gözeten bir sistemle ele alınması gerekiyor. Peki gayrimenkul dönüşümü neden gerekli?
Emsalcom’dan İbrahim Cihan Kurtulan bugünkü yazısında gayrimenkul sektörünü kaleme aldı. Kurtulan yazısında gayrimenkulde dönüşüm hedefi kapsamında; sanayi, konut, ticaret gibi alanlardaki sektörel dönüşümlerin bütünü gözeten bir sistemle ele alınması gerektiği, parçacıl ve anlık duruma göre yapılan uygulamaların daha büyük sorunlara neden olacağını belirtti. Peki gayrimenkul dönüşümü neden gerekli, nasıl olmalı?
İşte İbrahim Cihan Kurtulan’ın konu ile ilgili o yazısı…
21. yüzyılda Türkiye’de gayrimenkul sektörü bir taraftan kendi ölçeğinde iktisadi gelişim sürecini sürdürürken, diğer yandan da sektörel uzmanlık alanlarının da önemini ortaya çıkararak ilerliyor.
Gayrimenkul ekosistemi;
-Gayrimenkul üretim süreci,
-Geliştirme süreci,
-Değerleme süreci,
-Pazarlama süreci,
-Tesis yönetimi süreci olmak üzere 5 temel uzmanlık alanının bileşkesi şeklinde kendini oluşturuyor.
SEKTÖRE DÖNÜŞÜMLER BÜTÜNCÜL BİR SİSTEMLE ELE ALINMALI
Diğer yandan ülkemizin iktisadi kalkınması için önem teşkil eden diğer sektörlerin, gayrimenkul sektörü ile gerek doğrudan gerek ise de dolaylı şekilde temel sorunları bulunduğu göze çarpıyor.
Bu sorunlar;
1. Konut sektörü için; konut alanlarının dönüşümü
2. Tarım ve hayvancılık sektörü için; tarımsal alanların dönüşümü
3. Sanayi sektörü için; sanayi tesislerinin dönüşümü
4. Ticaret sektörü için de ; ticaret alanlarının dönüştürülmesi başlıkları altında hem kamu otoritesine hem de gayrimenkul sektörüne sorun ve taleplerini gayrimenkul ekosistemindeki uzmanlık alanlarına ayrı ayrı iletiyor.
Temel hedef gayrimenkulde dönüşüm olduğu için yukarıda sayılmış olan sektörel dönüşümlerin parçacıl bir biçimde değil, bütünü gözeten bir sistemle masaya yatırılması elzemdir. Parçacıl ve anlık duruma göre yapılan uygulamalar, daha büyük sorunlar şeklinde karşımıza çıkar.
GAYRİMENKUL DÖNÜŞÜMÜNDE ÇÖZÜM NEDİR?
Çözümün çatı hedefi; merkezi yönetimler ve yerel yönetimlerle oluşturulacak büyükşehir belediyeleri ve bütün şehir belediyelerinin (kent ve kır bütünü dikkate alınarak) arazi yönetimine esas arazi kullanım kararlarının, yönetmelik ve uygulama politikaları kapsamında hayata geçirilmesi olarak belirtiliyor.
Arazi kullanım kararları özellikle bir şehrin yüzyıllık gelişme ve eylem planları şeklinde şehrin zenginliklerini öne çıkaran, şehrin kendine özgün vizyonunu taşıyan oldukça önemli bir husus olarak kaydediliyor.
GAYRİMENKUL DÖNÜŞÜMÜ NEDEN GEREKİYOR?
Peki, gayrimenkul dönüşümü başlığı niçin önemli? Ülke olarak dönüşüm denildiği zaman aklımıza direkt olarak kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında parsel bazlı veya alan bazlı dirençli binalar akla geliyor. Halbuki; kentsel dönüşüm arazi yönetimi konusunun yalnızca bir başlığıdır. Kentsel dönüşüm yalnızca binanın depreme yönelik hazırlanması değildir. Büyükşehirlerin ve bütün şehirlerin gayrimenkul dönüşümünü bir plan dahilinde, söz konusu sektörlerin gelişim paradigmasına uygun, yönetilebilir ve yaşanabilir alanların oluşturulması için yapılması gerekli olan bir uygulamadır. Söz konusu bu çatı planın adı da arazi yönetime esas arazi kullanım kararlarıdır.
Arazi kullanımına esas politikalarının doğru uygulanması sonucunda; inşaat üretim ve geliştirme çalışmaları ile başlayan bu sağlıklı süreç, değerlemeyle ülke ekonomisine katkıyı en üst seviyede sağlayacak. Bununla beraber söz konusu bu süreç, pazarlama çalışmalarının uzman danışmanlar ile güvenilir bir zeminde sağlanması ve sağlıklı tesis yönetimiyle de tamamlanacak.
Söz konusu bu ekosistem sürecinin doğru uygulanmasıyla; ulusal ve uluslararası alanda finansal piyasalara yönelik iktisadi bir istikrar, refah seviyesi yüksek, etkin, sürdürülebilir, adil ve güvenli bir Türkiye gayrimenkul sektörü oluşacak.
Bayz 102 Dubai lansman fiyatlarıyla satışta! Teslimden sonra 30 ay taksitle ödeme fırsatı!
7 yıl ve 10 yıl vadeli 1 milyon TL’lik konut kredisinin aylık taksit farkı bin 843 TL oldu!